Kreativitás és innováció a turizmusban 

Számos izgalmas és aktuális témát érintett a Kodolányi János Főiskolán immár negyedik alkalommal megrendezett Turizmusföldrajzi Szimpózium.
Négy új hungarikumot hirdettek ki

Négy új hungarikumot hirdettek ki 

Székesfehérváron ült össze szeptember 24-én a Hungarikum Bizottság és döntött azokról az előterjesztésekről, amelyek a hungarikumok és a magyar értékek tárát újabb kincseinkkel gyarapítja és elfogadásra került a Hungarikum védjegy is.
A zamat nem zárható múzeumba

A zamat nem zárható múzeumba 

A Vidékfejlesztési Minisztérium Hungarikum Bizottság Titkársága az OMÉK nyitónapján, ismét megragadta az alkalmat, hogy a Magyar Értéktár, a Nemzeti Értékeink és a Hungarikumok témában tájékoztassa a szakmát a legutóbbi lépésekről, a munkaszervezésről, a különösen aktív megyékben és városokban, sőt a határon túl is elindult gyűjtő és rendszerező munkáról. A rendezvényen felszólaló Lezsák Sándor, a hungarikum-mozgalom szülőatyja, az Országgyűlés alelnöke úgy fogalmazott, hogy az alulról jövő minősítési szisztéma lényege nem más, mint az, hogy a sikerélményt, és ezzel az önbizalmat adja vissza az embereknek.
Mi lesz a jövője a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központnak?

Mi lesz a jövője a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központnak? 

Számos kérdés és napirendi pont közül, a turizmus szakmát talán leginkább foglalkoztató Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) jövője körüli találgatásokra adott választ a főváros évadnyitó közgyűlése.

Prémium brand lenne a Sólyom 

A budapesti Műjégpálya dísztermében hétfő délelőtt, ezúttal nem maga a légitársaság, hanem azt kiszolgáló, annak zavartalan és üzemszerű működését biztosító holding, a Sólyom Befektetési és Vagyonkezelési Holding Kft. mutatkozott be a nyilvánosság előtt. 
Minden lyukba bekukkant

Minden lyukba bekukkant 

Ahová kocsival nem lehet eljutni, ott gyalogosokat és tricikliseket is bevet a Google Street View. Ott vannak a Halászbástyán is. 
Megérkezett Ferihegyre a Sólyom első gépe

Megérkezett Ferihegyre a Sólyom első gépe 

A Sólyom Airways tartotta a szavát: 2013. augusztus 18-án megérkezett Ferihegyre az első, piros-fehér-zöld színekre festett gép. 

Gyógyvíz, csokoládé és kultúra 

Gyulán mindennap varázslatos hangulat uralkodik. A város nyugalmat, osztrák mércével is kiemelkedő tisztaságot, ápoltságot és egészséget sugároz mediterrán hangulatú korzójával, szökőkútjaival, árnyas parkjaival. Egész évben pezsgő kulturális kínálatot nyújt a település, amelynek várszínháza az idén 50. jubileumi évadát ünnepli.

Amerikai álom egyiptomi módra 

Ahol a sivatagi forróság végeláthatatlan, élettelen homokhegyei és a Vörös-tenger simogató hullámai találkoznak, egy darabka paradicsom született. A Hurghada közelében fekvő El-Gounán az őszinte vendégszeretet a legtermészetesebb viselkedési forma.
Erzsébet tér: újragondolva

Erzsébet tér: újragondolva 

Sajtótájékoztatón ismertette a koncepció és a beruházás legfontosabb elemeit az új Erzsébet téri Kulturális Központ és Park létrehozásáért felelős miniszteri biztos július 4-én koradélután az Akvárium Klubban. Dr. Guller Zoltán a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban az Erzsébet-program végrehajtásának kormányzati összehangolásáért felel, mint miniszteri biztos, míg a nagy médiaérdeklődés mellett megrendezett tájékoztatón megjelent Ondraschek Iván a fejlesztés szóvivőjeként, Muraközy Péter pedig az Akvárium Klub vezető programszervezőjeként tette hozzá a legfontosabb tudnivalókat a beszámolóhoz.

Shakespeare és Erkel Gyulán 

Az idén 50. jubileumi évadát ünnepli a gyulai Várszínház, ahol június 22-én különleges előadással indult az idei szezon. 

Hollókő örök? 

A harminc szerző együttes alkotását, a „Hollókő öröksége” címmel megjelent kötetet június 24.-én mutatták be az alkotók és a falu örökségvédelmén dolgozó szakemberek a FUGA nagytermében. A hihetetlen precizitással és korabeli képanyaggal összeállított, NKA-támogatásban megszülető ICOMOS-kiadvány nem egyszerűen csak egy könyv, amely 282 oldalon, 34 tanulmányban eleveníti fel a műemlékesek és a falu lakosságának együttes értékmentő munkáját, annál jóval több, hiszen ahogy hallhattuk a bemutatón: ez a falu egy egész világ!

Délibáb vagy valóság? 

Mi is az a hungarikum? Milyen értékek mentén lehet definiálni kimagasló nemzeti teljesítményeinket? Van-e konkrét lehetőség a kimozdulásra, hogy végre egyértelmű legyen a hungarikummá történő minősítés rendszere? Ezekre kereste a választ a Pest Megyei Kormányhivatal Kossuth Lajos dísztermében megrendezett előadás-sorozat és fórum a Hungarikum Szövetség szervezésében. 

Magyarország: NYITVA 

Egyedülálló rendezvényen mutatkozott be 2013. június 25-én, ezúttal nem csak az egyre nagyobb ismertségnek örvendő Hungary NEXT ország-márka-műhely, hanem azon három alappillérként is meghatározott terület, amelyek egyre inkább építőelemei kell, hogy legyenek az új és versenyképes turisztikai országmárkánknak. A vezető magyar brand-ek, a magyar termékek és a hungarikumok turizmust, illetve egymást erősítő, de még igen kis mértékben kihasznált kölcsönös előnyeiről tehettek fel kérdéseket az érdeklődők a már hagyományosan e témájú rendezvényeknek otthont adó Benczúr Hotelben, vagy előzetesen a közösségi oldalakon. Az előadók, ifjabbak és tapasztaltabbak, közösen keresték a szinergiákat, és egy valamit biztosan mindenki hazavitt magával, ami nem más, mint az együttgondolkodás, a kulturált párbeszéd és szakmai vita igénye és eredményessége, amely a Dr. Lengyel Márton fővédnökségével megvalósult nyílt napot is jellemezte. 

Fedezd fel a pluszt! 

Svájc kis területen hihetetlenül sokat nyújt: a táj, a kultúra és az éghajlat is igen változatos, a helybeliek kedvessége, vendégszeretete, pontossága és lelkesedése pedig olyan felfedezőúttá varázsolja nyaralásunkat, amely az idelátogató valamennyi érzékére hat.

Kísértet(i)es történelmi séta Budapesten 

A Budapest Stories Action Group újdonsága a fővárosban elsőként bevezetett angol nyelvű speciális városnéző túra. 

Országimázs nagyüzemben 

Április végétől május végéig, szinte egymást követően, több fórumon is előkerül az országimázs téma, ami azt jelzi, hogy elengedhetetlenül szükségessé vált egy hiteles Magyarország-kép és üzenet megfogalmazása. A most megrendezett III. Országimázs konferencia, majd a májusi Hungarikum-reggeli, végül a Nyíregyházi Országos TDM Konferencia is ezt a témát igyekszik a legteljesebben áttekinteni. Összeállításunkban beszámolunk magáról a konferenciáról, újra felelevenítjük a közelmúltban kapott számos szakmai elismerést, számba vesszük a kitörési lehetőségeket, de nem hallgatjuk el azokat a területeket, ahol bizony a visszaesés vagy a versenyképtelenség látható jelei mutatkoznak meg.

Kristály-komplexum a harmatos palacksor helyén 

A Rudas Gyógyfürdő megújításával egyik jelentős turisztikai és kulturális kincsünk megőrzéséhez is hozzájárul a főváros, hiszen a törökfürdő fejlesztése során a múlt értékeinek továbbvitelét tartják szem előtt, ám a jövő technológiájával szerelik fel a létesítményt. 

Álomliget: kulturális és termál komplexum a Városligetben 

Nagyot gondoltak a Városliget ma is meghatározó kulturális intézményeinek vezetői, igaz, ezt már megszokhattuk, hiszen rendre olyan fejlesztés-ötletekkel rukkolnak elő, amelyek nem pusztán intézményeik, és végső soron az oda látogatók érdeke, hanem fővárosi, országos és európai szinten is jegyezhető, ikonikus jelleggel bírnak.

Magyarország igazi arca 1. 

Már az első, Corvinuson megrendezett „Made in Hungary”, első Országimázs Konferencia is felszínre hozott jó pár alapkérdést, amelyre választ a második rendezvény sem adott igazán 2012. november végén. Mi több, arra indított jó pár turizmusban dolgozó és kreatív szakembert, hogy a minduntalan csak problémákat soroló hivatalos szervezetek képviselői mellett, velük akár együttműködve, mostmár, akár egyéni vállalásokkal és saját eszközökkel is, civilként, összefogva az érintetteket, kész programot alkossanak egy életképes, valódi, ütős és versenyképes Magyarország márka megalkotásáért.

Életre szóló utazás a 2-es villamoson 

A Duna-parti 2-es villamos bekerült a világ tíz legszebb villamosvonala közé. A National Geographic Életre szóló utazások című könyvében megjelent tízes listán Budapest legszebb viszonylatát hetedikként sorlják, megelőzve a híres lisszaboni, berlini és amszterdami vonalakat is, így a legjobb európai járat címet is magáénak tudhatja. Különös büszkeséggel és örömmel tölt el bennünket ez az előkelő helyezés, amelynek még nagyobb rangot ad az, hogy ebben az évben ünnepeli a főváros a budapesti villamos- és HÉV-közlekedés 125. évfordulóját.

Várkert Bazár: a főváros új ékessége 

A Budapest első kerületében, az Ybl Miklós téren álló Várbazár, hivatalosan Várkert Bazár, kiemelt műemlék, a Világörökség része. A több mint harminc éve pusztuló, magára hagyott épületegyüttes és környéke a főváros új ékessége lesz. A felújítás után kiállítótér, galériák, látványműhely, előadóterem, étterem, kávéház és magas minőségű magyar termékeket kínáló üzletek várják majd a látogatókat. A tervek jól átgondolt megoldásokról árulkodnak, hiszen az épületegyüttes hasznosítási tervei és a műemléki szempontok egyaránt érvényesülnek. Az ütemterv szerint 2014-ben készül el a felújított a Bazár.

Már épül a Parlament Látogatóközpontja 

A Kossuth tér rekonstrukciója nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás. 

CET, Budapest új jelképe 

A Fővárosi Önkormányzat nemrég vette birtokba a CET épületét, miután a kivitelezők a Fővárosi Ítélőtábla döntése alapján átadták a fővárosnak. Az épületet Budapest új jelképeként képzeli el a városvezetés, úgy, hogy a hangsúlyok változnak, de a már aláirt bérleti szerződések érvényben maradnak. Ez az épület minden, ami Budapestben nagyszerű: egyszerre építészet, gasztronómia, kultúra, design, művészet, régi és új, nosztalgia és innováció egyben.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!