A turizmus legújabb trendjei nem a Booking.com szemszögéből

Makro- és mikrotrendek, a siker tényezői a turizmusban – Karsai Árpád turisztikai tanácsadó kitekintése 2017-re.

Nemrég számoltunk be a Turizmus Online-on arról, hogy a Booking.com elemzést készített a 2017-re várható turisztikai trendekről. Erre reagálva Karsai Árpád turisztikai tanácsadó összeállított egy tematizált listát, melyben saját szemszögéből összegzi a trendeket.

Gazdaságföldrajzi, közlekedési, közbiztonsági trendek

A feljövő gazdaságok, a fejlődő utazó nemzetek meghatározó új keresletet biztosítanak. A kínai turisták megjelenése a fogadópiacokon önmagában az egyik legfontosabb trend.

Szükséges az alkalmazkodás a vízumpolitikában: amelyik fogadóország gyorsabban lép, megtöbbszörözheti a vendégérkezéseket. Kína, India, Brazília, a Fülöp-szigetek, Dél-Korea, Szaúd-Arábia és Katar turistái elözönlik a világot. A távolságok eltűnnek, a cruise iparág dübörög. Egyes beutaztatók számára a korábbi rangsorok újraíródnak, Közép-Európában például jelentős lett a román, a lengyel és a cseh turistaérkezés.

A migráció és a terrorizmus időszakosan levesz országokat, városokat a turizmus térképéről. A talpra állas általában gyors, de kulcsfontosságú a jelenségre adott válasz: az alkalmazkodás a biztonsági sokk utáni újrarendeződésben és a biztonságra utaló marketingben.

Demográfiai trendek

A gazdag, de kevés szabadidővel rendelkező középkorú lakosság mellett az idősödő, ám még egészséges seniorok kereslete is növekszik. Egy részük a második ifjúságát éli át, mások egészségturisztikai szolgáltatásokat vesz igénybe. Belép az utazók körébe az új, fiatal nemzedék, különösen az Y-generáció. A szervezett iskolai utazások, ismeretszerző túrák átlépik az országhatárt.

IT-trendek

Az online szolgáltatások és az online marketing még dominánsabbá válik, különösen a mobilalkalmazások révén. A BCG (Boston Consulting Group) szerint az emberek 95%-a utazása megszervezéséhez digitális forrásokat – átlagosan 19 weboldalt, illetve mobilapplikációt – használ, nem feltétlenül a foglaláshoz, de legalább információ- és inspirációgyűjtéshez, valamint az utazás utáni élménymegosztáshoz. Trend a package-turizmus hanyatlása, ezzel egyidejűleg pedig a dinamikus csomagolás és az OTA-k (online travel agency) diadala. Versenyhelyzet áll fenn az utazásszervezők online marketingszakembereinek és programozóinak körében.

A szakértelem trendje

Az alkalmazkodás nélkülözhetetlen, a verseny a szakképzés és a hozzáértés versenye is. A vendégközpontú marketing és az új technológiai felkészültség hiánya üzletvesztést jelent, a turizmusoktatás felértékelődik.

Fejlesztési trendek

A vonzerőfejlesztési trendek közé tartozik a tematikus parkok, tematikus utak sikere, az interpretációs trendek között pedig az interaktivitás, valamint a virtuális valóságszimulálásra, időutazásra, misztikumra és történelmi köntösbe helyezett thrillerre való igény szerepel. Ez utóbbit a „dark tourism” jelzővel is lehet illetni, és jó példa rá a Drakula kamrája című kiállítás a budavári labirintusban, ami több látogatót fogad, mint néhány híres gyűjtemény.

Fogadókapacitási trendek

Fontos szerepe van az Airbnb-nek és a „vacation rental”-nak, vagyis a lakások, házak bérlésének szállodai foglalás helyett, valamint szintén egyre népszerűbbek a budget, a butik- és dizájnhotelek. A fogyasztói visszajelzések nyilvánossága és szerepe egyre lényegesebb a foglalási döntésben, a foglalás és az érkezés közötti idő pedig egyre szűkül.

Egészségturisztikai trendek

Az egészségturizmusra jellemző az eddiginél is erősebb specializáció. A wellness, a medical wellness és a gyógyturizmus hármasa mellett megjelenik a családok kiszolgálása, a vízi élményparkokkal párhuzamosan pedig a gyermekzsivaly nélküli, csendet ígérő szolgáltatók. Egyre sokrétűbb a holisztikus, a méregtelenítő, az akupunktúrás és az ájurvédás eljárások kínálata.

Gasztrotrendek

Régi alapigazság, hogy a látogatók nem azért utaznak, hogy szállodába menjenek, ez azonban az étkezésre nem vonatkozik. Az emberek ugyanis sok esetben abból a célból is utaznak, hogy jókat egyenek. A street food inváziója mellett egyre nagyobb szerep jut az egészséges és bioételeknek, és megkérdőjelezhetetlen a celebséfek befolyása, gondoljunk csak Jamie Oliverre. Az a desztináció népszerű, ahol az épített, illetve természeti örökség mellett a vendéglátás is sokszínű.

Branding és minőségbiztosítás

A márkázás igyekezete, hajszolása jellemző a szolgáltatói oldalon. Mindenki igyekszik bizonyítani az egyediségét, és tűzzel-vassal pozícionálni próbálja magát, ez pedig pozitívan befolyásolja a minőséget.

Turizmusigazgatási trendek

Az országos és helyi igazgatás, valamint a vállalkozók összefogása jellemző erre az időszakra. Azok a fogadóterületek tudnak erősek lenni, ahol összefognak a résztvevők, és ahol az állam "békén hagyja" a szakmát, helyet adva a helyi érdekelteknek. Ez növeli az esélyt a vállalkozókedv turizmusba terelésére, a küldőpiacok megszólítására.


Ahol a tenger kékje a hegyek havát tükrözi – Korzika varázsa

Ahol a tenger kékje a hegyek havát tükrözi – Korzika varázsa 

A fehér homokos, türkizkék vizű strand hátterében tornyosuló hatalmas hegye látványa mindent visz.
Szfinxet nézegetne? Nem kell Egyiptomig utaznia

Szfinxet nézegetne? Nem kell Egyiptomig utaznia 

Hanem elég eljutni a szomszédos Horvátország ismert turistaparadicsomába, Zadarba.
Friss kutatás:  az utazók közel fele nem köt utasbiztosítást

Friss kutatás: az utazók közel fele nem köt utasbiztosítást 

Pedig a nyaralások során bekövetkező balesetek és betegségek akár milliós költségeket is okozhatnak.
Új trend az európai utazók körében

Új trend az európai utazók körében 

Nyaralás a Balti-tenger lengyel partján.
Elég volt! Mostantól korlátozzák a szelfik készítését az Uffiziben

Elég volt! Mostantól korlátozzák a szelfik készítését az Uffiziben 

Újabb eset borzolja a kedélyeket Olaszországban a múzeumokban viselkedni nem tudó turisták miatt.
Perzselő forróság idején indulás a hűvösebb nyárba

Perzselő forróság idején indulás a hűvösebb nyárba 

Egyre népszerűbb a coolcationing.
Csődöt jelentett a szlovák utazási iroda – ezer utas rekedt külföldön

Csődöt jelentett a szlovák utazási iroda – ezer utas rekedt külföldön  

A Happy Travel több mint 17 éve volt jelen a szlovák utaztató piacon.
Ötcsillagos hely, ahová elmenekülhet a kánikula elől

Ötcsillagos hely, ahová elmenekülhet a kánikula elől 

Ha eddig azt hittük, hogy a régió és az itteni élmények nem tudnak már semmi újat nyújtani, akkor ideje újratervezni.
A hőség miatt nem látogatható az Eiffel-torony

A hőség miatt nem látogatható az Eiffel-torony  

A perzselő hőség szinte egész Franciaországot sújtja, a Météo France mérései szerint hétfőn sok helyen mintegy 38 Celsius-fok feletti értékeket regisztráltak.
Magyarok külföldön: mi a helyzet a biztosítási piacon?

Magyarok külföldön: mi a helyzet a biztosítási piacon? 

Az egyik biztosításközvetítő adatai szerint adatai a szerződések száma 9 százalékkal, az átlagdíj pedig 6 százalékkal emelkedett.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.