Tagine, brik és Deglet Nour – terítéken Tunézia ínyencségei

A tunéziai konyha biztosan megdolgoztatja az ízlelőbimbókat – sós vagy édes előételek, különféle fűszerekkel megbolondított, speciális edényben készült főfogások, édes-mézes desszertek csábítják nem csak a helyieket, de az országba látogató turistákat is.

Olívaolaj, pikáns fűszerek, kuszkusz, paradicsom, bárányhús, a tenger gyümölcsei és nem utolsó sorban az isteni datolya – főként ezek és a belőlük készült ételek jelentik a tunéziai gasztronómia alapját, melyet bárki megtapasztalhat, aki az országba látogat, de egyes fogások akár otthon is elkészíthetők.

A tunéziai konyha berber, arab, török, sőt olasz hagyományokból is merít, amelyet egyedi módon ötvöznek saját ízlésviláguk szerint. Nemzeti ételük a kuszkusz, melyet a legtöbbször szaftos bárány- vagy csirkehússal, esetleg valamilyen tengeri hallal tálalnak, és gyakran egy speciális edényben gőzölik.

A tagine (tazsin) ahogy általában az arab konyhákban, úgy Tunéziában is nélkülözhetetlen sütőedény, nevével kész fogásokat is jelölnek – ilyen például a tunéziai tojásos tagine vagy a csicseriborsó tagine, de húsokat is gyakran készítenek ebben az edényben. A húst ilyenkor órákig főzik, hogy puha legyen, a hozzávalók egy részét pedig régen – és akár ma is - vörösréz mozsárban törték össze.

A főfogás előtt gyakran eszegetnek különböző előételeket a helyiek – van, hogy csak magvakat, például pisztáciát vagy mandulát, de olajbogyó, kaviár, szószos, joghurtos saláták és datolya is sokszor kerül a tányérokra.

Ha desszert, akkor pedig méz minden mennyiségben! A makroud, a samsa, a baklava és a gharaiba mind-mind mézzel készült, igen édes ínyencségek, melyekhez szárított gyümölcsöket és magvakat is szoktak keverni – a leggyakrabban datolyát, mandulát és mogyorót. A datolyát pedig nem csak desszertként vagy alapanyagként, hanem egyszerűen desszertként is fogyasztják a helyiek: csak Tunéziában terem a Deglet Nour, amely a ma létező hetven különböző datolyafajta közül az egyik legnépszerűbbnek számít. Hírnevét mézes ízének, borostyánsárga színének és selymes állagának köszönheti.

A nagy melegben pedig nem mással, mint meleg, mégis hűsítő, sokszor narancsvízzel ízesített mentateával enyhítik a fűszeres és édes ízeket, melyet a tradicionális mór kávéházakban is megkóstolhatunk.

Így készül a tunéziai brik (olajban sült, töltött tésztabatyu):

Hozzávalók:

- fejenként 1 tojás
- vöröshagyma
- petrezselyem
- feketebors
- só
- citrom
- opcionális: tonhal, spenót

Helyezzen egy adag leveles tésztát a tányérra, tegyen a közepére egy tojást egy kis adag finomra vágott hagymával, sóval, borssal, petrezselyemmel. Ha szereti, akkor adjon hozzá tonhalat vagy spenótleveleket, majd hajtsa félbe a tésztát. Óvatosan csúsztassa be a tésztabatyut a forró olajba, és süsse készre. Fontos, hogy a tészta ne barnuljon meg túlságosan. A megsült batyukat citromnegyedekkel szolgálja fel.


Új program a Brazíliába látogató turistáknak

Új program a Brazíliába látogató turistáknak 

Kihagyhatatlan program annak, aki kikapcsolódásra és pihenésre vágyik.
Fókuszban az optimizmus és fenntarthatóság  az ÖRV kongresszusán

Fókuszban az optimizmus és fenntarthatóság az ÖRV kongresszusán 

Európa „túlzottan elkényelmesedett a jólétben, de optimista döntésekkel még lehet változtatni.
Űrközpontra bukkantunk Brüsszel szívében

Űrközpontra bukkantunk Brüsszel szívében 

Ittunk egy mennyei trappistát, beszélgettünk egy titokzatos emberrel és megvizsgáltuk az unió szívét.
Négy évszakos desztináció az új feltörekvő emírség

Négy évszakos desztináció az új feltörekvő emírség 

Ras Al Khaimah most a magyar piacot is célba vette.
Ez az olasz város betiltaná az éjfél utáni fagylaltárusítást

Ez az olasz város betiltaná az éjfél utáni fagylaltárusítást  

Azonban sokan látják úgy, hogy a szigorítás túl messzire megy.
Leszakadtak a párizsi Moulin Rouge szélmalmának lapátjai

Leszakadtak a párizsi Moulin Rouge szélmalmának lapátjai 

Egyelőre nem tudni, mitől szakadhattak le a lapátkerekek.
Csendes Olivér az ÖW-től továbblép

Csendes Olivér az ÖW-től továbblép  

Csendes Olivér, az Österreich Werbung (ÖW) digitális és innovációs igazgatója nyártól a Visit Hungary vezérigazgatójaként folytatja munkáját.
Ausztrália a legvonzóbb célország a munka miatt költözni vágyóknak

Ausztrália a legvonzóbb célország a munka miatt költözni vágyóknak 

Magyarország a korábbi, 2018-as felmérés óta 18 helyet csúszott vissza a népszerű városok rangsorában, így 2023-ban a 74. helyre került.
Új vasútvonal épülhet a spanyol tengerparton, ami összeköti a tengerparti városokat

Új vasútvonal épülhet a spanyol tengerparton, ami összeköti a tengerparti városokat 

Az új vonatvonal a turisták számára is lehetővé tenné, hogy minél többet fedezzenek fel Costa del Sol izgalmas turisztikai látványosságaiból.
Így nyerhet Bécsben a Sigmund Freud-kihívással

Így nyerhet Bécsben a Sigmund Freud-kihívással  

A részvételhez csupán az ivie városnéző alkalmazást kell letölteni.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?