Zárás alatt nyitva: a Nyírség szívében

Sorozatunkban azokba a házakba engednek az ott lévők bepillantást, ahová ma is érkezhet, ahol most is megszállhat a vendég. Ezúttal a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Fenyves Szálloda és Konferenciaközpontba látogatunk el, a Budapesttől 260 km-re eső Baktalórántházára.

Ami több dologról is nevezetes. Elsőként mindenképp arról, hogy a házat vezető tulajdonos-igazgató Krivács András egyúttal a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MngSz) első embere is, aki a Budapest - Baktalórántháza távolságot jobb időkben úgy teljesíti nap mint nap oda-vissza, mintha csak Pest egyik határtelepüléséről érkezne a dolgait intézni a fővárosba.

Most odahaza szinte mindannyian karanténban vannak, árulja el bevezetésképp. Mert családjának tagjait letaglózta a vírus, egyelőre csak András van talpon e vidéken. A covidnak "hála" azonban nem kell nagy vendégforgalommal megküzdenie egy szál magában a szállodában, sem a szorosan hozzá kapcsolódó étteremben, ahol az előírásoknak megfelelően kizárólag elvitelre vagy kiszállításra szolgálják ki a vendégeket. A nemrégiben teljes felújításon átesett szálláshelyen pedig csak üzleti vendégeket fogadhatnak, abból sem sok akad járvány idején. Jó, ha napi egy-két foglalást rögzítenek, így jön ki havi átlagban a 15-20 százalékos vendégforgalom a Nyíregyházához közeli, máskor amúgy nagy forgalommal büszkélkedő 4 csillagos házban.

Egyébként, árulja el Krivács, a bértámogatást és minden más állami mentőövet beleértve a házuk immár 13. hónapja úgy 15 százalék bevételt eredményez, azaz a maradékot minden hónapban nekik, a tulajdonosoknak  kell hozzálapátolniuk. És ha nem lenne a családjuknak mezőgazdasági és más jellegű családi vállalkozásaik - nem is igen tudná, hogy teremthetnék elő a talpon maradáshoz szükséges összeget.

A nyár tűrhető eredményeket hozott mind a szálláshely, mind a vendéglátóegység, mind a közel 600 m2-nyi rendezvényhelyszín tekintetében. Azonban jött a november 11 - azóta megállt az élet a Fenyvesben, és egyelőre még nem indult el ismét.

A tavasszal kezdődött lezárások alatt teljesen átalakították, felújították különben a házat, a Kisfaludy-programnak köszönhetően a munkákat a júniusi újranyitásig be is fejezték. Felújították a szobákat, 11 szobával bővítették a szállodát, valamint új közösségi tereket is kialakítottak.

András büszkén emeli ki, hogy az elmúlt egy év alatt senkit nem küldtek el, aki elment, az saját elhatározásából történt. Most pedig már mindenki a szakmából várja a restartot, szinte tapintható, hogy hamarosan elindul az élet, mert a munkaerőpiacon már van mozgolódás, elkezdődött a turizmus ágazaton belül az alkalmazottak keresése.

Azonban egy biztos, szögezi le végezetül a szakember, senki ne álmodozzon arról, hogy a covid előtti helyzet, a 2019-ben megszokott állapotok visszatérnek. Az akkori értelemben vett vendégfogadás, vendéglátás már a múltté. Csak az maradhat életben a jövőben, aki az új helyzethez igazítva alakítja ki a saját vendégfogadási szabályzatát.

 

 

 

 

 

 

Forrás: Turizmus Online


Kihirdették az Év Szállodája 2024 pályázat nyerteseit

Kihirdették az Év Szállodája 2024 pályázat nyerteseit 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége 2025. januárjában ismét meghirdette az Év Szállodája pályázatot. Mutatjuk az idei győzteseket.
Accor-csoport: helyzetjelentés 2024-ről

Accor-csoport: helyzetjelentés 2024-ről 

Soha rosszabb évet.
10+1 újdonság a HoReCa Design Kiállításon

10+1 újdonság a HoReCa Design Kiállításon 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
ibis-kutatás: „Az élmények többet érnek az anyagi javaknál”

ibis-kutatás: „Az élmények többet érnek az anyagi javaknál” 

Friss ibis-kutatás az idei utazási szokásokról.
Firenze frekventált helyén új egységet nyitott az a&o

Firenze frekventált helyén új egységet nyitott az a&o 

Az új szálláshely a Piazza del Duomótól 30 perc sétára található a városközpontban.
Az Accor Csoporthoz került a debreceni szálláshely

Az Accor Csoporthoz került a debreceni szálláshely 

Győztest hirdettek a négycsillagos Hotel Lycium bérbeadásának pályázatán.
Jól jön a Valentin-nap a hazai szállodásoknak

Jól jön a Valentin-nap a hazai szállodásoknak 

Sok pár utazással tölti idehaza is az eredetileg Angliában és Amerikában a szerelmesek ünnepeként számon tartott február 14-ét, és az azt követő hétvégét.
A budapesti Kempinski ismét ott a Forbes Travel Guide előkelő listáján

A budapesti Kempinski ismét ott a Forbes Travel Guide előkelő listáján 

A Kempinski Hotel Corvinus Budapest “négycsillagos” besorolást kapott..
Tavasszal nyit az ibis Styles hotel a debreceni reptéren

Tavasszal nyit az ibis Styles hotel a debreceni reptéren 

Ez lesz az első szálloda az ország második legforgalmasabb repülőtere, a Debreceni Nemzetközi Repülőtér közvetlen közelében
Év Szállodája díjátadó gála  – még lehet jelentkezni!

Év Szállodája díjátadó gála – még lehet jelentkezni!  

Február 21-én részese lehet az év egyik legexkluzívabb szállodai eseményének.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.