Bollywoodi forgatócsoportot hoz Budapestre az Air India új járata

Április 6-án közvetlen járatot indít az Air India Delhi és Bécs között – ebből az alkalomból egészen Budapestig jöttek a légitársaság képviselői és számos beutaztató, hogy a Magyarország szempontjából is fontos járatot ünnepeljék.

A budapesti InterContinentalban megrendezett díszes eseményen India magyarországi nagykövete, Rahul Chhabra elmondta a jelenlévőknek: 2014-hez képest tavaly 78%-kal nőtt az indiai turisták száma Magyarországon, az általuk hazánkban eltöltött vendégéjszakák száma pedig 73%-kal a második legnagyobb növekedést mutatta. A turisták mellett az indiaiak szívesen hozzák a pénzüket is országunkba: 2014-ben összességében India volt a legnagyobb befektető Magyarországon.

Dr. Pana Petra külgazdasági ügyekért felelős helyettes államtitkár beszédében kiemelte: India jelenleg a világ egyik legdinamikusabban fejlődő gazdasága, tavaly az ázsiai ország GDP-je 7,3%-kal nőtt 2014-hez képest, és ez a trend tovább folytatódik – az előrejelzések szerint a gazdaság növekedésének ütemét tekintve év végére világelsők lesznek. Pana Petra hozzátette: az új járat nem csupán az India és Ausztria, de az India és Magyarország közötti kapcsolat fejlődéséhez is hozzájárul. Bécsből egyébként az Austrian Airlines-nak volt utoljára közvetlen járata Delhibe, de az osztrák légitársaság néhány éve megszüntette ezt az útvonalat.

Bollywood Budapestre költözik

Pap Mária, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ turisztikai divízióvezetője elmondta: Magyarország számára is épp jókor jön bécsi járatnyitás, hiszen idén április és június között egy negyven fős stábbal Budapesten forgatnak egy bollywoodi romantikus filmet, amelynek külön érdekessége, hogy fővárosunk nem csupán díszlet lesz, hanem valóban Budapestként fog szerepelni benne – a történet szerint ugyanis a főhős Magyarországon dolgozik. A film 2017 februárjában, Valentin-nap környékén kerül a mozikba – nem csak Indiában vagy Magyarországon, hanem világszerte több országban. Az előzetes várakozások szerint a filmet a mozikban legalább 25 millió néző fogja látni.

A Vörösmarty tér, mint Olaszország

Nem ez az első eset egyébként, hogy bollywoodi filmet forgatnak Magyarországon. "Az 1999-ben forgatott Hum Dil De Chuke Sanam olyan klasszikus szerelmesfilm Indiában, mint nálunk a Grease vagy hasonlók... A történet szépsége, hogy a háromórás filmben bár még magyarul is beszélnek a háttérben (pl. az MCD zeneboltban a Vörösmarty téren), de azt mondják, hogy Olaszországban vannak... mert az egyszerű indiai néző számára ez a háttér "díszlet" elég európai ahhoz, hogy ez elég legyen" - tudtuk meg Kincses Márktól, a Magyar Turizmus Zrt. nemzetközi piacfejlesztési menedzsere. Egyébként Indiában ezt a filmet tényleg majdnem mindenki ismeri, viszont szinte senki nem tudja, hogy Budapesten forgatták... - tette hozzá a szakember.

Bővebben a filmről: http://www.imdb.com/title/tt0150992/

Megéri az Air Indiának a bécsi járat

Pankaj Srivastava, az Air India kereskedelmi igazgatója és testületi tagja rögtön azzal kezdte: amennyiben Budapest és Delhi között lesz közvetlen járat, az Air India lesz az első, amelyik azt elindítja. Ám egyelőre ilyen irányú terveik még nincsenek, ez csak akkor merülhet fel, ha stabilnak látják erre a keresletet. Hozzátette viszont: kalkulációik szerint a bécsi járatot mindenképpen megéri üzemeltetni, a légitársaság kezdetben heti három alkalommal repüli majd a távot – szerdánként, péntekenként és vasárnaponként. Mindhárom napon Bécsből 22:45-kor indul a járat, és helyi idő szerint másnap 09:25-kor száll le Delhiben, onnan pedig 14:00-kor száll fel, és 18:45-kor landol Bécsben. Az útvonalon Boeing 787 Dreamliner fogja szállítani az utasokat. A repülőgép turistaosztályán az üléskonfiguráció 3x3x3-as, ahol az ülések – vagyis a háttámlák – közti táv 84 cm, az ülésszélesség 44 cm, míg a 2x2x2-es elosztású business osztályon az üléstávolság 188 cm, az ülésszélesség pedig 51 cm. A légitársaság egy különlegességgel is szolgál az utasok számára, az európai útvonalak esetén ugyanis mindkét osztályon két darab, maximum 23 kg-os csomag feladása lehetséges.

Az Air India flottája egyébként 135 repülőgépből áll, amelyekkel több mint 380 napi járatot üzemeltetnek összesen 34 nemzetközi és 66 indiai desztinációba. Európában eddig hét úti célba repültek, Bécs a nyolcadik desztináció a légitársaság kínálatában. Az osztrák főváros mellett az Air Indiával közvetlenül érhető el London, Birmingham, Párizs, Frankfurt, Róma, Milánó és Moszkva.A hosszú távú cél a napi járat Bécsbe

A hivatalos eseményt követően Pankaj Srivastava egy rövid interjúra is rendelkezésünkre állt, és elmondta: Bécs mellett más európai városokban is tervez járatnyitást az Air India. Kelet-Európában egyelőre nem kívánnak terjeszkedni, jelenleg Spanyolország és a skandináv országok felé nyitnának, azonban a flottabővülést követően más potenciális piacokat is keresni fognak. Hogy mit várnak a bécsi járattól? A kereskedelmi igazgató elmondta: Ausztriába és a környező országokba – vagyis Magyarországra, Csehországba, Szlovéniába, Horvátországba és Olaszországba – egyre több indiai érkezik szabadidős céllal. Indiában az egyre nagyobb jövedelemmel rendelkező, felemelkedő középosztály durván 300 millió főt tesz ki, akik átlagéletkora 35 év, ők pedig egyre gyakrabban utaznak külföldre. A bécsi járattól azt várják, hogy megugrik majd a régióba látogató indiai szabadidős turisták száma. Pankaj Srivastava hozzátette: eleinte heti három járat fog közlekedni Bécs és Delhi között, de ezzel hosszú távon természetesen nem elégszenek meg. Ahogy egyre népszerűbb lesz az az útvonal, úgy növelik idővel heti ötre a járatok számát, a hosszabb távú cél pedig a napi járatüzemeltetés. Megtudtuk, hogy az Air India számára nagyon fontos piac Magyarország, éppen ezért hazánkban is hirdetni fogják a Bécs-Delhi járatot – újságokban, magazinokban és online felületeken is találkozhatunk majd promócióval, de magyar utazásszervezőkkel is együtt fognak működni. Az Air India egyébként jelenleg is együttműködik a magyar Flying Wings Utazási Irodával, ők feleltek a budapesti rendezvény lebonyolításáért is. Pankaj Srivastava azt is elmondta, hogy a Budapestre érkező bollywoodi stáb tagjai is utazhatnak akár a Delhi-Bécs járattal, ebben az esetben különböző csomagokat dolgoznak majd ki a számukra - ki közúton, ki hajóval is eljuthat majd Bécsből Budapestre.


Új magyar jármű született

Új magyar jármű született 

Bemutatták az új magyar elektromos midibuszt - a Városligetben tette meg első köreit a bajai gyár fejlesztése.
Ismét indít és fogad járatokat a debreceni reptér

Ismét indít és fogad járatokat a debreceni reptér 

Örömteli hírről kaptunk tájékoztatást szerda délelőtt.
Késés és járattörlés esetén cseveghet Ameliával

Késés és járattörlés esetén cseveghet Ameliával 

Mesterséges inteligenciával teszi hatékonyabbá ügyfélszolgálatát a légitársaság.
Összehangolja európai hálózatát az Air France-KLM és a SAS 

Összehangolja európai hálózatát az Air France-KLM és a SAS  

Szorosabbra fűzi kereskedelmi együttműködését a három légitársaság: codeshare és interline megállapodást kötöttek.
Mit kell tudnia egy légiutas-kísérőnek?

Mit kell tudnia egy légiutas-kísérőnek? 

Az Emirates hét pontban összefoglalta azon tananyaga legfontosabb témáit , amelyet mindenkinek el kell sajátítani, aki jelentkezik hozzájuk légiutas-kísérőnek.
2043-ra duplájára nőhet a világ légiflottája

2043-ra duplájára nőhet a világ légiflottája 

A Közel-Keleten és Ázsiában, ezen belül is Indiában és Kínában látják a legerősebb növekedést és bővülést.
Egyedi megjelenésű géppel ünnepel a születésnapos ultrafapados

Egyedi megjelenésű géppel ünnepel a születésnapos ultrafapados 

Az Airbus hamburgi gyárában tartott eseményen bemutatták a Wizz Air flottájának legújabb, 132. tagját, a 9H-WNM lajstromszámú Airbus A321neo--t, amelyik a légitársaság 20. születésnapja alkalmából egyedi festést kapott.
Elkerülhetetlenek a késések, de a légitársaság nem hagyja magára utasait

Elkerülhetetlenek a késések, de a légitársaság nem hagyja magára utasait 

A légitársaság mindent megtesz annak érdekében, hogy a késésekből keletkezett kellemetlenségeket enyhítse.
Csúcsot döntött a vonattal utazók száma Ausztriában

Csúcsot döntött a vonattal utazók száma Ausztriában 

Ausztriában rekordot döntött a vasúttal utazók száma. Módosították a vasúti közlekedésről szóló törvényt.
Hasít a lett légitársaság

Hasít a lett légitársaság 

A légitársaság továbbra is elkötelezett abban, hogy a legjobb összeköttetést kínálja a Baltikum és a világ több része között.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.