Újrahasznosítási forradalom Svédországban

Svédországban ma már a hulladék 99%-át valamilyen módon újrahasznosítják, és mindössze 1%-a végzi a szeméttelepeken. 

A svédek évente 4,4 millió tonna hulladékot termelnek, melynek több mint feléből elektromos áramot fejlesztenek, az úgy nevezett WTE (waste-to-energy) hulladékból energia technológiával. A kommunális szemét másik feléből különféle újrahaszosított termékeket, alapanyagokat készítenek, az ételhulladékból pedig biogáz üzemanyagot állítanak elő.

Svédországban már 32 hulladék-erőmű (WTE) üzemel, olyan hatékonyan, hogy a svédek szemetet is importálnak a környező országokból: évente több mint 700 ezer tonna hulladékot vesznek át a norvégoktól, finnektől, írektől és a britektől.

A WTE (waste to energy) erőművel által termelt elektromos áramot a hagyományos távvezetékeken keresztül jut el a lakossághoz. A WTE (waste-to-energy) hulladék erőművek 950.000 otthon fűtéséhez biztosítanak elegendő energiát és 260.000 otthont látnak el elektromos árammal.

 {youtube|id=GTV6f853IZE}

Mitől működik?
Felelősségtudat, szelektálás, ennek megfelelő felhasználás

Svédországban minden lakott területen, általában nem több mint 300 méteren belül van szelektív hulladékgyűjtő, vagy újrahasznosító lerakóhely, amit a lakosság legnagyobb része használ is. A lakossági szelektív hulladékgyűjtés egyrészt azért fontos, mert Svédországban a hulladék jelentős energiaforrás, másrészt egy újrahasznosított termék előállításához sokkal kevesebb energiára van szükség, mint a nyersanyagból gyártott új termékekhez.  A háztartások többségében a papírt, műanyagot, fémet, üveget, az elektromos berendezéseket, izzókat és elemeket szelektíven gyűjtik otthon, és a lakóterületen elhelyezett szelektív hulladékgyűjtőke viszik, vagy leadják a közeli újrahasznosító lerakóhelyen. Számos önkormányzat még arra is ösztönzi a lakosságot, hogy az élelmiszer-hulladékot is szelektálják, melyből biogáz üzemanyagot állítanak elő.

Svédországban speciális hulladékgyűjtő autók is közlekednek, melyek folyamatosan veszik át a lakosságtól az elektronikus és veszélyes hulladékot.


A madridiak Balatonja a magyarok kedvence

A madridiak Balatonja a magyarok kedvence  

A magyarok körében azért is lett népszerű a terület, mert más spanyol régiókhoz képest jóval könnyebben megközelíthető.
Hatalmas veszteségekre készül a párizsi kulturális szektor az olimpia miatt

Hatalmas veszteségekre készül a párizsi kulturális szektor az olimpia miatt 

 „Mi vagyunk a nagy vesztesek” – mondják a párizsi kulturális szektorban dolgozók.
Az Etna továbbra sincs nyugton - lezárták Catania repterét

Az Etna továbbra sincs nyugton - lezárták Catania repterét 

Lezárták a szicíliai Catania repülőterét, amelyet hamueső temetett be az Etna vulkán kitörése miatt kedden.
Prémium úti cél Törökországban

Prémium úti cél Törökországban 

A török félsziget a hírességek kedvenc "prémium” úti célja.
Pompeii, a betemetett város

Pompeii, a betemetett város 

A kapun belépve megcsap a történelem szaga – a hatalmas kövekkel kirakott utcákat járva úgy érzem magam, mintha egy időgép visszavitt volna az ókorba.
Idehaza egy idegenforgalmi képviselettel kevesebb

Idehaza egy idegenforgalmi képviselettel kevesebb  

A Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal budapesti képviselete a következő információt küldte szerkesztőségünkbe.
Magyarok nélkül megállna Ausztria

Magyarok nélkül megállna Ausztria 

Tíz év alatt több mint a duplájára nőtt a magyarok létszáma Ausztriában, ami napjainkban már meghaladja a 107 ezret.
Öt lenyűgöző nemzeti park Horvátországban

Öt lenyűgöző nemzeti park Horvátországban 

Ha a nyaralást Horvátországba tervezi, mindenképp érdemes felfedezni az Adriai-tengeren található természeti kincseket.
Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban

Borravaló körkép: ennyit illik adni a különböző országokban 

A borravaló megítélése kultúránként és nemzetenként változó: ami az egyes országokban szokás, az egy másikban akár sértés is lehet. 
Boldogság-automaták és szerelmeslevelek a turizmus szolgálatában

Boldogság-automaták és szerelmeslevelek a turizmus szolgálatában 

Linz kirobbanóan sikeres a magyar látogatók körében is.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.