Turizmus Világnapja az akadálymentes utazás jegyében - így ünnepeljük itthon

Szeptember 27-e a Turizmus Világnapja - az a nap, amikor az egész világon együtt ünneplik a turizmus jelentőségét és annak társadalmi, kulturális, politikai és gazdasági értékét. Az idén az ENSZ Turisztikai Világszervezete (UNWTO) a világnap témájának az akadálymentes turizmust nevezte meg. Budapesten és több hazai településen is megünneplik ma a turizmust. 

Az akadálymentes turizmus megteremtéséből minden ember profitál - úgy a turisták, mint a helyi lakosok. Legyen szó fogyatékosságról - akár csak ideiglenesen fennállóról is -, kisgyerekes családokról vagy idősekről, életünk valamely szakaszában szinte mindannyian megtapasztalhatjuk az akadálymentesítés előnyeit.

Az ENSZ Turisztikai Világszervezete szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy mindenkinek joga van megtapasztalni a világ sokszínűségét és szépségét, a Turizmus Világnapjának idei témájával éppen ezért az akadálymentesség fontosságát és előnyeit kívánja terjeszteni.A Turizmus Világnapjának már a kezdetek óta az a célja, hogy tudatosítsa a turizmus és annak szociális, kulturális, politikai és gazdasági előnyeinek fontosságát. A korábbi években többek között olyan témák kerültek fókuszba, mint a turizmus általi közösségfejlesztés, a fenntartható energiagazdálkodás, vizeink védelme, a kultúrák közötti interakció vagy a klímaváltozás kihívásaira adott válaszok.

Taleb Rifai, a Turisztikai Világszervezet főtitkára a Turizmus Világnapjának idei témájával kapcsolatban elmondta: a turizmust az elmúlt ötven évben eddig nem tapasztalt növekedés jellemzi. 1950-ben még 25 millió nemzetközi turistaérkezést regisztráltak, ma már egy év alatt 1,2 milliárd ember utazik világszerte. És bár az utazás sokunk világról alkotott szemléletmódját formálja, nem szabad elfelejteni, hogy rengeteg ember van, akik számos akadályba ütköznek, ha útra kelnének. A világ népességének 15 százaléka él a fogyatékosság valamely válfajával - ez körülbelül egymilliárd főt jelent világszerte, akik nem vagy csak nagy nehézségek árán képesek megtapasztalni az utazással járó élményeket és annak pozitív hozadékait - más kultúrák megismerését, a természettel való ismerkedést, az új látnivalók felfedezésének izgalmát. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy az akadálymentesítés a mindenkori turizmuspolitika és az üzleti stratégiák központi elemévé váljon.

Taleb Rifai, a Turisztikai Világszervezet főtitkárának üzenete az idei Turizmus Világnapjával kapcsolatban:

{youtube|id=gFIw3fBySc4}


A Turizmus Világnapjának hivatalos ünnepségére idén szeptember 26. és 28. között Bangkokban kerül sor.

A bangkoki rendezvény hivatalos kisfilmje:

{youtube|id=gpX16cU2G0o}

Az UNWTO által kiadott, az akadálymentes turizmussal kapcsolatos jógyakorlatokat tartalmazó dokumentumot ide kattintva töltheti le, további hasznos információkhoz pedig ide kattintva juthat hozzá.

A Turizmus Világnapja Budapesten

A jeles napon a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ szakmai konferenciát rendez és számtalan ingyenes és kedvezményes árú programmal várja az érdeklődőket. 

A programok nagy része ingyenes, azonban előzetes regisztrációhoz kötött. A szervezett programok mellett egy közös ünneplésre is szeretettel várja a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ a budapestieket és az ide látogatókat. A belvárosban, a Deák Ferenc téren este 6-tól zenei műsorral és a Molnár’s Kürtőskalács jóvoltából kóstoltatással várnak minden érdeklődőt.

A Turizmus Világnapja alkalmából szervezett fővárosi programok listája:

- Aquaworld Resort – Tour kedvezményes élményfürdőzéssel - A megújult Belvárosi Plébániatemplom megtekintése - Ingyenes TukTukozás Budapesten - Ingyenes segway túra a Best Way Segway szervezésében - Idegenvezetés a Pesti Vigadóban - CITYRAMA kerékpáros városnézés féláron - Mesél a Gellért fürdő - Mesél a Széchenyi fürdő - Mesél a Király Gyógyfürdő - Mesél a Szt. Lukács Gyógyfürdő - Ágak | Szervátiusz Jenő és Szervátiusz Tibor | Két szobrász, két nemzedék | Rockenbauer Zoltán kurátor tárlatvezetése a Műcsarnokban - Ágak | Természetművészet – Változatok: Kis Gesztusok | Természetszövetség | Öko-avantgárd | Bán András vezető kurátor tárlatvezetése a Műcsarnokban - „Láthatatlan Capa” – Robert Capa – A háború és béke képei a Mai Manó Házban - Ingyenes ékszertisztítás és ékszertörténeti kiállítás a Dorottya Diamond Palotában - Szabadulj féláron! Vár az Időcsapda Exit Game! - Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum - Vendéget látni, vendégnek lenni c. kiállítás ingyenes megtekintése - A Gödöllői Királyi Kastély Pálmaházának bemutatása - ahol a múlt és a jelen találkozik - Ingyenes tárlatvezetés a Total Records: Fotográfia és Zene c. kiállításon a Capa Központban - Breznay József festőművész kiállításának ingyenes megtekintése a Pesti Vigadóban - CITY TOUR - Budapesti városnézés.

Vidéki rendezvények

Nyíregyházától Miskolcig számos hazai településen ünneplik meg a Turizmus Világnapját. Miskolc turisztikai szervezete, a MIDMAR Kft. egy olyan idegenvezetés keretében kívánja Miskolc belvárosán végigkalauzolni a résztvevőket, amelynek során a segítséggel élők is közelebbről megismerkedhetnek a fontos és érdekes látnivalókkal. A városnézésen előre regisztráltak vesznek részt, akikkel segítő szervezetek, a Mozgássérültek és Barátaik Miskolc Városi Egyesülete valamint a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola közvetítésével vette fel a kapcsolatot a MIDMAR. A világnapi programon két csoportnak, a kerekesszékkel és a vakvezető kutyával közlekedőknek szerveznek most városnézést Miskolcon. Az akadálymentes turisztikai program szeptember 27-én kedden délelőtt 10 órakor kezdődik, indulás a Tourinform irodától (Széchenyi utca 16.).

Idén a megújuló bükfürdői Hotel Caramell, és a hozzá tartozó, Európában egyedülálló kristályszerkezetű kalandpálya, a Kristály Torony is csatlakozott a Turisztikai Világszervezet felhívásához, hogy megünnepeljék a turizmust. A „tourism for all” szlogen jegyében a bükfürdői Kristály Torony a Világnap alkalmából ingyenes akciót hirdet: a kalandpálya izgalmas világát szeptember 27-én minden egyéni látogató térítésmentesen próbálhatja ki. A világnap idei tematikájának megfelelően fogyatékkal élő gyermekeket látott vendégül a Hotel Caramellhez tartozó Kristály Torony. A kalandpályát az Ikervári és Rumi Gyermekotthon lakói próbálhatták ki, méghozzá a „Kézfogás a gyermekekért” Szociális Egyesület jóvoltából. Szeptember 27-én, 10.00 és 18.00 óra között tehát vár mindenkit szeretettel a Hotel Caramell és a Kristály Torony csapata egy adrenalindús kalandra a három emeletes, változatos feladatokban és kihívásokban bővelkedő kalandpályán.

A Turizmus Világnapja alkalmából a debreceni Tourinform iroda szeptember 27-én 10 órától ingyenes városnézést indít a Református Nagytemplom elől, valamint 10 órakor a Kossuth téren, 11 órakor a Déri Múzeumnál, 13 órakor az Aquaticum Mediterrán Élményfürdőnél, 15 órakor a FÓRUM Bevásárlóközpontnál, 10 és 16 óra között pedig a Tourinform irodában és a Nagyerdei Víztorony információs pultjánál várja meglepetésekkel az arra járókat. A debreceni akció célja, hogy felhívja a figyelmet Debrecen mint úti cél sokszínű turisztikai kínálatára, valamint a Tourinform iroda változatos szolgáltatásaira.

A Tourinform iroda akciója mellett a Déri Múzeum szakemberei ingyenes tárlatvezetésekkel várják a múzeumi belépőjegyet megváltott látogatókat a Turizmus Világnapja alkalmából. 11 órától P. Szászfalvi Márta tart tárlatvezetést a helytörténeti kiállításban, 13 órától Korompai Balázs az „1848 emlékezete” című kiállításban, 14 órától Kovács József Dénes a fegyvertörténeti kiállításban, 15 órától Krankovics Ilona a helytörténeti kiállításban, 16 órától Dr. Hajdú Zsigmond „A csillagos ég lakói” című kiállításban, 17 órától pedig Fodor Éva Irén művészettörténész a „Régi Képtár”-ban.

A Nyíregyházi Állatparkban ezen a napon a látogatók tapintás útján ismerkedhetnek meg az egzotikus állatokkal, kézbe vehetik, és érdekes információkat hallhatnak az itt lakó hüllõkrõl, majd a „hidegvérû” bemutató után csontokat és preparátumokat is megfoghatnak az érdeklõdõk. Az állati program mellett a növények különleges világáról mesél a park botanikai szaktanácsadója, Boronkay Ági néni, aki különleges formájú terméseket ad kézbe s egy illatbemutató keretében fûszernövényeket is megszimatolhatnak. A fogyatékkal élõk ezen a napon 1 fõ kísérõvel ingyenesen látogathatják az állatparkot.

Az Aquarius Élményfürdőt a fogyatékkal élõk 1 fõ kísérővel ezen a napon 50 százalék kedvezménnyel látogathatják, a Hotel Fürdőházban erre a napra 50 százalék kedvezménnyel lehet igénybe venni a fogyatékkal élõknek a hotel akadálymentesített szobáját. „Tapintható, láthatatlan Nyíregyháza” címmel Koós Gabriella, a Nyírség Turizmusáért Egyesület idegenvezetõje és Nemes-Nagy Tünde, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Vakok és Gyengénlátók Egyesületének elnöke új szemszögbõl mutatja be a belváros nevezetességeit. Találkozó: Városháza fõbejárata elõtt, 2016. szeptember 27. 14 óra. A Turisztikai Információs Irodában (Nyíregyháza, Kossuth tér 1.) a „Nyíregyházi látnivalók gyerekszemmel az akadálymentesség jegyében” címû, korábban meghirdetett rajzpályázatra beérkezett alkotásokból nyílik kiállítás 9 órától. A Jósa András Múzeum látogatása ezen a napon mindenki számára ingyenes.

Ünneplés világszerte

A helyi turisztikai hivatalok és szolgáltatók világszerte készülnek programokkal szeptember 27-ére, a különböző eseményekről egy interaktív térképen tájékozódhat ide kattintva.

A MUISZ az akadálymentes turizmusért

Szeptember 27. a Turizmus Világnapja, mely a turisztikai szakma egyik legnagyobb ünnepe, a 2016-os év kiemelt témája az akadálymentes turizmus.

A turizmus jelentősen fejlődött az elmúlt évtizedekben és további hatalmas lehetőségek rejlenek az ágazatban, mivel évről évre egyre többen utaznak. Emellett figyelembe kell vegyük azt, hogy sokaknak komoly akadályokkal kell szembenézniük utazásiak során, a mozgásukban korlátozott utazók mellett az idősebb korosztály is egyre gyakrabban kel útra. Fontos, hogy a turisztikai szolgáltatások a fogyatékossággal élők és az idősek mellett a kisgyermekes, babakocsival közlekedő családok számára is könnyen elérhetők legyenek.

Az utóbbi években egyre nagyobb hangsúlyt kap a fogyatékos emberek szempontjainak figyelembe vétele, az újabb fejlesztéseknél és beruházásoknál kiemelt szerep jut az akadálymentesítésnek. Örvendetes, hogy egyre több szálloda, fürdő, közlekedési eszköz és turisztikai látványosság szolgáltatásai vehetők már igénybe a mozgásukban korlátozott személyek számára is.

A Budapestre látogató, mozgásukban korlátozott turisták ugyanakkor már a Liszt Ferenc repülőtéren szembesülnek az első kihívással, a városba történő bejutáshoz szükséges, megfelelően akadálymentesített gépjárművek hiányával.

A budapesti látványosságok ugyan nagy számban - bár nem teljes körűen - akadálymentesítettek, de megközelítésük sok esetben megoldhatatlan problémát jelent a látogatóknak.

Például az Országház esetében, ahol a buszok új parkolási rendje miatt - az alsó rakparton az Olimpia Parknál leszállva - kizárólag lépcsőkön át juthatunk el a Parlament látogatóközpontjáig. Ez jelentősen megnehezíti az idősebb, bottal járó korosztály számára a Parlament megközelítését, a kerekesszékkel közlekedők számára pedig leküzdhetetlen akadályt jelent.

A gyönyörűen felújított közterek macskaköves burkolata is nehézséget jelent nem csak a kerekesszékkel közlekedőknek, de a babakocsis családok számára is. A mozgáskorlátozottak és babakocsival közlekedők számára kialakított liftek számának növelése és méretük megfelelő méretű átalakítása továbbra is prioritást kívánó feladat.

A Magyar Utazási Irodák Szövetsége fontosnak tartja, hogy a fogyatékos emberek ugyanolyan eséllyel vehessenek részt a turizmusban, így együttműködést kezdeményezett a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségével (MEOSZ) annak érdekében, hogy felhívja a turisztikai szakmában dolgozók, valamint a döntéshozók figyelmét arra, hogy feltétlenül szükséges a speciális igények kiszolgálása, a turisztikai szolgáltatások akadálymentessé tétele. Az együttműködés egyik célja, hogy a MUISZ tagjai a MEOSZ segítségével megismerjék azokat a speciális igényeket, melyek a mozgáskorlátozott emberek utaztatása során felmerülnek.

A MUISZ elkötelezett az akadálymentes turizmusért folytatott lobbitevékenység mellett, legyen szó az akadálymentes közösségi közlekedés fejlesztéséről vagy a turisztikai látnivalók teljes akadálymentesítéséről.


Az esőzés félbeszakította Szlovákia legismertebb nyári zenei fesztiválját

Az esőzés félbeszakította Szlovákia legismertebb nyári zenei fesztiválját 

Ledőlt a nagysátor, többen megsérültek.
Öt legjobb túraútvonal - Törökország történelmi úti céljaival

Öt legjobb túraútvonal - Törökország történelmi úti céljaival 

Kiváló túraútvonalak az Égei-tengertől a Földközi-tengerig és Közép-Anatóliáig, amelyek elvezetik a turistákat Anatólia évezredes történelmébe.
Megnyílt a világ első Nyakkendő Múzeuma

Megnyílt a világ első Nyakkendő Múzeuma  

Zágráb újabb látványossággal gazdagodott, június 26-án megnyitotta kapuit a világ első Nyakkendő Múzeuma.
Vörös riadó és utazási káosz az Etna kitörése miatt

Vörös riadó és utazási káosz az Etna kitörése miatt 

Az elmúlt 24 órában jelentősen megnőtt a 3300 méter magas vulkán tevékenysége.
Tűz a világhírű francia katedrális tornyában

Tűz a világhírű francia katedrális tornyában 

A közösségi médiában közzétett képeken jól látszik, hogyan lángol az épület tetején lévő állványzat.
Súlyos vízhiány a népszerű olasz nyaralóhelyen - bezárja kapuit a turisták előtt

Súlyos vízhiány a népszerű olasz nyaralóhelyen - bezárja kapuit a turisták előtt 

Agrigento környékén nincs elég vízük ahhoz, hogy a nyári melegben biztosítsák vendégeik számára a WC használathoz vagy a zuhanyozáshoz szükséges vízmennyiséget.
Budapest Európa  top10 igazán állatbarát fővárosa közt

Budapest Európa top10 igazán állatbarát fővárosa közt 

Ha tökéletes kikapcsolódásra vágyik kutyájával ezen a nyáron, akkor a szerelem városa lehet a megfelelő hely.
Trükkök - olcsóbb utazáshoz

Trükkök - olcsóbb utazáshoz 

A felmérésben részt vevő országok közül mi, magyarok keressük szálláshelyek kapcsán a legjobb ár/érték arányt.
Cool-zónák Bécsben

Cool-zónák Bécsben 

Forró aszfalt, hőség a betontengerben - ilyenkor mindenki leginkább csak elbújna a fullasztó meleg elől.
Már most dübörög Horvátország

Már most dübörög Horvátország 

Pedig még csak a főszezon elején járunk.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.