Tagine, brik és Deglet Nour – terítéken Tunézia ínyencségei

A tunéziai konyha biztosan megdolgoztatja az ízlelőbimbókat – sós vagy édes előételek, különféle fűszerekkel megbolondított, speciális edényben készült főfogások, édes-mézes desszertek csábítják nem csak a helyieket, de az országba látogató turistákat is.

Olívaolaj, pikáns fűszerek, kuszkusz, paradicsom, bárányhús, a tenger gyümölcsei és nem utolsó sorban az isteni datolya – főként ezek és a belőlük készült ételek jelentik a tunéziai gasztronómia alapját, melyet bárki megtapasztalhat, aki az országba látogat, de egyes fogások akár otthon is elkészíthetők.

A tunéziai konyha berber, arab, török, sőt olasz hagyományokból is merít, amelyet egyedi módon ötvöznek saját ízlésviláguk szerint. Nemzeti ételük a kuszkusz, melyet a legtöbbször szaftos bárány- vagy csirkehússal, esetleg valamilyen tengeri hallal tálalnak, és gyakran egy speciális edényben gőzölik.

A tagine (tazsin) ahogy általában az arab konyhákban, úgy Tunéziában is nélkülözhetetlen sütőedény, nevével kész fogásokat is jelölnek – ilyen például a tunéziai tojásos tagine vagy a csicseriborsó tagine, de húsokat is gyakran készítenek ebben az edényben. A húst ilyenkor órákig főzik, hogy puha legyen, a hozzávalók egy részét pedig régen – és akár ma is - vörösréz mozsárban törték össze.

A főfogás előtt gyakran eszegetnek különböző előételeket a helyiek – van, hogy csak magvakat, például pisztáciát vagy mandulát, de olajbogyó, kaviár, szószos, joghurtos saláták és datolya is sokszor kerül a tányérokra.

Ha desszert, akkor pedig méz minden mennyiségben! A makroud, a samsa, a baklava és a gharaiba mind-mind mézzel készült, igen édes ínyencségek, melyekhez szárított gyümölcsöket és magvakat is szoktak keverni – a leggyakrabban datolyát, mandulát és mogyorót. A datolyát pedig nem csak desszertként vagy alapanyagként, hanem egyszerűen desszertként is fogyasztják a helyiek: csak Tunéziában terem a Deglet Nour, amely a ma létező hetven különböző datolyafajta közül az egyik legnépszerűbbnek számít. Hírnevét mézes ízének, borostyánsárga színének és selymes állagának köszönheti.

A nagy melegben pedig nem mással, mint meleg, mégis hűsítő, sokszor narancsvízzel ízesített mentateával enyhítik a fűszeres és édes ízeket, melyet a tradicionális mór kávéházakban is megkóstolhatunk.

Így készül a tunéziai brik (olajban sült, töltött tésztabatyu):

Hozzávalók:

- fejenként 1 tojás
- vöröshagyma
- petrezselyem
- feketebors
- só
- citrom
- opcionális: tonhal, spenót

Helyezzen egy adag leveles tésztát a tányérra, tegyen a közepére egy tojást egy kis adag finomra vágott hagymával, sóval, borssal, petrezselyemmel. Ha szereti, akkor adjon hozzá tonhalat vagy spenótleveleket, majd hajtsa félbe a tésztát. Óvatosan csúsztassa be a tésztabatyut a forró olajba, és süsse készre. Fontos, hogy a tészta ne barnuljon meg túlságosan. A megsült batyukat citromnegyedekkel szolgálja fel.


Török öröm: ütős vendégszámokkal indította 2025-öt a mediterrán ország

Török öröm: ütős vendégszámokkal indította 2025-öt a mediterrán ország 

Eddig soha nem látott eredményekkel indították az idei turisztikai szezont.
Jelentősen szigorítják a határellenőrzést a németek

Jelentősen szigorítják a határellenőrzést a németek 

Ezúttal nem a száj- és körömfájásjárvány terjedésének megfékezése az ok – másról van szó.
Elege van a turistákból sok helybélinek a Kanári-szigeteken

Elege van a turistákból sok helybélinek a Kanári-szigeteken  

A helyi hatóságok adatai szerint az idén rekordszámú látogató árasztotta el a Kanári-szigeteket.
Szlovák határellenőrzés: továbbra is érvényben a szigorítás

Szlovák határellenőrzés: továbbra is érvényben a szigorítás 

Még egy hónapig azok a szabályok érvényesek, amelyek április 7-én kerültek bevezetésre.
Interaktív kalandtúrák indulnak Bécsben

Interaktív kalandtúrák indulnak Bécsben 

A fiatalokat megcélzó túra fő célja, hogy a résztvevők jobban megismerjék az osztrák fővárost.
Görögország: szigorúbb szabályok a lakóautósoknak

Görögország: szigorúbb szabályok a lakóautósoknak 

Görögország szigorította a lakóautókra vonatkozó szabályozásokat, ami felháborodást váltott ki a lakóautós közösség körében.
Régi-új szakemberrel bővült Dubaj magyarországi képviselete

Régi-új szakemberrel bővült Dubaj magyarországi képviselete 

Bővül a Dubai Department of Economy and Tourism (DET) magyarországi képviselete.
Szűkítik a Mount Everestre induló mászók körét

Szűkítik a Mount Everestre induló mászók körét 

Az utóbbi években több kritika érte Nepált, hogy túl sok engedélyt ad ki sokszor tapasztalatlan túrázóknak is – ezért most jön a szigorítás.
Villámárvíz miatt evakuálás Jordániában

Villámárvíz miatt evakuálás Jordániában 

Ezerhétszáz embert evakuáltak Petrából, belga turistákat holtan találtak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.