Tengervízzel hűtött szálloda

Francia Polinézia úttörő a mélytengeri víz felhasználásában. „A tengervizes légkondicionáló rendszer sikerének legjobb bizonyítéka, hogy most építjük a másodikat Tetiaroaban, Marlon Brando atolljában új hotelünk számára” - nyilatkozta Richard Bailey, a Pacific Beachcomber szálloda cég elnöke.

Az ötlet, hogy mélytengeri vizet lehet felhasználni klimatizáló rendszerhez, nem új, első ipari szintű alkalmazása 2006-ban kezdődött a Bora Bora-i Intercontinental Hotelben és hasonló rendszerek léteztek már korábban is észak-amerikai tavak partján, de a víz ott sokkal hidegebb és nem szükséges olyan mélyre lemenni, mint az óceánban. (Aiolus News) “Az első, aki erről a technikáról beszélt nekem, maga Marlon Brando volt”- mondta Bailey. Az amerikai színészt, aki 1966-ban vásárolta meg Tahiti mellett Tetiaroa atollt, érdekelték azok a kísérletek, amelyeket Hawaiiban folytattak a mélytengeri víz felhasználásával. A kutatók, miközben megpróbáltak bonyolult és drága eszközöket készíteni, amivel áramot akartak termelni a tengervíz felszíne és mélye közötti hőmérséklet különbségből, rájöttek, hogy a légkondicionálásra egy nagyon egyszerű és nagyon hatékony rendszer is funkcionálhat. Ahelyett, hogy a klasszikus légkondicionáló forgatására próbálnának energiát termelni, könnyebb felhozni a mélyből a hidegvizet, amely lehűti azt az édesvizes csőhálózatot, amely behálózza az épületeket.

A rendszerből a szigeten egy 40 cm átmérőjű pvc cső látható, amely egy meredek szikláról ér le a tengerbe 930 mélységbe, ahol a víz 3 fokos. A hideg víz szifoneffektussal magától feljön a felszínre, és ott elég egy cipős doboz nagyságú kis elektromos szivattyú, hogy a víz feljusson az épületbe. A már felhasznált tengervizet 12 fokosra állítják be, mielőtt visszavezetik a tengerbe 60 méter mélyre, ahol a hőmérséklet éppen 12 fok, hogy ne zavarja meg a tenger természetes állapotát. Beszámítva a szivattyúhoz és a ventilátorokhoz szükséges áramot is, ezzel meg lehet takarítani a hagyományos légkondicionáló által elhasznált energia 90 %-át, ami megfelel 2,5 millió liter tüzelő anyagnak évente. Ezenkívül ez a rendszer szükségtelenné teszi a klímára nagyon ártalmas hűtő gázok alkalmazását.

A polinéziai siker után az egész világon születnek ilyen típusú programok, ami azért is vonzó, mert a tapasztalat szerint 7 éven belül megtérül a beruházás. Az egyetlen szükséges feltétel a hirtelen mélyülő víz, ahol hamar le lehet érni a nagyon hideg vízrétegekhez. Ezért a Seychelles és a Maldiv-szigeteknél, például, nem alkalmazható. (forrás: alternativenergia.hu)


Európa legjobbjai közt az ötcsillagos tokaji szálláshely

Európa legjobbjai közt az ötcsillagos tokaji szálláshely 

Szálloda, gasztronómia és wellness terén Európa legjobbjai közé választották a Minaro Hotel Tokaj MGallery-t.
Ismert szállodai szakember a Pullman Budapest hotel élén

Ismert szállodai szakember a Pullman Budapest hotel élén 

Az Accor prémium nemzetközi szállodamárkája, a Pullman Hotels & Resorts november 1-jétől Szabó Áront nevezte ki a Pullman Budapest szálloda új igazgatójának.
Új tulajdonosnál a hányatott sorsú budai Design Hotel

Új tulajdonosnál a hányatott sorsú budai Design Hotel 

Az egykori négycsillagos hotelben már a felújítási munkálatok is elkezdődtek.
Tarolt a Prónay-kastély egy exkluzív díjkiosztón

Tarolt a Prónay-kastély egy exkluzív díjkiosztón 

November 16-án tartották a Heritage Hotels of Europe Awards gáláját, amelynek során Európa történelmi szállodáinak legjobbjait ünneplik.
Hotel Divinus*****Superior: Kimagasló eredmények az Everguest megoldásaival

Hotel Divinus*****Superior: Kimagasló eredmények az Everguest megoldásaival 

A Hotel Divinus*****Superior az Everguest egyik legösszetettebb projektje.
„Zöld Szálloda” elismerés Szántódon

„Zöld Szálloda” elismerés Szántódon 

A „Zöld Szálloda” cím mellett a Mövenpick BalaLand az elmúlt év során további rangos díjakat is elnyert.
Ízelítő a 2025. évi HOTCO konferencia programjából

Ízelítő a 2025. évi HOTCO konferencia programjából 

Az idén januárban Bécsben megrendezésre kerülő eseményen az iparág vezetői találkoznak, hogy feltárják a vendéglátás jövőjét meghatározó kulcsfontosságú trendeket, kihívásokat és lehetőségeket.
Egy sokszínű szállodalánc bemutatkozása Budapesten

Egy sokszínű szállodalánc bemutatkozása Budapesten 

Alapvetően üzleti utazókat és szabadidős vendégeket várnak Best Western (BW) hotelekbe – a lánchoz 19 márka, 4 ezer taghotellel, több mint 100 országban szerepel az ernyőmárka egységeiként
Különleges videón az ikonikus budai szálló aranykora

Különleges videón az ikonikus budai szálló aranykora 

Új korszak kezdetéhez érkezett a Hotel Gellért, Budapest egyik legismertebb és legkedveltebb történelmi épülete, hiszen októberben megkezdődött a szálloda felújítása.
Milyenek a kilátások év végéig a Balatonnál?

Milyenek a kilátások év végéig a Balatonnál? 

A szántódi ötcsillagos szálloda üzemeltetői szerint év végéig kitarthat a nyártól kezdődő, októberben kissé alábbhagyó, de még mindig jelentős utazási kedv.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.