Tengervízzel hűtött szálloda

Francia Polinézia úttörő a mélytengeri víz felhasználásában. „A tengervizes légkondicionáló rendszer sikerének legjobb bizonyítéka, hogy most építjük a másodikat Tetiaroaban, Marlon Brando atolljában új hotelünk számára” - nyilatkozta Richard Bailey, a Pacific Beachcomber szálloda cég elnöke.

Az ötlet, hogy mélytengeri vizet lehet felhasználni klimatizáló rendszerhez, nem új, első ipari szintű alkalmazása 2006-ban kezdődött a Bora Bora-i Intercontinental Hotelben és hasonló rendszerek léteztek már korábban is észak-amerikai tavak partján, de a víz ott sokkal hidegebb és nem szükséges olyan mélyre lemenni, mint az óceánban. (Aiolus News) “Az első, aki erről a technikáról beszélt nekem, maga Marlon Brando volt”- mondta Bailey. Az amerikai színészt, aki 1966-ban vásárolta meg Tahiti mellett Tetiaroa atollt, érdekelték azok a kísérletek, amelyeket Hawaiiban folytattak a mélytengeri víz felhasználásával. A kutatók, miközben megpróbáltak bonyolult és drága eszközöket készíteni, amivel áramot akartak termelni a tengervíz felszíne és mélye közötti hőmérséklet különbségből, rájöttek, hogy a légkondicionálásra egy nagyon egyszerű és nagyon hatékony rendszer is funkcionálhat. Ahelyett, hogy a klasszikus légkondicionáló forgatására próbálnának energiát termelni, könnyebb felhozni a mélyből a hidegvizet, amely lehűti azt az édesvizes csőhálózatot, amely behálózza az épületeket.

A rendszerből a szigeten egy 40 cm átmérőjű pvc cső látható, amely egy meredek szikláról ér le a tengerbe 930 mélységbe, ahol a víz 3 fokos. A hideg víz szifoneffektussal magától feljön a felszínre, és ott elég egy cipős doboz nagyságú kis elektromos szivattyú, hogy a víz feljusson az épületbe. A már felhasznált tengervizet 12 fokosra állítják be, mielőtt visszavezetik a tengerbe 60 méter mélyre, ahol a hőmérséklet éppen 12 fok, hogy ne zavarja meg a tenger természetes állapotát. Beszámítva a szivattyúhoz és a ventilátorokhoz szükséges áramot is, ezzel meg lehet takarítani a hagyományos légkondicionáló által elhasznált energia 90 %-át, ami megfelel 2,5 millió liter tüzelő anyagnak évente. Ezenkívül ez a rendszer szükségtelenné teszi a klímára nagyon ártalmas hűtő gázok alkalmazását.

A polinéziai siker után az egész világon születnek ilyen típusú programok, ami azért is vonzó, mert a tapasztalat szerint 7 éven belül megtérül a beruházás. Az egyetlen szükséges feltétel a hirtelen mélyülő víz, ahol hamar le lehet érni a nagyon hideg vízrétegekhez. Ezért a Seychelles és a Maldiv-szigeteknél, például, nem alkalmazható. (forrás: alternativenergia.hu)


Megújult a Kempinski Hotel Corvinus

Megújult a Kempinski Hotel Corvinus  

350 új élmény: a Kempinski Hotel Corvinus Budapestben befejeződött a szobák és lakosztályok felújítása.
Itt is lesz tagja a luxusszállodaláncnak

Itt is lesz tagja a luxusszállodaláncnak 

A Hyatt luxusszállodalánc folytatja terjeszkedését a régióban az AluaSoul Sunny Beach megnyitásával Bulgáriában.
Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts

Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts  

Az IHG portfóliója Lengyelországban meghaladja a 30 működő és fejlesztés alatt álló szállodát.
Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója

Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója 

A Hazai Provence butikhotel és a 84 Bisztró a magyar cégcsoporthoz került.
SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben 

A soproni Lőverek egy apró. romantikus szálláshelyén igazi házi muzsika szól majd a fesztivál ideje alatt.
Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.