Pozsonyi kifli, pivóbár, ékes magyar szó és határok nélküli nyugalom

Egy nagy tömegeket megmozgató, a helyi közmédia szereplése ellen szóló hétvégi tüntetésen túl, a szlovák elnökválasztás hetén innen tölthettünk el két napot Pozsonyban. És milyen jól tettük, hogy Magyarország egykori fővárosát, amely egyben a világ legfiatalabb fővárosaként is ismert – egy napsütéses koratavaszi nap és a rákövetkezőn meglátogattuk a Kartago Tours meghívásának köszönhetően.

Pozsonyi kifli, ami nem is pozsonyi

A szlovákul Bratislavský rožok; németül Pressburger Kipfel, magyarul pozsonyi kifliként ismert sütemény, amelyet már az Osztrák-Magyar Monarchia idején is sütöttek kisebb-nagyobb helyi pékségek mélyén, a város lakóinak karácsony idején fogyasztott tipikus édes péksüteménye. Amely leginkább dióval vagy mákkal töltött, és a mi karácsonyi bejglinkhez hasonlóan egyik főszereplője a helybéliek ünnepi asztalának.

A híres pozsonyi kifli / Forrás: Street Kitchen
A híres pozsonyi kifli / Forrás: Street Kitchen

„Ne itt vegye kedves, fordul hozzám magyarul a mögöttem sorban álló asszony, amikor a pulthoz érek és vennék helyi édességet az első utamban eső pékségben. Hanem mutatom, hova menjen, teszi hozzá, azzal elküld a város főterén lévő apró pékségbe, amelynek már a neve is bizalmat keltő: „Bratislavska pekaren”-nek hívják. Ahol amúgy vagy a dupláját fizetem a nevezetes pozsonyiért, mint az előző helyen – de nyilván annyival tökéletesebb is.

A pozsonyi kiflivel a helybéliek különben épp úgy vannak, mint mi a bejglinkkel, amire pedig olyan büszkék vagyunk: közük nincs hozzá. Hiszen az első darabokat nem egy helybéli pék, hanem Bécs sikertelen török ostroma után az 1590-es években (!) egy helyi bécsi sütőmester készítette nagy örömében. Ő volt az, aki kitalálta, hogy a bécsi Szent István templom tetején lévő török holdat – amelyet a törökverés után visszacseréltek keresztre -, na ezt a félholdat eteti meg mostantól az emberekkel kárpótlásul azért, mert a törökök ostroma alatt annyit koplaltak. A kifli tehát igazából ezért lett félhold alakú, igazi névadója pedig a „Gipfel”, ami ormot, azaz templomcsúcsot jelent.

A város látképe / Forrás: Pozsony hivatalos oldala
A város látképe / Forrás: Pozsony hivatalos oldala

Az írás folytatását laptársunk. a Privátbankár.hu Világjáró rovatában olvashatják.

 

 

 


A madridiak Balatonja a magyarok kedvence

A madridiak Balatonja a magyarok kedvence  

A magyarok körében azért is lett népszerű a terület, mert más spanyol régiókhoz képest jóval könnyebben megközelíthető.
Hatalmas veszteségekre készül a párizsi kulturális szektor az olimpia miatt

Hatalmas veszteségekre készül a párizsi kulturális szektor az olimpia miatt 

 „Mi vagyunk a nagy vesztesek” – mondják a párizsi kulturális szektorban dolgozók.
Az Etna továbbra sincs nyugton - lezárták Catania repterét

Az Etna továbbra sincs nyugton - lezárták Catania repterét 

Lezárták a szicíliai Catania repülőterét, amelyet hamueső temetett be az Etna vulkán kitörése miatt kedden.
Prémium úti cél Törökországban

Prémium úti cél Törökországban 

A török félsziget a hírességek kedvenc "prémium” úti célja.
Pompeii, a betemetett város

Pompeii, a betemetett város 

A kapun belépve megcsap a történelem szaga – a hatalmas kövekkel kirakott utcákat járva úgy érzem magam, mintha egy időgép visszavitt volna az ókorba.
Idehaza egy idegenforgalmi képviselettel kevesebb

Idehaza egy idegenforgalmi képviselettel kevesebb  

A Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal budapesti képviselete a következő információt küldte szerkesztőségünkbe.
Magyarok nélkül megállna Ausztria

Magyarok nélkül megállna Ausztria 

Tíz év alatt több mint a duplájára nőtt a magyarok létszáma Ausztriában, ami napjainkban már meghaladja a 107 ezret.
Öt lenyűgöző nemzeti park Horvátországban

Öt lenyűgöző nemzeti park Horvátországban 

Ha a nyaralást Horvátországba tervezi, mindenképp érdemes felfedezni az Adriai-tengeren található természeti kincseket.
Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban

Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban 

A borravaló megítélése kultúránként és nemzetenként változó: ami az egyes országokban szokás, az egy másikban akár sértés is lehet. 
Boldogság-automaták és szerelmeslevelek a turizmus szolgálatában

Boldogság-automaták és szerelmeslevelek a turizmus szolgálatában 

Linz kirobbanóan sikeres a magyar látogatók körében is.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.