Váratlan pilótasztrájk „hasfájások” miatt

Váratlan pilótasztrájk „hasfájások” miatt 

A Tarom román légitársaság pilótái maradtak otthon, a sztrájk miatt a  ma déli budapesti járatot is törölni kellett.

A Danubius 17. a romániai szállodák toplistáján 

Pedig az élmezőnnyel ellentétben nem Bukarestre koncentrál.
Károly herceg megmentette, a kormány besegít

Károly herceg megmentette, a kormány besegít 

Nem tagadja a román kormány, hogy Károly herceg mentette meg az enyészettől és a kihalástól a Brassó megyei Fehéregyházát (Viscri), ezért most közüzemi fejlesztésekkel járulnak hozzá a település további fejlesztéséhez.
Szélesítik a román tengerpartot

Szélesítik a román tengerpartot 

Szebbek és szélesebbek lesznek a tengerparti strandok Romániában. 
Rotyogott a birkapörkölt a karcagi fesztiválon

Rotyogott a birkapörkölt a karcagi fesztiválon 

A Karcagi Birkafőző Fesztivál versenyének első három helyén összesen 18-an osztoztak.
A Romániában éjszakázók 70%-a kényszerturista

A Romániában éjszakázók 70%-a kényszerturista 

Vagyis nem pihenni, üdülni vagy a nevezetességeket megnézni érkeznek az országba.

Szexista turisztikai kampány ellen tiltakoznak a nők 

A romániai Mamaia Style reklámkampány verte ki a biztosítékot a női jogokért küzdő civil szervezeteknél.

Ahol a luxus és a nomád élet találkozik 

Munkatársunk a Taurus Reisen egyiptomi tanulmányútján járt, ahol egyik nap luxusszállodában, másnap pedig beduin sátorban vacsorázott.

Taurus tanulmányút: szállodalátogatás és programok Hurghadában 

A Taurus Reisen több mint harminc viszonteladó munkatársa ismerkedett a múlt héten az egyiptomi Hurghadában az utazási iroda kínálatában lévő szállodákkal.

Felélesztik a Duna-delta repterét 

Két menetrend szerinti járatot indítanak Bukarest-Tulcea és Tulcea-Bergamo között.

A bukarestieknek olcsóbb a city-break Londonban, mint Kolozsváron 

Pedig vonzó áron szívesen mennének a Kincses Városba is.

A Romániába érkező külföldiek kétharmada nem szabadidős turista? 

A statisztikai hivatal turisztikai adatainak láttán a román szaktárcának két lehetősége adódott: vagy bevallják, hogy az ország turisztikai célpontjai nem kellő mértékben vonzzák a külföldi vendégeket, vagy eldicsekszenek az azokhoz utazók számának enyhe növekedésével.

Leáll a Carpatair? 

Egy európai regionális légitársasággal kevesebb.

Zarándoklat-háború a Román Ortodox Egyház és utazási irodák között 

A Román Ortodox Egyház (BOR) körlevélben tiltotta meg az ortodox kolostoroknak, templomoknak, hogy szállással vagy étellel szolgáljanak az utazási irodák által szervezett csoportoknak vagy magánszemélyeknek.

Új híd a Maroson 

Ma az Arad megyei Pécskán Maros-hidat avattak, ám ezt csak jövõ nyáron vehetik használatba az autósok, kerékpárosok, mert a hidat a 7-es nemzetközi fõúttal (Arad-Nagylak), illetve a folyó túloldalán lévõ Németszentpéterrel összekötõ út még nem készült el. 

14 millió eurós „ráncfelvarrás” a román tengerparton 

A tengerparti Konstanca Polgármesteri Hivatalnak sikerült több fejlesztésre, beruházásra 14 millió eurót összegyűjtenie, részben uniós pályázatokból, részben saját forrásokból.

Zuhan a romániai szálláshelyek kihasználtsága 

A Romániai Szállodaipari Szövetség (FIHR) most nyilvánosságra hozott tanulmánya szerint az év első felében a szálláshelyek kihasználtsága mindössze 28 százalékos volt, miközben 2008-ban, a válság kirobbanásának évében még elérte a 35 százalékot, a szobák átlagára pedig 15 százalékkal kisebbek, mint öt esztendővel korábban.

Tovább erősíthet a romániai Wizz Air 

A román Wizz Air tovább fejleszt, megcélozva az év végi 3 millió utas elérését. A második helyen álló Tarom forgalma stagnál. 

Hatalmi harc a Taromnál 

A javuló pénzügyi eredmények ellenére a román állami légitársaság, a Tarom csúcsvezetésében továbbra is izzik a parázs, egyre élesedik a hatalmi harc. 

Megsarcolják a romániai vendéglátókat 

Egy közelmúltban módosított kormányrendelet lehetővé teszi 2014. január 1-jétől, hogy Romániában az állam újabb sarcot vessen ki a szállodákra, vendéglőkre, kávézókra. 

Turistaparadicsom lesz a szegény halászfaluból 

A romániai Krassó-Szörény megyei Berzászkából több millió eurós beruházással turistaparadicsomot alakítanak ki.

Múzeum lesz Ceausescu kivégzésének helye 

Szeptembertől turisztikai látványosság lesz Romániában a laktanya, ahol a Ceausescu házaspár 1989 decemberében, a kivégezésük előtti utolsó éjszakáját töltötte, s ahol a perük zajlott, majd kivégezték őket.

Új Duna-híd Románia és Bulgária között 

Pénteken, június 14-én Victor Ponta román és Plamen Oreharszki bolgár kormányfők jelenlétében adják át a forgalomnak a bulgáriai Vidint és a romániai Calafatot összekötő közúti és vasúti Duna-hidat. 

Jordánia – történelem és felhőtlen nyaralás 

Az utazásszervezők tapasztalata szerint a Jordániába készülő nyaralók egyik első alapkérdése: mennyire biztonságos az ország, amely határos Szíriával, Irakkal és Izraellel is? Nos, a statisztikák alapján a királyság, hála az ügyesen lavírozó bel- és külpolitikájának, a szomszédokkal ápolt kapcsolatainak, a világ negyedik legbiztonságosabb állama.

Jordániában jártak az Anubis partnerei 

Május 18-26. között jordániai körútra vitte az Anubis Travel a partnerirodáinak képviselőit.      

Piacvezető lett a Wizz Air Romániában 

Az egyik legtekintélyesebb romániai gazdasági napilap, a Ziarul Financiar (ZF) számításai alapján 2012-ben a WizzAir letaszította a trónról a Tarom állami légitársaságot, és az utasok számát tekintve piacvezető lett.

Piacvezető lett a WizzAir Romániában 

Az egyik legtekintélyesebb romániai gazdasági napilap, a Ziarul Financiar (ZF) számításai alapján 2012-ben a WizzAir letaszította a trónról a Tarom állami légitársaságot, és az utasok számát tekintve piacvezető lett.

Romániai szállodák egy luxuslakás áráért 

A recesszió továbbra is sújtja a romániai szállodaipart, az alacsony kihasználtság arra kényszeríti a tulajdonosokat, hogy olcsó pénzért értékesítsenek számos panziót és hotelt.

20 millió plusz bevételt vár a szállodai átalányadóból Románia 

A román gazdasági minisztérium várhatóan már április 1-jétől bevezeti, és egyelőre hat hónapra tervezi a szállodák, panziók, bizonyos vendéglők, kávézók átalánydíjas megadóztatását.

Ceausescuval csalogatnák a külföldieket Romániába 

Annak ellenére, hogy az elődje által eurószázezrekért kidolgozott romániai turisztikai márkanév az idegenforgalom enyhe növekedését eredményezte, a tavaly hatalomra került új kormány turisztikai minisztere a "Fedezd fel a Kárpátok kertjét" szlogent sutba dobta, és Ceausescu-emlékhelyek felélesztésével csalogatná a külföldieket.

A vidéki szilveszterezés volt a legnépszerűbb Romániában 

A romániai turizmus munkáltatóit tömörítő szövetség (FPTR) felmérése szerint a 2013-as esztendőt megközelítőleg százezer román állampolgár töltötte szállodákban, üdülőhelyeken, ami az előző évhez képest 30 százalékos növekedést jelent.

Sokan választották a kánikulában a székely fenyvesek hűvösét 

Elégedettek az idei szezon vendégforgalmával Székelyföldön és a tengerparton is.

Romániában nincs kit megtámadjanak a terroristák 

„Nekünk olyan rossz a hírnevünk külföldön, hogy a román tengerpart szóba sem jöhet alternatívaként azoknak, akik a tragikus és szomorú bulgáriai merénylet miatt távoznak a szomszédos országból” – nyilatkozta Dragos Anastasiu, a TUI-t Romániában képviselő Eurolines tulajdonosa. 

Stájer hegyi nyár a Murtalban 

Stájerországban, Ausztria zöld szívében tizenkét hónapig tart a turistaszezon – bizonyította újságíróknak egy négynapos szakmai út keretében a Murtal üdülőrégióban Stájerország Tartomány Turisztikai Hivatala, valamint az Osztrák Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet.

Fürdőtúra a román határ magyar oldalán 

Gyula, Orosháza, Makó, romániai oldalon pedig Buziásfürdő és Menyháza fogott össze, hogy egy uniós projekt keretében, közös marketingtevékenységgel, a  piaci igényeknek megfelelő szolgáltatás-csomagokkal növeljék a látogatóik számát.

Kényszerből all inclusive 

Ötezer német turista ígéretével vett rá román tengerparti szállodákat a Thomas Cook Neckermann (TCN), hogy június 1-jétől vezessék be a vendégek kedvéért az all inclusive szolgáltatást, amelytől érthetetlen módon a román szállodatulajdonosok évek óta ódzkodnak, vélhetően azért mert számukra ez túl „macerás” és munkaigényes.

Régiós első a temesvári reptér 

Tavaly 1,2 millió utas fordult meg Románia legjelentősebb, vidéki repterén, idén pedig legalább 1,3-1,4 millióra számítanak, s ezzel várhatóan megőrzik országos második helyüket.

Új reptér Bukarestben a fapadosoknak 

A Romstrade Rt. útépítő vállalat és a szintén román tulajdonban lévő BlueAir diszkont légitársaság birtokolta Infra Group 200-220 millió eurós beruházással új repteret épít a román fővárostól 20 km-re délre lévő, alig kétezer lelket számláló Adunatii Copaceni község mellett a fapados járatok számára.

Budapesti járathoz keres légitársaságot Kolozsvár 

A Malév csődje okozta űrt szeretné mihamarabb kitöltetni a kolozsvári repteret üzemeltető Kolozs Megyei Önkormányzat, amelynek elnöke, David Ciceo most bejelentette, hogy „olyan partnert keresnek, amely biztosítja a budapesti átszállást is”.

Szezonnyitás előtti belharcok a román turizmusban 

Hivatalosan Romániában április elsején startol a nyári turistaszezon, ám ennek sikerét máris megkérdőjelezi a Bukarestben március 18-án zárult idegenforgalmi vásáron kiújult az all-inclusive szolgáltatás pro és kontra vitája, vagy a tengerparti strandok árverése, amelyen mobiltelefonokat árusító cég is fövényszakaszhoz jutott.

Plusz egy Budapest-Bukarest járat 

A március 25-én életbe lépő nyári menetrend szerint a TAROM román légitársaság napi kettő helyett három gépet indít Budapestre, napi hatra emeli a Bukarest-Kolozsvár és Bukarest-Temesvár vonalon közlekedő járatainak számát, de utashiány miatt leállítja a Kolozsvár-Frankfurt járatot, és újra megpróbálkozik életet lehelni a nizzai és dubrovniki célállomásokra közlekedő repülőibe, mert az utazási irodák fokozott érdeklődést jeleztek a két tengerparti üdülőre.

700 ezer eurós pavilont épít Románia Yeosuban 

Az élő óceán és partvidéke lesz a témája az idén a dél-koreai Yeosuban megrendezendő világkiállításnak, amelyen Románia egy 700 ezer euróba kerülő pavilonban szeretné megismertetni a közönséggel a Duna-delta szépségeit, sokszínű, sajátos növény- és állatvilágát, a biodiverzitás védelmének eszközeit, megoldásait, s nem utolsó sorban a fenntarthatóság lehetőségeit.

A Wizz Air feléleszti az aradi repteret 

Abrány György, a Wizz Air kereskedelmi igazgatója március 1-jén Aradon bejelentette, hogy június 23-tól elindítják az Arad-Milánó (Bergamo) járataikat heti két alkalommal, kedden és vasárnap, a fokozódó érdeklődés miatt ily módon kiegészítve a Temesvár-Milánó járatokat. 

Vendégnyilvántartási botrány Romániában 

A romániai szállodatulajdonosok a személyi jogokra hivatkoznak, a szaktárca a feketeturizmus letörésével érvel a lassan országos botránnyá dagadó ügyben, miután egy kormányrendelet-tervezet szerint a hotelek, panziók kötelesek lesznek rákapcsolódni és adatokat szolgáltatni az országos, vendégnyilvántartási rendszernek.

Nem lesz sóhivatal a Sóvidéki társulás 

Programszervező, csomagértékesítő, a helyi idegenforgalom fellendítője, nem pedig sóhivatal lesz a Hargita és Maros megyék által közösen megalakítandó Sóvidéki társulás, tett ígéretet Borboly Csaba és Lokodi Edit, a két megyei önkormányzat vezetője.

Jean-Michel Jarre a román turizmusért 

A világhírű francia multiinstrumentalistát, zeneszerzőt szemelte ki a bukaresti turisztikai minisztérium, hogy romániai koncertjével reklámozza az országot, mint turisztikai célpontot.

Tombolt a turisztikai miniszter 

A kormánypárt köreiben csak Szőke ciklonnak becézett Elena Udrea román turisztikai miniszter állítólag tombolt dühében, amikor elolvasta a közúti rendőrség jelentésében, hogy szilveszter előtt körülbelül 90 ezer gépkocsi araszolt Bukarestből Brassó irányába, hogy az utasok elfoglalják helyeiket a szállodákban, panziókban, miközben a Prahova völgyében a tucatnyi üdülőben, falvakban hivatalosan mindössze 32 424 szálláshely létezik.

Megemelt közlekedési bírságok Romániában 

A Romániába utazók fokozottan figyeljenek a közlekedési szabályok betartására, mert január 1-től drasztikusan megugrottak a büntetések.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!