Köteles az utaztató tájékoztatni az új élelmiszerbehozatali szabályokról

2009. május 1. óta új szabályok érvényesek az állat eredetű termékek unióba való személyes behozatalára vonatkozóan. A rendelet 4. cikke értelmében az utazási irodáknak is tájékoztatási kötelezettségük van az utasok felé.

A szigorítások célja, hogy megelőzzék az állatbetegségeket, járványokat az unió határain belül. A törvényhozóknak meggyőződése, hogy ennek egyik eszköze, hogy a turisták nem, vagy csak korlátozott mértékben hozhatnak be  poggyászukban állati eredetű termékeket egy harmadik országból.

Az új rendelkezés értelmében az utasok nem hozhatnak be  uniós tagállamba poggyászukban húst, tejet illetve azokból készült élelmiszereket nem uniós országból. Ezek alól kivételt képez Horvátország, Grönland, Izland és a Feröer-szigetek abban az esetben, ha az utas 10 kilónál kisebb mennyiségű állati eredetű élelmiszert hoz magával. Engedélyezik a tejalapú csemecsőtápok, valamint a gyógyszerként is szolgáló állateledelek behozatalát 2 kilogrammos mennyiségig. Halak és tengergyümölcsei (kimondottan: rák, homár, nem élő kagyló és osztriga) behozatalát is engedélyezik, összesen 20 kilóig. A Feröer-szigetekről és Izlandról érkezők számára nem szabnak mennyiségi korlátot. Egyéb állati eredetű termékek mint a méz, az élő osztriga, kagyló és éti csiga 2 kilós mennyiségi korláttal hozható be.

Mindezek az intézkedések nem vonatkoznak az unió határain belül közlekedő utasokra, illetve olyan harmadik államból érkezőkre mint  Andorra, Liechtenstein, Norvégia, San Marinó és Svájc, amelyekkel az EU külön megállapodást kötött.

Az intézkedésről tájékoztató plakátok és videók is készülte 35 nyelven, amelyek kikötőkben, repülőtereken, repülőjáratokon hívják fel az utasok figyelmét a szabályokra. Az utazásszervezők és utazásközvetítők számára fontos információ, hogy a jogszabály értelmében kötelesek tájékoztatni a korlátozásokról utasaikat.


Scoot: Bécs-Szingapúr járatindítás

Scoot: Bécs-Szingapúr járatindítás 

Ünnepélyes keretek között fogadták Bécsben az első közvetlen szingapúri járatot.
Több ország is csatlakozott a spanyolok poggyász csatájához

Több ország is csatlakozott a spanyolok poggyász csatájához 

Tizenkét ország fogyasztóvédelmi szervezete csatlakozott a spanyol kezdeményezéshez.
IATA: nyereség a szélsőséges időjárás ellenére

IATA: nyereség a szélsőséges időjárás ellenére  

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) szerint a légitársaságok a gazdasági és geopolitikai bizonytalanságok ellenére is erős nyereséggel számolhatnak 2025-ben.
Újabb légitársaságok az uniós tiltólistán

Újabb légitársaságok az uniós tiltólistán 

A listára valamennyi Suriname-ban és Tanzániában engedélyezett légi fuvarozó felkerült.
Épülhet a repülőtéri gyorsvasút

Épülhet a repülőtéri gyorsvasút 

A beruházás előkészítése az ezt részletező kormányhatározat alapján elkezdődött, a koncessziós pályázatokat fél éven belül kiírhatják.
Kompjárat indult Dubrovnik és Kotor között

Kompjárat indult Dubrovnik és Kotor között 

A politikus közölte, az új kompjárattal erősíteni kívánják a baráti és gazdasági kapcsolatokat a két ország között.
Krétára indít charterjáratot Debrecenből a Kartago Tours

Krétára indít charterjáratot Debrecenből a Kartago Tours 

Az utazásszervező új úti céllal bővítette debreceni indulású ajánlatait.
Új korszak kezdődik a low cost légitársaságnál

Új korszak kezdődik a low cost légitársaságnál 

A Wizz Air célja, hogy 2029-re kizárólag új generációs, neo gépeket üzemeltessen.
Repülési élmény autista gyerekeknek

Repülési élmény autista gyerekeknek  

Autizmussal élők számára szerveztek repülési próbát a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.
Így nőtt a római nemzetközi repülőtér forgalma egy év alatt

Így nőtt a római nemzetközi repülőtér forgalma egy év alatt 

2019 óta tízmillióval emelkedett az érkezők és indulók száma, hosszabb távon pedig 60 millió fölötti utasforgalmat akarnak elérni.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.