Mit tettek a Terránál az ifjú titánok?

Szombatra a turisztikai szakma egy napra a Hiltonba költözött, azonos napra és helyszínre időzítette ugyanis bemutatóját a Terra Reisen és a Green Travel is. 

A budapesti Terra prezentációt idén először vidéki road show előzte meg, amelynek három állomása Győr, Szeged és Pécs volt. "Nem repülünk, mi autóval megyünk" szögezte le Csákány Csaba, a Terra Reisen igazgatója, aki mondai téma köré építette mondanivalóját. A "ifjú titánok" több mindent is megváltoztattak az idei katalógusban és kínálatban: megváltozott a magyar és a német nyelvű katalógusok dizájnja, illetve a bennük található logók is. A hazai kiadványban az idei évtől fontossági sorrendben találhatók meg a célterületek. A titánok a magyar nyelvű katalógusban kicseréltek jó néhány szálláshelyet és hoztak negyven újat is, ebből 18-at Horvátországban, 17-et Olaszországban, 5-öt Ausztriában, 1-et pedig Szlovéniában. Az idei nyári katalógusban plusz két oldalt kapott Horvátország, Görögország nyugati parti területei viszont eltűntek a kiadványból. Habár a katalógusban új a sorrend, a tartalomjegyzékben betűrendben maradtak az úti célok.

Az igazgató a legfontosabb tudnivalókra is felhívta a figyelmet: a katalógusban inkluzív árak találhatók, útlemondási biztosítás az árban, a legtöbb horvát szállásnál 7 nappal az indulás előttig ingyenes az útlemondás, összevonható kedvezmények. Összesen több mint 200 szállodában fogadják ingyenesen a 6-12-15 éves gyerekeket. Azokat a szállodákat, ahol ilyen kedvezményt kínálnak, külön kigyűjtötték a partnerek számára. (A listát igény szerint e-mailben elkérhetik a partnerek a Terrától.) A magyar katalógusban 86 horvát, 3 szlovén, 10 osztrák, 10 olasz szállodában ingyenes a gyermekek elszállásolása. Szintén hasznos gyűjtemény lehet a partnereknek, hogy mely szálláshelyeken találhatók két légterű családi szobák, ezekből a legnagyobb választék Horvátországban van.

Néhány évvel ezelőtt kikerültek a nem nevesített apartmanok a Terra kínálatából, azonban főleg az Isztrián olyan sokan keresték ezt a szállástípust, hogy idén visszakerült a felhozatalba, tudtuk meg.

A teljes árualapban több mint 1700 szálláshely található, mégis vannak kifejezetten kedvenc szállodáik a hazai utasoknak: Toszkánában például az utasok közel kétharmada Viterbóban, a Gardenia apartmanokban szállt meg, hasonlóan sokan keresik Privlakán a Lug apartmanházat. Csákány Csaba bemutatta, hogy a tavalyi évben melyik szállodák voltak a magyar utasok körében a legnépszerűbbek. A kinti partnerek felkészültségét és szolgáltatási minőségét is jelzi, hogy az első 20 szállodában megszálló több mint 4000 utas közül mindössze heten éltek reklamációval. 

A prezentáció zárásaként a tavalyi tanulmányút képeiből is láthattak ízelítőt a partnerek. Illetve elhangzott, az egyik tiroli házat nyugodtan ajánlhatják azoknak, aki már most a last minute ajánlatok után érdeklődnek, nem tévedés, a hotel valóban 20 százalék kedvezményt ad az árból, ha a szállást az utas 14 nappal indulás előtt foglalja le.

Lapunk érdeklődésére Csákány Csaba elmondta, a tavalyi évet 30 ezer utassal zárták. Eredetileg a 2011-es eredmények elérését célozták meg, azonban év közben módosítaniuk kellett a tervet. Nyár elején 20%-os forgalomesést prognosztizáltak, amely végül nem lett ilyen magas mértékű, a mérséklődés 9%-nál állt meg. Így az új tervet sikerült túlszárnyalni. Az idei évben szeretnék megtartani a tavaly elért utasszámot. Az idei előfoglalások január végéig nagyon jól alakulnak, árulta el az igazgató. Az üzleti év a Terránál november 1-jével indul, a január végi állás szerint éves szinten 14%-os pluszban van a forgalom. "Télen volt olyan időszak, amikor a forgalom 20%-kal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban, igaz, a síajánlatok az éves forgalomnak viszonylag alacsony hányadát, nagyjából 15%-át teszik ki, ezt a minuszt azonban januárra behozták, sőt éves szinten 14%-kal meg is haladták a nyári előfoglalások, így beigazolódni látszik az az elmélet, hogy azok az utasok, akik nem tudták megengedni maguknak, hogy télen is elutazzanak, félretették azt a pénzt a nyári pihenésükre" - mondta el Csákány Csaba. 

A katalógusbemutatón a legfontosabb célország, Horvátország is kapott bemutatkozási lehetőséget, az ország látnivalóit, illetve az oda utazó magyarok utazási szokásait, jellemzőit Marin Skenderovic, a Horvát Idegenforgalmi Közösség magyarországi képviseletének vezetője ismertette. Július elsején az ország az Európai Unió 28. csillagaként csatlakozik az unióhoz. A magyarok határátlépését a megszokotthoz képest ez nem fogja érinteni. Az igazgató beszélt az ország általános adatai mellett a természetparkok és nemzeti parkok sokaságáról, a hét UNESCO világorokségi helyszínről, illetve a magyarok körében is kedvelt kulturális rendezvényekről, fesztiválokról. Elmondta, évekig stabil hatodik helyünkről mint fő küldőpiac, Magyarország Szlovákia és Lengyelország mögé szorult. A résztvevők megismerhették az egyes régiókat, klasztereket és a Horvátországba utazó turisták főbb jellemzőiről is képet kaphattak. Magyarországról jellemzően 30-45 évesek, középfokú vagy annál magasabb végzettségűek, jellemzően a 10 000-100 000 fős városokban lakó családosok keresik fel Horvátországot. Motivációjuk jellemzően az üdülés, szórakozás. Legtöbben nem először, hanem 3-5 alkalommal felkeresték már az országot. Az információt az utazáshoz korábbi utazási tapasztalataik alapján, illetve rokonoktól gyűjtik be, ezt követi csak az internet. Nagy részük egyénileg szervezi meg utazását, foglalását általában 5-8 héttel az utazást megelőzően teszi meg. A legtöbb honfitársunk 4-7 éjszakát tölt Horvátországban, háromnegyedük ellátás nélküli szállást választ. Az aktivitások közül a fürdés után a cukrászdázás, éttermezés, vásárlás fontos még a legtöbb utas számára. A magyar turista naponta átlagosan 43 eurót költ, ennél vastagabb a szervezett keretek között érkező vendégek pénztárcája, az ő napi költésük 50,6 euró. 

A Terra partnerek egy rövid bemutatkozást hallhattak a TravelGate képviselőjétől is, akik olyan turisztikai szoftver kifejlesztésén fáradoznak, amellyel minden hazai nagy touroperator árulapja egy helyen elérhetővé válik online. 


A Ryanair Budapesten jelentette be nyári menetrendjét

A Ryanair Budapesten jelentette be nyári menetrendjét 

Tíz helyi bázisú repülőgéppel dolgoznak és a 6 új útvonallal együtt 66 célállomást kínálnak Budapestről.
Két repülőt is átlökött a szél a hangsebességen

Két repülőt is átlökött a szél a hangsebességen 

Ez nemcsak a turbulencia esélyét növelheti meg, hanem azét is, hogy az ember hamarabb érkezzen meg az úti céljára.
Mesterséges intelligenciával a nagyobb biztonságért

Mesterséges intelligenciával a nagyobb biztonságért 

Az airBaltic és a Beams, biztonságtechnikai vállalat partnerségre lépett, emellett a lett nemzeti légitársaság Rigában fogadta a 47. Airbus A220-300 típusú repülőgépét.
Tájékoztató weboldal az új MÁV-Volán tarifarendszerről

Tájékoztató weboldal az új MÁV-Volán tarifarendszerről 

Itt tájékozódhatunk az új bérlet- és kedvezményrendszerről, a 24 órás napijegyekről és a fővárosi agglomerációt érintő közlekedési változásáról.
Jó számokkal zárta 2023 utolsó negyedévét a Singapore Airlines

Jó számokkal zárta 2023 utolsó negyedévét a Singapore Airlines 

659 millió dolláros nettó negyedéves nyereséggel és a pandémia előttihez közelítő kapacitással.
Bemutatkozott a világnak Kína új utasszállítója

Bemutatkozott a világnak Kína új utasszállítója 

Szingapúri Airshow-n mutatták be szombaton Kína első, keskenytörzsű utasszállító repülőgépét.
Befejeződött BUD Cargo City bővítésének újabb üteme

Befejeződött BUD Cargo City bővítésének újabb üteme 

Ezzel a fejlesztéssel látványosan megnövelték a Liszt Ferenc Repülőtér légiáru-kereskedelmi kapacitását.
Beállt a kétszázadik gép a WIZZ flottájába

Beállt a kétszázadik gép a WIZZ flottájába 

Az új Airbus A321neo modell a London-Luton repülőtéri bázishoz csatlakozik.
Tizenhétezer járatot törölnek Eindhoven bezárása miatt

Tizenhétezer járatot törölnek Eindhoven bezárása miatt 

A nemzetközi repülőtér hamarosan jelentős átalakuláson megy keresztül, teljeskörűen felújítják ugyanis kifutópályáját, új kábeleket fektetnek le, megújul a világítás és a vízelvezetés is.
Szinte már nem is hír: újabb sztrájk hét elején a Lufthansánál

Szinte már nem is hír: újabb sztrájk hét elején a Lufthansánál 

Ezúttal kedd hajnaltól szerda reggelig keserítik meg a velük utazók életét.

Interjú

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.