Ami több dologról is nevezetes. Elsőként mindenképp arról, hogy a házat vezető tulajdonos-igazgató Krivács András egyúttal a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MngSz) első embere is, aki a Budapest - Baktalórántháza távolságot jobb időkben úgy teljesíti nap mint nap oda-vissza, mintha csak Pest egyik határtelepüléséről érkezne a dolgait intézni a fővárosba.
Most odahaza szinte mindannyian karanténban vannak, árulja el bevezetésképp. Mert családjának tagjait letaglózta a vírus, egyelőre csak András van talpon e vidéken. A covidnak "hála" azonban nem kell nagy vendégforgalommal megküzdenie egy szál magában a szállodában, sem a szorosan hozzá kapcsolódó étteremben, ahol az előírásoknak megfelelően kizárólag elvitelre vagy kiszállításra szolgálják ki a vendégeket. A nemrégiben teljes felújításon átesett szálláshelyen pedig csak üzleti vendégeket fogadhatnak, abból sem sok akad járvány idején. Jó, ha napi egy-két foglalást rögzítenek, így jön ki havi átlagban a 15-20 százalékos vendégforgalom a Nyíregyházához közeli, máskor amúgy nagy forgalommal büszkélkedő 4 csillagos házban.
Egyébként, árulja el Krivács, a bértámogatást és minden más állami mentőövet beleértve a házuk immár 13. hónapja úgy 15 százalék bevételt eredményez, azaz a maradékot minden hónapban nekik, a tulajdonosoknak kell hozzálapátolniuk. És ha nem lenne a családjuknak mezőgazdasági és más jellegű családi vállalkozásaik - nem is igen tudná, hogy teremthetnék elő a talpon maradáshoz szükséges összeget.
A nyár tűrhető eredményeket hozott mind a szálláshely, mind a vendéglátóegység, mind a közel 600 m2-nyi rendezvényhelyszín tekintetében. Azonban jött a november 11 - azóta megállt az élet a Fenyvesben, és egyelőre még nem indult el ismét.
A tavasszal kezdődött lezárások alatt teljesen átalakították, felújították különben a házat, a Kisfaludy-programnak köszönhetően a munkákat a júniusi újranyitásig be is fejezték. Felújították a szobákat, 11 szobával bővítették a szállodát, valamint új közösségi tereket is kialakítottak.
András büszkén emeli ki, hogy az elmúlt egy év alatt senkit nem küldtek el, aki elment, az saját elhatározásából történt. Most pedig már mindenki a szakmából várja a restartot, szinte tapintható, hogy hamarosan elindul az élet, mert a munkaerőpiacon már van mozgolódás, elkezdődött a turizmus ágazaton belül az alkalmazottak keresése.
Azonban egy biztos, szögezi le végezetül a szakember, senki ne álmodozzon arról, hogy a covid előtti helyzet, a 2019-ben megszokott állapotok visszatérnek. Az akkori értelemben vett vendégfogadás, vendéglátás már a múltté. Csak az maradhat életben a jövőben, aki az új helyzethez igazítva alakítja ki a saját vendégfogadási szabályzatát.
Forrás: Turizmus Online