Érzékek kényeztetése a Kis-Kárpátok Borúton

A Kis-Kárpátok Borút eseménysorozatát, az egyre népszerűbb Nyitott Pince Napokat 2014. november 14-én és 15-én, két napon át Szlovákia kiskárpáti borvidékén 15. alkalommal rendezték meg.

Sonja Jelinkova, a Szlovák Idegenforgalmi Hivatal budapesti képviseletének vezetője turisztikai szakújságírókat hívott meg ezekre a napokra, akikre felejthetetlen napok vártak. Sonja munkáját segítette Erika Klenovičová, a Bratislava Region Turizmus munkatársa.

Az első napon a regionális gasztronómiát mutatták be a Bazintól 3 kilométerre fekvő Grobon, a mai falut német telepesek alapították, akik a települést "Grub"-nak (verem, gödör) nevezték el. Itt azzal fogadták a csoportot, hogy Grob libái a legjobbak – valóban, az étteremben puhára sült, ízes libát ettünk párolt káposztával és laskával.

A dunacsúnyi víztározónál felépült modern művészetek múzeumát, vagyis a Danubiana Meulensteen Art Museumot látogattuk meg. A felújított múzeum körül több száz autó számára létesítettek parkolóhelyet. Új csarnokaiban, amelyek nem nyúlnak be a főépületbe, holland és szlovák nemzetközi művészeti kiállításoknak adnak helyet. A Danubiana új színfoltja a körülötte lévő park felújítása és a megnövelt parkolóterület, továbbá az Art Shop kibővítése. A múzeum alapítói Gerard Meulensteen Eidhovenból és a szlovák Vincent Polakovič. A felújított épülettel együtt helyet biztosítanak a kiemelkedő szlovákiai művészek és a szlovákiai modern művészet legendás képviselőinek, Galanda és követői kiállításának.

A vacsorát a Pozsonytól mindössze 20 km-re, Szenc (Senec) városában, a Slnečné tavak partján található Lobster Szencen lévő kalózhajó melletti vendéglőben (Penzion Lobster Senec) kaptuk. A kedvelt bányató köré épült polinéz stílusú üdülőközpont víz felett elhelyezkedő bungalókkal várja a vendégeket.

Másnap megnéztük Vöröskő várát, amely az egyedülálló várpatikáról, a Mária Mennybemenetele kápolnáról, a fegyvergyűjteményről, illetve a csodálatraméltó pincehelyiségekről nevezetes.

Vidám megnyitó

Modrán nyitották meg a 15. Nyitott Pince Napokat. A hivatalos megnyitó már nagyon vidámra sikerült, volt olyan vendég, aki minden kiállított bort meg tudott kóstolni. Már sötétedett, amikor elindultunk, hogy megpróbáljuk végigjárni a pincéket – természetesen nem sikerült, de sokhoz bekopogtunk, szívesen láttak minket, magyar vendégeket, apró falatkákkal kínáltak, és a legkisebb pincétől a legnagyobbig tárt karokkal várták a vendégeket. Felsorolni is hosszú merre jártunk, de várt minket többek között Modra, Pezinok, Pereg, Elesko.

Mint megtudtuk, a kiskárpátoki borút magába foglalja a különböző jelenségeket – a bort, a tájat, a történelmet és a gasztronómiát a Pozsonytól Nagyszombatig terjedő térségben, vagyis Dél-Nyugat-Szlovákia központjai között. Köztük terül el a három kisebb város – Bazin (Pezinok), Modor (Modra) és Búrszentgyörgy (Svätý Jur) –, amelyek a királyi városok hagyományával büszkélkedhetnek. Ezt a címet a 17. század óta viselik, legfőképp minőségi borászatuknak köszönhetően, amely elnyerte tetszését a koronázott és magasztos személyek körében is Bécsben és Pozsonyban – az akkori Magyarország fővárosában. A rendezvény során több mint száz pince tartott nyitva a Pozsony és Nagyszombat közötti útvonalon.

A legnagyobb borvidék 12 borászati körzetre van osztva, melyben 120 település szerepel. A szőlőhegyek egységes övezetben terülnek el a Kis-Kárpátok dombjain Pozsonytól (Bratislava) Bazin (Pezinok) irányában Felsődiósig (Horné Orešany). Ezen a vidéken fehér szőlőfajtákat termelnek: Olaszrizlinget (Rizling vlašský), Rajnai rizlinget (Rizling rýnsky), Zöld Veltelínit (Veltlínske zelené), Burgundi fehéret (Burgundské biele), a kékszőlő fajtákból a Kékfrankost (Frankovka modrá) és a Szentlőrincit (Svätovavrinecké).

Autentikus kóstolás

A fesztiváloktól a borvacsorákig számtalan lehetőség adódik a borkóstolásra, ám sokan szívesebben hallják a bor készítőjétől mindazt, amit a kóstolt tételről tudni érdemes. A hétköznapokból kiszakadva, a legautentikusabb helyen, a szőlő és bor szülőhelyén, a pincéknél bort kóstolni: gyakran ez jelenti azt a maradandó élményt, ami miatt a vendég a pince és a borász "nagykövetévé" válik, és amiért időről időre visszatér.

Este Svatý Juron séf főzőiskolájában vacsoráztunk, vizsgáztattuk a „diákokat”, az ételekben nem találtunk hibát.

Utolsó napunkat a művészetnek áldoztuk, mivel Pozsonyban a fotógráfusok hónapja volt, több kiállítást is megnéztünk. Az ebédet Pozsony központjában egy, a monarchia idejét idéző ételeket kínáló étteremben fogyasztottuk, ahol František, a Stano Bratislava Tourist Board (Pozsonyi Idegenforgalmi Hivatal) bizottságának elnöke is tiszteletét tette. Elmondta, hogy évek óta egyre több turista látogatja a régiót, ők pedig arra törekednek, hogy ne egynapos látogatásra jöjjenek a vendégek, éppen ezért több programot is kínálnak. Rögtön egy újdonsággal is előrukkoltak: ahogy arról mi is beszámoltunk korábban, november 17-től bevezették Szlovákiában az Európai Unió tagországaiban élő nyugdíjasok és diákok számára az ingyen utazást vonaton, és már az első nap 200 ezren regisztráltak, illeve 20 ezren utaztak. Ezzel a kedvezménnyel biztosan több turista fog élni, és ellátogatni Szlovákiába.


Észak-Korea egyik városába már mehetnek turisták

Észak-Korea egyik városába már mehetnek turisták 

Észak-Korea bejelentette, hogy Raszon, az orosz és kínai határ közelében fekvő város, újra megnyílik a külföldi turisták előtt.
Ennyien utaztak Rász el-Haimába 2024-ben

Ennyien utaztak Rász el-Haimába 2024-ben 

A Rász el-Haima Turisztikai Hivatal (RAKTDA) friss adatai szerint a vendégéjszakák száma rekordszintet ért a tavalyi évben.
Fő utazási trendek az elmúlt és az idei évben

Fő utazási trendek az elmúlt és az idei évben  

Nagyobb sportesemények, menő zenei programok, inspiráló lassú utak, alternatív úti célok.
Idén Casanova bűvöletében születik újjá a Velencei Karnevál

Idén Casanova bűvöletében születik újjá a Velencei Karnevál  

Velence idén még a szokásosnál is különlegesebb karnevált rendez: 18 napos ünnep február 14-től március 4 -ig tart a város csatornáin, hídjain és terein.
Merre indulnak idén az amerikai turisták?

Merre indulnak idén az amerikai turisták? 

Ha ma Amerika szóba kerül, a Los Angeles-i szörnyű tűzvész vagy Trump beiktatása a fő téma.
Újra népszerűek az utazási irodák?

Újra népszerűek az utazási irodák?  

A Z generáció tagjainak 38 százaléka nem online foglal.
Indul a bécsi báli szezon –  fokozott rendőri biztonsági intézkedések

Indul a bécsi báli szezon – fokozott rendőri biztonsági intézkedések 

Az osztrák rendőrség tagjai több mint egy hónapon át fokozottan védik a parketten keringőzőket. A báli szezon csúcseseményét, a bécsi operabált idén február 27-én tartják.
Megnyílt Közép-Európa legnagyobb turisztikai szakvására, az ATB

Megnyílt Közép-Európa legnagyobb turisztikai szakvására, az ATB 

Az esemény idén is különleges élményt kínál a „világ körüli utazás négy nap alatt” mottó jegyében.
Horvátországi adatok  magyar vendégérkezésekről

Horvátországi adatok magyar vendégérkezésekről 

 Az adatokból az is kiderült, hogy nemcsak a nyári hónapokban választják úti célul az országot.
Megvan a földkerülő verseny győztese

Megvan a földkerülő verseny győztese 

A francia Charlie Dalin nyerte meg a tizedik Vendée Globe földkerülő vitorlásversenyt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.