Emlékvonat indul az Isonzóhoz

Az Isonzó front főbb magyar vonatkozású emlékhelyeit meglátogató, zarándoklat jellegű négy napos vasúti körutazás indul július 20-án az isonzói csata századik évfordulójára az első világháború centenáriumának alkalmából.

A Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztálya, az Indóház Közlekedési Lap- és Könyvkiadó, a Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány, a Budakeszi Kultúra Alapítvány és a MÁV Nosztalgia Kft. szervezi a vasúti körutazást, melynek beharangozó közös tájékoztatóját február 24-én, kedden tartották a Nyugati pályaudvar Királyi várótermében.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a résztvevők vasúton utaznak el Magyarországról, a konkrét helyszínekre viszont autóbusszal viszik el őket. Az emlékúton többek között Gorizia (Görz), illetve Nova Gorica városa, a Visintini magyar kápolna meglátogatása mellett a Doberdó fennsíkján a Monte San Michele-t is meg lehet tekintetni. Ezen kívül Redipuglia olasz, Fogliano és Solkan osztrák-magyar temetői is szerepelnek a programban. A résztvevők felkeresik a Kolovrat-gerincen kialakított szabadtéri emlékhelyet, Kobaridban (Caporetto) a háborús múzeumot és az osszáriumot, valamint Tolmin (Tolmein) Loče osztrák-magyar katonatemetőjét. A központi megemlékezés a tervek szerint a körutazás utolsó napján, július 23-án a szlovéniai Štanjel osztrák-magyar temetőjében lesz. Az Isonzó Expressz 2015 nevű különvonat érinti azokat a szlovén és olasz településeket, helyszíneket, ahol magyar katonák harcoltak. A július 20. és 23. közötti körutazás különvonata az I. világháborús olasz front déli szakaszára viszi az emlékezőket, célja s küldetése az egykori háborús hadszínterek felkeresése, tisztelgés a hősi halottak magyarjainak emléke előtt.

Kun Szabó István vezérőrnagy, a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az eseményt üdvözlő beszédében elmondta, hogy a Honvédelmi Minisztérium örömmel vállalt részt az eseményben, melynek fővédnöke a honvédelmi miniszter. Mint mondta, a magyarság számára az óriási veszteségek miatt gyászos, szomorú emlékeket idéz az Isonzó és a Doberdó történelmi-földrajzi fogalma, azonban ezek a helyszínek nem egy elvesztett csata színterei, hanem a súlyos veszteségek ellenére a magyar katonai helytállás jelképei is. Az Isonzónál és a Doberdón a korabeli Magyarország területéről kikerülő katonák a legnehezebb körülmények között védték az akkori közös hazát, az Osztrák-Magyar Monarchiát. Az Isonzó és a Doberdó a magyar köztudatban általuk és miattuk vált fogalommá.

Dr. Töll László ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Főosztály főosztályvezetője szerint azt is szolgálja az utazás, hogy ezeknek a hősöknek az emlékezetét és tiszteletét visszaállítsuk méltó helyükre. „A halálban testvérekké váltak” elnevezésű középiskolai történelemverseny győztes csapata, annak felkészítő tanára, és a verseny lebonyolítását végző főiskolai tanárok, valamint további tizennégy ember, összesen huszonkettő személy zarándokúton való részvételét a díjak megfizetésével támogatja.

Schvéd Norbert, a MÁV Nosztalgia Kft. ügyvezető igazgatója a praktikus információkat osztotta meg a sajtó képviselőivel. Mint mondta, ez az esemény öt szervezet együttműködésének köszönhetően jön létre. Az „Isonzó Expressz 2015” nevű különvonat a négynapos programsorozat keretén belül érinti azokat a szlovén és olasz településeket, illetve emlékhelyeket, ahol magyar katonák harcoltak a Nagy Háborúban. Az utazás résztvevőinek elszállásolása Nova Goriciában lesz, háromcsillagos szállodában. Az egyes helyszínek megközelítése a vasúti kiutazás után autóbuszokkal történik. A látogatók kalauzolását idegenvezetők, a témában jártas történészek előadásaival kapcsolják össze. A hadtörténelmi előadássorozat egyébként már az elindulás után, külön e célra alkalmas vasúti kocsiban el is kezdődik. Az út során hagyományőrzők mutatják be a korabeli felszereléseket és fegyvereket, valamint az egyes helyszíneken díszelgési feladatokat is ellátnak, közreműködnek a megemlékezések ünnepélyessé tételében.

Hámori Ferenc, az Indóház Közlekedési Lap- és Könyvkiadó Bt. ügyvezetője elmondta, hogy az Indóház dokumentálja az Isonzó Expressz útját, állomásait, eseményeit (kiadandó úti album összeállítását), valamint úti filmet készít a négynapos eseményről. Szerkeszti és frissíti az általa létrehozott www.isonzoexpressz.hu weboldalt.

Pintér Tamás, a Nagy Háború Kutatásért Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke elmondta, hogy a zarándokút állomásainak meghatározásához szükséges szakmai koncepciót és a zarándokút sikeres megvalósításához szükséges tudományos, történész szakmai támogatást biztosítja. Történeti kiadványokat jelentet meg, a zarándokút során szakmai előadásokat tart, az egyes helyszíneken (Görzi vár, Monte San Michele, San Martino, Kolovrat gerinc) szaktörténészek közreműködésével bemutatja a terepet, a harcok emlékeit, felidézi a magyar vonatkozású eseményeket, fogadja és vezeti a zarándokúton résztvevők buszos kiscsoportjait.

Az osztrák-magyar haderő keretei között az Isonzó-front minden szakaszán harcoltak a korabeli Magyar Királyság területéről kiegészített alakulatok. Egyes területek, mint pl. tolmeini hídfő némely pontja (pl. a Mrzli vrh magaslat), a Doberdó-fennsík, vagy 1917 őszén a Monte San Gabriele védelme döntően magyar kiegészítésű alakulatok kezében volt.

A korabeli Magyarország legjelentősebb városai, Budapest, Debrecen, Székesfehérvár, Nagyvárad, Szeged, Temesvár folyamatosan itt harcoló házi ezredei mellett az ország sok más területéről is érkeztek ide csapatok hosszabb-rövidebb időre. Az itt küzdő alakulatok azonban olyan súlyos veszteségeket szenvedtek – egy-egy csata során néha állományuk felét, kétharmadát is elvesztve –, hogy a saját hadkiegészítési területükről nem tudták pótolni a veszteségeiket, ezért folyamatosan más alakulatoktól is vezényeltek ide csapatokat a kiegészítésükre. A Magyarország minden területéről vezényeltek katonákat az Isonzóhoz. Így került például a Doberdóra és szenvedett 1916 nyarán sebesülést Erdély későbbi híres püspöke, Márton Áron is, akit eredetileg a székelyudvarhelyi 82. gyalogezredbe soroztak, de századával együtt a temesvári 61. gyalogezred kiegészítésére vezényeltek.

Elhangzott még, hogy a Budakeszi Kultúra Alapítvány részt vesz a szlovéniai Isonzó völgy szakmai programjának kialakításában, koordinálja a felkeresendő kegyeleti helyszínek rendbe tételének, tájékoztató táblák állításának szervezését, egyeztet és együttműködik az érintett szlovén hatóságokkal és szervezetekkel a HM TKHKF-el egyeztetve, gondoskodik a szlovén kapcsolatok bevonásáról a program szervezésébe, lebonyolításába.

Jelentkezni a MÁV Nosztalgia Kft.-nél lehet (www.mavnosztalgia.hu).


Code-share megállapodás az airBaltic és a Bulgaria Air között

Code-share megállapodás az airBaltic és a Bulgaria Air között 

Ennek értelmében utasaiknak nagyobb rugalmasságot biztosítanak a két ország közötti utazás esetén.
Rekordnyereség a Singapore Airlines-nál

Rekordnyereség a Singapore Airlines-nál 

Tovább bővül a flotta és az útvonalhálózat.
Elektromos járműveken döcögünk a zöld átállás felé

Elektromos járműveken döcögünk a zöld átállás felé 

A hagyományos autók már nem kelendőek.
Átlépték a 130 milliárd forintot a repülőtéri fejlesztések

Átlépték a 130 milliárd forintot a repülőtéri fejlesztések 

...és a nagyszabású építkezések folytatódnak tovább.
Luxusdivatmárka a fedélzeten

Luxusdivatmárka a fedélzeten 

A készletet a China Airlines környezeti fenntarthatósági filozófiája jellemzi.
Nyáron hat új célállomás a lett légitársaság kínálatában

Nyáron hat új célállomás a lett légitársaság kínálatában 

Az idei nyári szezonban az airBaltic hat új célállomásra indít járatot Rigából, ezzel már több mint 70 útvonalat kínálnak a lett fővárosból.
Mindig is érdekelte, hogy milyen lehet egy buszgarázs belseje?

Mindig is érdekelte, hogy milyen lehet egy buszgarázs belseje? 

Ha igen, akkor május 11-én, szombaton módja lesz rá, hogy alaposan megtekintse.
Hétvégén Tour de Hongrie - forgalomkorlátozásokra számítson

Hétvégén Tour de Hongrie - forgalomkorlátozásokra számítson 

A Tour de Hongrie miatt május 10-11-én számíthatunk korlátozásokra és lezárásokra.
Látta már a Turkish Airlines reklámját José Mourinhóval?

Látta már a Turkish Airlines reklámját José Mourinhóval? 

A partnerség alapja a két globális óriás kiválóság és győzelem iránti közös szenvedélyét.
így újítja fel utaskabinjait az Emirates

így újítja fel utaskabinjait az Emirates 

A flotta felújítását teljes egészében a légitársaság saját központjában végzik, ahol a hét minden napján, 0-24 órában több mint 250 fős szakembergárda dolgozik.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.