Tengervízzel hűtött szálloda

Francia Polinézia úttörő a mélytengeri víz felhasználásában. „A tengervizes légkondicionáló rendszer sikerének legjobb bizonyítéka, hogy most építjük a másodikat Tetiaroaban, Marlon Brando atolljában új hotelünk számára” - nyilatkozta Richard Bailey, a Pacific Beachcomber szálloda cég elnöke.

Az ötlet, hogy mélytengeri vizet lehet felhasználni klimatizáló rendszerhez, nem új, első ipari szintű alkalmazása 2006-ban kezdődött a Bora Bora-i Intercontinental Hotelben és hasonló rendszerek léteztek már korábban is észak-amerikai tavak partján, de a víz ott sokkal hidegebb és nem szükséges olyan mélyre lemenni, mint az óceánban. (Aiolus News) “Az első, aki erről a technikáról beszélt nekem, maga Marlon Brando volt”- mondta Bailey. Az amerikai színészt, aki 1966-ban vásárolta meg Tahiti mellett Tetiaroa atollt, érdekelték azok a kísérletek, amelyeket Hawaiiban folytattak a mélytengeri víz felhasználásával. A kutatók, miközben megpróbáltak bonyolult és drága eszközöket készíteni, amivel áramot akartak termelni a tengervíz felszíne és mélye közötti hőmérséklet különbségből, rájöttek, hogy a légkondicionálásra egy nagyon egyszerű és nagyon hatékony rendszer is funkcionálhat. Ahelyett, hogy a klasszikus légkondicionáló forgatására próbálnának energiát termelni, könnyebb felhozni a mélyből a hidegvizet, amely lehűti azt az édesvizes csőhálózatot, amely behálózza az épületeket.

A rendszerből a szigeten egy 40 cm átmérőjű pvc cső látható, amely egy meredek szikláról ér le a tengerbe 930 mélységbe, ahol a víz 3 fokos. A hideg víz szifoneffektussal magától feljön a felszínre, és ott elég egy cipős doboz nagyságú kis elektromos szivattyú, hogy a víz feljusson az épületbe. A már felhasznált tengervizet 12 fokosra állítják be, mielőtt visszavezetik a tengerbe 60 méter mélyre, ahol a hőmérséklet éppen 12 fok, hogy ne zavarja meg a tenger természetes állapotát. Beszámítva a szivattyúhoz és a ventilátorokhoz szükséges áramot is, ezzel meg lehet takarítani a hagyományos légkondicionáló által elhasznált energia 90 %-át, ami megfelel 2,5 millió liter tüzelő anyagnak évente. Ezenkívül ez a rendszer szükségtelenné teszi a klímára nagyon ártalmas hűtő gázok alkalmazását.

A polinéziai siker után az egész világon születnek ilyen típusú programok, ami azért is vonzó, mert a tapasztalat szerint 7 éven belül megtérül a beruházás. Az egyetlen szükséges feltétel a hirtelen mélyülő víz, ahol hamar le lehet érni a nagyon hideg vízrétegekhez. Ezért a Seychelles és a Maldiv-szigeteknél, például, nem alkalmazható. (forrás: alternativenergia.hu)


Átadták az idei Aranynap-díjakat

Átadták az idei Aranynap-díjakat 

Hat magyarországi konferencia és wellness szálloda, valamint rendezvényhelyszín kapott elismerést.
Napfényes fejezet – a Danubius-lánc, köztük a Hotel Helia megújulásáról

Napfényes fejezet – a Danubius-lánc, köztük a Hotel Helia megújulásáról 

A Danubius Hotel Helia – nevéhez méltóan, hiszen a „Helia” a Naphoz kötődőt jelenti – fénylő pont a főváros szállodai kínálatában.
Újabb négy ház a Hilaris Hotels portfóliójában

Újabb négy ház a Hilaris Hotels portfóliójában 

Négy magyarországi szálláshellyel bővül a szállodalánc.
Megkezdődött a 44. Országos Borverseny

Megkezdődött a 44. Országos Borverseny 

Mintegy 2700 palack bor versenyez.
Már fogad vendégeket Hévíz legújabb szállodája

Már fogad vendégeket Hévíz legújabb szállodája 

Az ötcsillag superior minősítésű hotel 285 szobájában több mint 600 vendéget tud fogadni.
Turisztikai fejlesztés Nógrádban

Turisztikai fejlesztés Nógrádban 

Jelentős felújításon esik át az 1973 óta működő Salgó Hotel.
Hunguest hotelek Hévízen: wellness és kikapcsolódás egy helyen

Hunguest hotelek Hévízen: wellness és kikapcsolódás egy helyen 

A Hunguest Hotels szállodaláncnál a lánc számos szállodája teljes körűen megújult, köztük hévízi egységeik is.
Belföldi és nemzetközi vendégérkezések hazai szálláshelyeken

Belföldi és nemzetközi vendégérkezések hazai szálláshelyeken 

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint eddig 2,4 millió belföldi és 2,6 millió nemzetközi turistát regisztráltak a hazai szálláshelyek.
Két új magyar szálláshely a világ fenntartható turizmusának térképén

Két új magyar szálláshely a világ fenntartható turizmusának térképén  

Két észak-magyarországi szálláshely nyerte el ma a nemzetközi Good Travel Seal minősítést, amelyet a világ egyik vezető fenntarthatósági turisztikai értékelőrendszereként tartanak számon.
MSZÉSZ márciusi trendriport – kevesebb belföldi vendég, mint tavaly

MSZÉSZ márciusi trendriport – kevesebb belföldi vendég, mint tavaly 

Márciusi trendriport a KSH adatai alapján.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.