Így tennék lakájosabbá a sivatagot

Szaúd-arábiai tudósok kifejlesztettek egy hibrid rendszert, amellyel egyszerre lehet áramot és ivóvizet termelni.

Természetükből fakadóan a sivatagi területek vízforrásokban általában igencsak szegények. Ezeknek a szikkadt térségeknek további általános jellemzője, hogy az elektromos hálózat is messze ívben elkerüli őket.

A szaúd-arábiai Abdullah Király Tudományos és Műszaki Egyetem (KAUST) tudósai kifejlesztettek egy kísérleti rendszert, amely az említett hiányosságokat elméletileg egy csapásra pótolni tudja.

Az új konstrukció egy sor összekapcsolt fotovoltaikus panelt tartalmaz, amelyek mindegyike közvetlenül egy hidrogélréteg fölött helyezkedik el. A panel és a gél együttesen egy valamelyest megdöntött fémdoboz tetejeként szolgál. A doboz alján egy kifolyócső található.

Ahhoz, hogy az elgondolás működjön, éjszaka a tartályt nyitva kell tartani, hogy a hidrogél felszívhassa a nedvességet a levegőből. Miután a Nap felkelt, be kell csukni a dobozt, hogy a fotovoltaikus panel áramtermelésbe kezdhessen.

A dolgozó napelemre zúduló napfény egyszersmind az egész rendszert fel is melegíti, aminek hatására a felszívott víz elpárolog a gélből, és a panel hátulján lecsapódik. A folyadékká sűrűsödött víz ezt követően lecsöpög a panelről, amivel egyidejűleg némi felesleges hőt is elvezet az áramtermelő egységről. 

Ez a folyamat állítólag 9 százalékot is javíthat a napelem hatékonyságán.

A lecsöppent víz mindeközben a fémdoboz aljába csorog, majd pedig a kivezető nyíláson keresztül távozik a rendszerből. Az így felhalmozódó vizet állítólag ivásra és öntözésre is biztonsággal fel lehet használni. 

A rendszer kis léptékű, kéthetes tesztelésére 2021 júniusában már sort kerítettek a szakemberek. Az Arab-sivatagban felállított, íróasztalméretű prototípus összesen 1519 wattóra áram megtermelése mellett körülbelül 2 liter vizet tudott előállítani.

Forrás: KAUST / Store Insider


A madridiak Balatonja a magyarok kedvence

A madridiak Balatonja a magyarok kedvence  

A magyarok körében azért is lett népszerű a terület, mert más spanyol régiókhoz képest jóval könnyebben megközelíthető.
Hatalmas veszteségekre készül a párizsi kulturális szektor az olimpia miatt

Hatalmas veszteségekre készül a párizsi kulturális szektor az olimpia miatt 

 „Mi vagyunk a nagy vesztesek” – mondják a párizsi kulturális szektorban dolgozók.
Az Etna továbbra sincs nyugton - lezárták Catania repterét

Az Etna továbbra sincs nyugton - lezárták Catania repterét 

Lezárták a szicíliai Catania repülőterét, amelyet hamueső temetett be az Etna vulkán kitörése miatt kedden.
Prémium úti cél Törökországban

Prémium úti cél Törökországban 

A török félsziget a hírességek kedvenc "prémium” úti célja.
Pompeii, a betemetett város

Pompeii, a betemetett város 

A kapun belépve megcsap a történelem szaga – a hatalmas kövekkel kirakott utcákat járva úgy érzem magam, mintha egy időgép visszavitt volna az ókorba.
Idehaza egy idegenforgalmi képviselettel kevesebb

Idehaza egy idegenforgalmi képviselettel kevesebb  

A Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal budapesti képviselete a következő információt küldte szerkesztőségünkbe.
Magyarok nélkül megállna Ausztria

Magyarok nélkül megállna Ausztria 

Tíz év alatt több mint a duplájára nőtt a magyarok létszáma Ausztriában, ami napjainkban már meghaladja a 107 ezret.
Öt lenyűgöző nemzeti park Horvátországban

Öt lenyűgöző nemzeti park Horvátországban 

Ha a nyaralást Horvátországba tervezi, mindenképp érdemes felfedezni az Adriai-tengeren található természeti kincseket.
Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban

Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban 

A borravaló megítélése kultúránként és nemzetenként változó: ami az egyes országokban szokás, az egy másikban akár sértés is lehet. 
Boldogság-automaták és szerelmeslevelek a turizmus szolgálatában

Boldogság-automaták és szerelmeslevelek a turizmus szolgálatában 

Linz kirobbanóan sikeres a magyar látogatók körében is.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.