Tagine, brik és Deglet Nour – terítéken Tunézia ínyencségei

A tunéziai konyha biztosan megdolgoztatja az ízlelőbimbókat – sós vagy édes előételek, különféle fűszerekkel megbolondított, speciális edényben készült főfogások, édes-mézes desszertek csábítják nem csak a helyieket, de az országba látogató turistákat is.

Olívaolaj, pikáns fűszerek, kuszkusz, paradicsom, bárányhús, a tenger gyümölcsei és nem utolsó sorban az isteni datolya – főként ezek és a belőlük készült ételek jelentik a tunéziai gasztronómia alapját, melyet bárki megtapasztalhat, aki az országba látogat, de egyes fogások akár otthon is elkészíthetők.

A tunéziai konyha berber, arab, török, sőt olasz hagyományokból is merít, amelyet egyedi módon ötvöznek saját ízlésviláguk szerint. Nemzeti ételük a kuszkusz, melyet a legtöbbször szaftos bárány- vagy csirkehússal, esetleg valamilyen tengeri hallal tálalnak, és gyakran egy speciális edényben gőzölik.

A tagine (tazsin) ahogy általában az arab konyhákban, úgy Tunéziában is nélkülözhetetlen sütőedény, nevével kész fogásokat is jelölnek – ilyen például a tunéziai tojásos tagine vagy a csicseriborsó tagine, de húsokat is gyakran készítenek ebben az edényben. A húst ilyenkor órákig főzik, hogy puha legyen, a hozzávalók egy részét pedig régen – és akár ma is - vörösréz mozsárban törték össze.

A főfogás előtt gyakran eszegetnek különböző előételeket a helyiek – van, hogy csak magvakat, például pisztáciát vagy mandulát, de olajbogyó, kaviár, szószos, joghurtos saláták és datolya is sokszor kerül a tányérokra.

Ha desszert, akkor pedig méz minden mennyiségben! A makroud, a samsa, a baklava és a gharaiba mind-mind mézzel készült, igen édes ínyencségek, melyekhez szárított gyümölcsöket és magvakat is szoktak keverni – a leggyakrabban datolyát, mandulát és mogyorót. A datolyát pedig nem csak desszertként vagy alapanyagként, hanem egyszerűen desszertként is fogyasztják a helyiek: csak Tunéziában terem a Deglet Nour, amely a ma létező hetven különböző datolyafajta közül az egyik legnépszerűbbnek számít. Hírnevét mézes ízének, borostyánsárga színének és selymes állagának köszönheti.

A nagy melegben pedig nem mással, mint meleg, mégis hűsítő, sokszor narancsvízzel ízesített mentateával enyhítik a fűszeres és édes ízeket, melyet a tradicionális mór kávéházakban is megkóstolhatunk.

Így készül a tunéziai brik (olajban sült, töltött tésztabatyu):

Hozzávalók:

- fejenként 1 tojás
- vöröshagyma
- petrezselyem
- feketebors
- só
- citrom
- opcionális: tonhal, spenót

Helyezzen egy adag leveles tésztát a tányérra, tegyen a közepére egy tojást egy kis adag finomra vágott hagymával, sóval, borssal, petrezselyemmel. Ha szereti, akkor adjon hozzá tonhalat vagy spenótleveleket, majd hajtsa félbe a tésztát. Óvatosan csúsztassa be a tésztabatyut a forró olajba, és süsse készre. Fontos, hogy a tészta ne barnuljon meg túlságosan. A megsült batyukat citromnegyedekkel szolgálja fel.


Ki az az írónő, akinek művei turisták ezreit csábítják Angliába?

Ki az az írónő, akinek művei turisták ezreit csábítják Angliába? 

Évek óta tart szülőhazájában a Jane Austen-láz.
A spanyolok megelégelték a sok füstölést

A spanyolok megelégelték a sok füstölést 

A dohányzásmentes terek bővítésére, a korlátozások kiterjesztésére készül a spanyol kormány a dohánytörvény tervezett módosításával.
Indul a főszezon az IBUSZ-nál

Indul a főszezon az IBUSZ-nál 

A toplistás úti célok között továbbra is Görögország, Törökország és Spanyolország állnak az élen.
Adománygyűjtő kampány Parajd megmentésére

Adománygyűjtő kampány Parajd megmentésére 

A térség egyik legfontosabb látványossága vált elérhetetlenné, és ezzel együtt számos helyi vállalkozás és család megélhetése is veszélybe került.
Rendhagyó űrakció az osztrákoknál

Rendhagyó űrakció az osztrákoknál 

A Strauss-emlékév alkalmából a Kék Duna keringő digitális változatát elektromágneses hullámokra ültetve lőtték ki az űrbe.
Több külföldi, kevesebb belföldi turista Romániában

Több külföldi, kevesebb belföldi turista Romániában 

Romániában 2,5 százalékkal csökkent a turisták száma áprilisban.
Ajándék közösségi program Bécsben

Ajándék közösségi program Bécsben 

Bécs újabb lépést tesz az ifjúság bevonása és a társadalmi egyenlőség erősítése felé.
Büntetik Dél-Olaszországban a fürdőruhában sétáló turistákat

Büntetik Dél-Olaszországban a fürdőruhában sétáló turistákat 

A településvezető kedden aláírt rendelkezése a csaknem tizenkilencezer lakosú város történelmi központjára vonatkozik.
Allianz: idén a magyarok 70 százaléka biztosan utazik, de a legtöbben egy hétre

Allianz: idén a magyarok 70 százaléka biztosan utazik, de a legtöbben egy hétre 

Bár a magyarok többsége idén is készül nyaralni, a pihenés célja, hossza és gyakorisága már igen változatos képet mutat.
Megfontoltan költenek a nyári vakációra a magyarok

Megfontoltan költenek a nyári vakációra a magyarok  

A többség igyekszik a nyári pihenést úgy megszervezni, hogy a pénzügyi lehetőségek összhangban legyenek a nyaralási elképzelésekkel.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.