Váratlanul bezárt a gyarmati hotel

Csütörtökön bezárja kapuit a füzesgyarmati Hotel Gara. A szálloda bezárásával 35 ember munkahelye szűnik meg, 65-80 beszállító és 27 tanuló sorsa válik bizonytalanná - adta hírül a beol.hu.

Varga Péter, a Hotel Gara igazgatója a beol.hu-nak elmondta, összetett okok vezettek a szálloda csütörtöki bezáráshoz. A hotel először 2007-ben került felszámolás alá, Varga Péter akkor vette át először az irányítását. Sikerült is teljesen a nulláról normalizálni a helyzetet.

Az akkori tulajdonostól később a CIB Bankhoz került a hotel, a pénzintézet ismét Varga Péterrel állapodott meg a működtetésről addig, amíg a felszámolónak nem sikerül új tulajdonost találnia. A szakemberek úgy látták, hogy egy üzemelő ingatlan könnyebben értékesíthető.

A Hotel Gara gazdaságosságáról azóta is ellentmondó hírek jelentek meg. Varga Péter kérdésünkre hangsúlyozta, sikerült elérni, hogy megközelítsék a rentábilis gazdálkodást. Ugyanakkor a befolyt összegeket vissza kellett forgatni, hiszen rengeteg minden hiányzott az épület infrastruktúrájából, az energiatakarékos izzóktól a hőcserélők cseréjéig számos területen volt szükség korszerűsítésére, de néha egészen alapvető dolgokat is be kellett szerezni - fogalmaz a beol.hu írása.

A Hotel Garát ismét elkezdték jegyezni az országban, elsősorban azért, mert árértékarányban igen jó szolgáltatást tudtak nyújtani a vendégeknek. Az érdeklődők már 6900 forinttól eltölthettek egy éjszakát a háromcsillagos szálloda 86 szobájának egyikében svédasztalos reggelivel és vacsorával, valamint a gyógymedence, a szauna, a pezsgőfürdő, a merülő medence és több egyéb szolgáltatás díjtalan igénybevételével.

Varga Péter elmondta, hogy a felszámoló tavaly ismét értékesíteni próbálta az ingatlant, majd a pénzintézet saját hatáskörébe vette a kérdést, amivel megváltoztak a feltételek is. Az igazgatótól megtudtuk, januártól áfával együtt mintegy havi kétmillió forintot kellett volna fizetniük bérleti díjként a banknak, erre azonban nem volt lehetőségük, s azt nem vállalhatta fel, hogy alapvető dolgok biztosítását a háttérbe szorítsa. Varga Péter áfával havi egymillió forintos bérleti díjat ajánlott a banknak.

A hét elején született meg a döntés a hotel bezárásáról, amit a napokban közöltek a szálloda vezetőivel, illetve a munkatársakkal. Ezek után udvariasan meg kellett kérni a vendégeket — akik közül többen január 5-én túlnyúlóan is le foglalták a szállásukat — hogy hagyják el a hotelt.

Varga Péter a beol.hu kérdésére elmondta, mindenki megértéssel fogadta a bejelentést és kedd estére már a lakók haza is utaztak. A szálloda bezárásával 35 ember veszíti el az állását, de a veszteség ennél lényegesen nagyobb, hiszen a megszűnés 65-80 beszállító sorsára is kedvezőtlen hatással lesz. Emellett további 27 tanuló is bizonytalan körülmények közé kerül, mivel megszűnik a gyakorlati helyük. Az igazgató értetlenül áll a döntés előtt, hiszen a bezárt szálloda kevesebbet ér, emellett az épületet őriztetni, a medencéket, a keringető szivattyúkat működtetni kell, s termálvizet meg kell vásárolni, ami komoly költség.

A CIB Bank a hírportál megkeresésére a következőképpen reagált a helyzetre:

„A CIB célkitűzése a tulajdonába került szállodák esetében, hogy amennyiben lehetőség van rá, a folyamatos üzemeltetést biztosítsa, másrészt a CIB szándéka végső soron a tulajdonába került ingatlanok értékesítése, ahol a reális megtérülés biztosított. A CIB célja volt, hogy együttműködjön és megállapodjon a korábbi üzemeltetővel, így biztosítva a szálloda további működését. A két fél között minden kereskedelmi és jogi részletben, a bérleti díjról és garanciákról is megegyezés született. A szerződés sajnálatunkra az üzemeltető és az önkormányzat közötti megegyezés hiánya miatt nem jött létre.” (forrás: beol.hu)


Megújult a Kempinski Hotel Corvinus

Megújult a Kempinski Hotel Corvinus  

350 új élmény: a Kempinski Hotel Corvinus Budapestben befejeződött a szobák és lakosztályok felújítása.
Itt is lesz tagja a luxusszállodaláncnak

Itt is lesz tagja a luxusszállodaláncnak 

A Hyatt luxusszállodalánc folytatja terjeszkedését a régióban az AluaSoul Sunny Beach megnyitásával Bulgáriában.
Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts

Bővíti lengyelországi portfólióját az IHG Hotels & Resorts  

Az IHG portfóliója Lengyelországban meghaladja a 30 működő és fejlesztés alatt álló szállodát.
Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója

Balaton-felvidéki egységekkel bővült az Eventrend portfóliója 

A Hazai Provence butikhotel és a 84 Bisztró a magyar cégcsoporthoz került.
SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben

SopronFest idején elegáns szalonzene a Hotel Mimiben 

A soproni Lőverek egy apró. romantikus szálláshelyén igazi házi muzsika szól majd a fesztivál ideje alatt.
Miért fontos az STR a szállodák napi működése során?

Miért fontos az STR a szállodák napi működése során? 

Az STR (Smith Travel Research) egy nemzetközileg elismert rendszer, amely segíti a szállodákat teljesítményük nyomon követésében és összehasonlításában.
Friss trendriport :  hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában

Friss trendriport : hazai szállodai helyzet 2025. áprilisában 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elkészítette áprilisi trendriportját a KSH adatai alapján.
Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében

Novotel-WWF együttműködés a fenntarthatóság érdekében 

A hotellánc a franciaországi WWF-fel partnerségben kidolgozta a fenntartható tengeri eredetű élelmiszerekkel kapcsolatos alapelveket.
KSH: áprilisi vendégérkezés adatok

KSH: áprilisi vendégérkezés adatok 

2025 áprilisában a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el.
MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője

MSZÉSZ közgyűlés: luxusturizmus, városfejlesztés és Budapest turizmusának jövője 

A beszélgetés során arról értekeztek, hogy mit jelent valójában a „luxus desztináció”.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.