A bécsi szállodások közel 40 százaléka tervez pályaelhagyást

Riasztó számokat mutat az ausztriai Munkaügyi Kamara megrendelésére készült friss felmerés a bécsi szállodások helyzetéről. Az Osztrák Szállodaszövetség (ÖHV) elnöke több megoldási javaslatot is felvázolt - írja a GD Consulting.

A megkérdezettek 38 százaléka jelenlegi munkahelyének, illetve a turisztikai ágazat teljes elhagyását tervezi. Indokként 69 százalékuk a jövedelem csökkenését / kiesését jelölte meg, míg 40 százalék esetében a munkahely elvesztése körüli félelem és bizonytalanság az ok.  A szállodai- és éttermi kisegítő személyzet körében 35-38 százalékos a részesedése azon válaszadóknak, akik úgy nyilatkoztak, hogy jelenlegi bevételeik nem fedezik kiadásaikat, míg az igazgatás és üzemeltetés területén dolgozó kollegáik esetében ugyanez az arány 20 százalék körüli.

A világjárványt megelőzően Ausztriában 320 ezer munkahelyet biztosított közvetlenül a turisztikai ágazat. A válság hatására 155 ezren tudták a „kurzarbeit-modell” keretében megtartani munkahelyüket, míg 45 ezren már elvesztették azt. Különösen a fővárosi szállodások helyzete nehéz. Az Osztrák Szállodaszövetség (ÖHV) elnöke, Michaela Reitterer megoldási lehetőséget a nemzetközi vendégforgalom mielőbbi fellendítésében látja. Ennek érdekében minél előbb kampányt kell indítani a zöld útlevél működésének és hatásmechanizmusának megismertetésére, hogy gyorsan helyreálljon a nemzetközi utazás iránt bizalom, s újra  megjelenjenek a szállodákban a külföldi vendégek - foglalható össze javaslata.

Másik lehetséges megoldásként az ÖHV elnöke azt szorgalmazza, hogy a városi szállodák erre nyitott személyzetét az átmeneti időszakban a vidéki üdülőhelyeken lévő, - nagyobb forgalmú - szállodákban "átirányítással" foglalkoztassák úgy, hogy jelenlegi munkaviszonyuk is megmarad.


A madridiak Balatonja a magyarok kedvence

A madridiak Balatonja a magyarok kedvence  

A magyarok körében azért is lett népszerű a terület, mert más spanyol régiókhoz képest jóval könnyebben megközelíthető.
Hatalmas veszteségekre készül a párizsi kulturális szektor az olimpia miatt

Hatalmas veszteségekre készül a párizsi kulturális szektor az olimpia miatt 

 „Mi vagyunk a nagy vesztesek” – mondják a párizsi kulturális szektorban dolgozók.
Az Etna továbbra sincs nyugton - lezárták Catania repterét

Az Etna továbbra sincs nyugton - lezárták Catania repterét 

Lezárták a szicíliai Catania repülőterét, amelyet hamueső temetett be az Etna vulkán kitörése miatt kedden.
Prémium úti cél Törökországban

Prémium úti cél Törökországban 

A török félsziget a hírességek kedvenc "prémium” úti célja.
Pompeii, a betemetett város

Pompeii, a betemetett város 

A kapun belépve megcsap a történelem szaga – a hatalmas kövekkel kirakott utcákat járva úgy érzem magam, mintha egy időgép visszavitt volna az ókorba.
Idehaza egy idegenforgalmi képviselettel kevesebb

Idehaza egy idegenforgalmi képviselettel kevesebb  

A Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal budapesti képviselete a következő információt küldte szerkesztőségünkbe.
Magyarok nélkül megállna Ausztria

Magyarok nélkül megállna Ausztria 

Tíz év alatt több mint a duplájára nőtt a magyarok létszáma Ausztriában, ami napjainkban már meghaladja a 107 ezret.
Öt lenyűgöző nemzeti park Horvátországban

Öt lenyűgöző nemzeti park Horvátországban 

Ha a nyaralást Horvátországba tervezi, mindenképp érdemes felfedezni az Adriai-tengeren található természeti kincseket.
Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban

Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban 

A borravaló megítélése kultúránként és nemzetenként változó: ami az egyes országokban szokás, az egy másikban akár sértés is lehet. 
Boldogság-automaták és szerelmeslevelek a turizmus szolgálatában

Boldogság-automaták és szerelmeslevelek a turizmus szolgálatában 

Linz kirobbanóan sikeres a magyar látogatók körében is.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.