A fény és árnyék országa, Egyiptom

Magyar és román értékesítő partnereinek és újságíróknak szervezett tanulmányutat Hurghadára az Express Travel International (ETI). Az Egyiptom-specialista utazásszervező, amelynek budapesti leányvállalata 2014-ben jött létre, a tulajdonában lévő Red Sea Hotelláncot mutatta be a résztvevőknek. 

Egyiptom egyik legszebb üdülőhelye, Hurghada a Vörös-tenger partján, a fővárostól mintegy 500 km-re található. Hurghada nemcsak a várost foglalja magába, hanem azt a 25 km hosszú, finomhomokkal borított, strandokkal szegélyezett partszakaszt is, amely csodálatos koralljairól és a szivárvány minden színében pompázó élővilágáról lett méltán híres.

Közel 30 éve már, hogy az első Red Sea Hotel, egy 3 csillagos szálloda megkezdte működését. A lánc ma már 17, kizárólag 4 és 5 csillagos, minőségi szolgáltatást nyújtó hotelből áll. A közelmúltban tovább gyarapodott a Red Sea Hotel birodalom, amikor a Marsa Alamhoz közeli Port Ghalib középső részén három szállodát nyitottak meg.

Luxus mór stílusban

Hurghadán a magyarok egyik kedvenc Red Sea-szállodája, a mór stílusban épült 5*-os Grand Resort szolgáltatásait próbálhatta ki csoportunk. Az 1998-ban épült 828 szobás hotelnek ugyan nincs saját tengerpartja, de vendégei a 150 méterre lévő Grand Hotel partját használhatják. Cserébe a Grand Resortban három édes vízi és két gyermekmedence közül is lehet választani, amelyből egyet-egyet télen fűtenek is. Alap, delux, junior suite, grand junior suite és sokak által keresett családi szoba típus között mindenki megtalálja a neki leginkább megfelelőt. A szórakozni vágyók sem panaszkodhatnak, nappal számtalan animátor biztosítja a változatos programokat, éjszaka pedig egyebek mellett a Pergola bárban élő zenés műsor nyújtja a szórakozást.

Az üdülőközpontban három all inclusive és öt á la carte étterem kínálja számos ízvilág remek ételeit. Mi igyekeztünk mindent kipróbálni, ugyanakkor eljutottunk a város egyik legjobbnak tartott éttermébe, a Siva Grand Beachnél található, libanoni ételeiről híres Mandarinba, amelynek ízeire ma is szívesen emlékezünk.

Osztrák, német vendégkör

Csók Csilla - Csók István festőnk leszármazottja - közel tíz éve él Egyiptomban, három és fél éve a Grand Resort guest relation managereként felel a vendég tökéletes nyaralásáért.

Elmondása szerint a Red Sea-lánc szállodáiban a vendégkör 75-80 százaléka német és osztrák, 10 százalékuk orosz, a fennmaradó rész pedig megoszlik az angolok, a skandinávok, a szlovákok, a szlovénok, valamint a magyar vendégek között.

Több órát is eltöltöttünk a Grand Hotel tengerpartján, ahol a hosszan elnyúló homokos part nem csak nekünk, hanem a gyermekes családoknak is kényelmessé teszi a fürdőzést.

Ők itt is, akárcsak a legtöbb Red Sea Hotelben, igénybe vehetik az ETI Maxi Gyerekklub és ETI baby-szerviz szolgáltatásait is.

A végtelennek tűnő bazársorokhoz közel található lassan mélyülő strandjával a Siva Grand Beach 550 szobás 4+*-os szálloda. Számos szobatípusa közül különösen kedveltek a 16 négyzetméteres, kétszintes bungalók, amelyek a szálloda két szélén helyezkednek el.

A Siva Grand Beachnél egy olyan kis üzletben is jártunk, ahol természetes alapanyagokból, alkohol nélkül, növényekből készítenek olajat és abból parfümöt. Megannyi apró, ezer színben játszó üvegcse sorakozott a polcokon, közben az üzlet vezetője hamisítatlan arab szívélyességgel tárta fel előttünk az Ezeregyéjszaka édes-fűszeres illatvilágát.

Hajózás a Níluson

Kirándulásaink során eljutottunk az egyiptomi kultúra bölcsőjének számító Nílus folyóhoz is, ahol a szintén a cégcsoporthoz tartozó, 9 hajóból álló nílusi hajóflotta egyikén, a Grand Preziosan töltöttünk egy éjszakát. A hurghadai kellemes 28 fok után jól esett a luxori 38 fokban, hogy a személyzet illatosított vizes kendőkkel és frissítőkkel várt minket. Este a hétfogásos lukulluszi élvezetek után hastáncbemutatóra és dervispartira invitáltak minket, az utóbbi során az iszlám misztikus irányzatát, a szúfizmust gyakorló szerzetesek furcsa keringő meditációjában gyönyörködhettünk.

A világ legnagyobb temploma

Az ETI nílusi hajóútjai Luxorban kezdődnek, mi is innen indultunk el megnézni Karnak szövevényes templomegyüttesét. A 2 négyzetkilométernyi területen lévő ókori komplexum kialakulásához nagyjából harminc fáraó járult hozzá, amíg elérte azt a semmihez sem fogható különleges építészeti csodát, amit az Újbirodalom legszentebb helyeként tiszteltek.

Ámon temploma a legnagyobb, imádságnak szentelt épület, amelyet valaha a világon emeltek. Mellette két másik hatalmas templom emelkedik, az egyiket Ámon feleségének, Mutnak, a másikat fiának, Honszunak szentelték. Bár az idő vasfoga Karnakot sem kímélte, számos jellegzetessége még mindig Egyiptom egyik legnagyobb ókori látványosságává teszi. Lenyűgöző volt a hatalmas épületmaradványok között állni, és szinte hangyaként nézni fel a hieroglifákkal tele oszlopokra.

Luxorhoz központjától nem messze található „A Királyok Völgye”. Mintegy fél évezreden át, az i.e. 16-11. század között királyok és nemesek számára épültek itt sírok. A feltárások a 18. század óta folynak, és feltáratlanságát mi sem bizonyítja jobban, hogy a közelmúltban egy amerikai kutatócsoport egy több mint 3000 éves, gazdagon díszített fáraókori sírra lelt.

Ellátogattunk egy alabástromgyárba is, ahol a zsírkőt dolgozzák fel és ajándéktárgyakat varázsolnak belőlük. A New Hamees Papyros látogatóközpontban megnézhettük, hogy készül a papiruszból a pergamen.

Mecset és aquapark

Visszatérve Hurghadára, felkerestük a 3 éve épült hatalmas kéttornyú mecsetet. Hogy bemehessünk, a csoportunk női tagjainak fejtől lábujjig el kellett takarniuk magukat.

Folytatva a szállodákkal való ismerkedést, Makadi Bay üdülőhelyet kerestük fel, amely Hurghadától 25 km-re fekszik, és csodálatos strandjairól és saját korallzátonyairól híres.

Makadi Bayen a Red Sea szállodák egy gyönyörű parti sétánnyal vannak összekötve. Az egyik nagy kedvenc, a családok körében legnépszerűbb Sunwing Waterworld. Ebben az ötcsillagos szállodában aztán minden a gyermekek és a szülők kedvéért van.

A Sunwing Waterworld szálloda Aquaparkja mesterséges szörfhellyel, hullámfürdővel, csúszdákkal és gyermek és felnőtt medencékkel a legkedveltebb a gyerekekkel utazók körében.

A Makadi Spa Hotel valamennyi Red Sea Hotel közül a legelegánsabb és egyben a legdrágább is, mivel a szálloda vendégei valamennyi Makadi Bay-en lévő Red Sea Hotel éttermét kipróbálhatják. A legfontosabb, ami ezt a szállodát az elegancia és a minőségen kívül jellemzi, az a nyugalom és a csend, mert ide csak 18 éven felüli vendégek jöhetnek!

A mór stílusban épült Makadi Mall szórakoztató központ az öt hotelből álló Makadi bay-i Red Sea Hotel komplexum részeként üzemel. Itt ötféle konyha specialitásaiból és számos üzlet portékai közül válogathatunk kedvünkre.

Hurghada belvárosába naponta többször ingyenes transzferbusz közlekedik a Makady Bay-en található Red Sea szállodáktól.

Halászfaluból búvárparadicsom

Hurghadától jó 200 kilométerre délre egyre népszerűbb üdülőhely Marsa Alam és Port Ghalib környéke. A nyugalmat keresők számára ideális az utóbbi, amely csak egy kis halászfalu búvárkodásra alkalmas tengerparttal. Az innen 60 kilométerre található Marsa Alam ellenben egy valódi luxus üdülőövezet. Számunkra az ötcsillagos Palace Fort Ghalib vált emlékezetessé, mert itt, a szálloda partjához közel lévő korallzátonyt egy, a tengerbe benyúló stégen keresztül értük el, és itt szemlélhettük meg búvárszemüveggel és pipával felszerelkezve egészen közelről a tenger világát, a sokszínű halakat és a korallokat. Mint megtudtuk, az ötcsillagos Port Ghalib a közelben lévő két testvérszállodával együtt alkot egy létesítményt.

Hogy miben különböznek a Red Sea szállodák a többitől? Szerintem az ápolt és buja kertek, az éttermek építészeti megoldásai, a szelektív hulladékgyűjtők és a változatos ételek jellemzik a Mohamed Samir és Maja Jennifer Köhl tulajdonában álló, ETI birodalomhoz tartozó szállodákat. De ami az utasok körében is népszerűvé teszi az az, hogy érkezésnél egyből elfoglalhatjuk a szobát és akár a késői repülőjáratnál is egészen estig bent maradhatunk a szobában. Emellett ingyenes és közvetlen a transzfer a repülőtértől a szállodáig és vissza, valamint díjmentesek a napágyak és a strandtörölközők használata is.

A helyi programokat az ETI egyiptomi partnere, a Cairo Express Travel (CET) szervezi, azok a CET-képviselőknél foglalhatók a Red Sea hotelekben.

A Red Sea-szállodákban nem találtam órát, mire azt a választ kaptam: a svájciaknak órájuk van, az araboknak idejük. Érdemes tudni, hogy idén nem állítják át az órákat, tehát az egyiptomi időzóna jelenleg megegyezik a magyar idővel.

A Red Sea hotelek megközelítését megkönnyíti a magyar utasok számára, hogy május 3. óta repül az ETI saját charterlánca Budapest és Hurghada között.

A meghívást köszönjük az Express Travel Internationalnak.Az Etna továbbra sincs nyugton - lezárták Catania repterét

Az Etna továbbra sincs nyugton - lezárták Catania repterét 

Lezárták a szicíliai Catania repülőterét, amelyet hamueső temetett be az Etna vulkán kitörése miatt kedden.
Prémium úti cél Törökországban

Prémium úti cél Törökországban 

A török félsziget a hírességek kedvenc "prémium” úti célja.
Pompeii, a betemetett város

Pompeii, a betemetett város 

A kapun belépve megcsap a történelem szaga – a hatalmas kövekkel kirakott utcákat járva úgy érzem magam, mintha egy időgép visszavitt volna az ókorba.
Idehaza egy idegenforgalmi képviselettel kevesebb

Idehaza egy idegenforgalmi képviselettel kevesebb  

A Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal budapesti képviselete a következő információt küldte szerkesztőségünkbe.
Magyarok nélkül megállna Ausztria

Magyarok nélkül megállna Ausztria 

Tíz év alatt több mint a duplájára nőtt a magyarok létszáma Ausztriában, ami napjainkban már meghaladja a 107 ezret.
Öt lenyűgöző nemzeti park Horvátországban

Öt lenyűgöző nemzeti park Horvátországban 

Ha a nyaralást Horvátországba tervezi, mindenképp érdemes felfedezni az Adriai-tengeren található természeti kincseket.
Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban

Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban 

A borravaló megítélése kultúránként és nemzetenként változó: ami az egyes országokban szokás, az egy másikban akár sértés is lehet. 
Boldogság-automaták és szerelmeslevelek a turizmus szolgálatában

Boldogság-automaták és szerelmeslevelek a turizmus szolgálatában 

Linz kirobbanóan sikeres a magyar látogatók körében is.
Horvátországnál soha ilyen meleg nem volt még az Adriai-tenger

Horvátországnál soha ilyen meleg nem volt még az Adriai-tenger 

Ha megerősítik a mérést, ez lesz a valaha mért legmagasabb vízhőmérséklet Horvátországban.
Ételmérgezéssel szállítottak kórházba magyar turistákat Romániában

Ételmérgezéssel szállítottak kórházba magyar turistákat Romániában 

A  Krassó-Szörény megyei tisztiorvosi szolgálat vizsgálatot indított, hogy kiderítsék a megbetegedések okát.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.