Figyelem: rendeletváltozás a közétkeztetésben!

Fontos változásokat tartalmaz a 676/2020. (XII. 28.) Korm. rendelet a közétkeztetéssel kapcsolatos közbeszerzésekre vonatkozóan. Ilyen sarkalatos pont a helyi élelmiszer-termék definiálása, melynek keretében hangsúlyt fektet a közbeszerzési törvény szerinti címkék és tanúsítások meglétére és használatára. Ilyen terméknek tekinthető továbbá a kistermelő által előállított termék is. Az előírásokat a 2021. szeptember 1-jét követően megkezdett közbeszerzésekre kell majd alkalmazni.

A helyi termék a 123/2009. (IX. 17.) FVM rendelet értelmében „helyben előállított, helyben honos vagy helyben megtermelt alapanyagból hagyományos, illetve az adott térségre jellemző technológiával, eljárással készült nem nagyüzemi termék, vagy gyáripari technológiával, eljárással készült, mikro- vagy kisvállalkozás által előállított, feldolgozott termék”.

A helyi termékeket jelölő védjegyek három csoportba sorolhatók: helyi, országos, uniós. Helyi védjegy lehet akár település vagy tájegység is. Országos védjegyek közé tartoznak a Nemzeti Parki Termékek, valamint a Hagyományok Ízek Régiók (HÍR). Európai Uniós elismerések lehetnek: Oltalom alatt álló eredetmegjelölés (OEM), Oltalom alatt álló földrajzi jelzés (OFJ), Hagyományos Különleges Termék (HKT). A különböző védjegyeket ábrákkal együtt a „Helyi Termék 2015” program keretében találhatják meg az érdeklődők, melyben a Földművelésügyi Minisztérium, a Nemzeti Művelődési Intézet, a NÉBIH, valamint a NAK is közreműködött.

Az új szabály leírja azt is, hogy mi a közétkeztetési rövid ellátási lánc, és ki minősül az élelmiszer ellátási láncban köztes szereplőnek, az ajánlatkérőnek pedig feltételként kell előírnia, hogy a beszerzett termékek összértékének legalább 60%-a közétkeztetési rövid ellátási láncban beszerzett termékekből, illetve a helyi élelmiszer termékekből származik 2022. január 1-jétől. 2023. január 1-jétől ez a szám már minimum 80%-ra változik, a legalacsonyabb ár szempontját pedig nem alkalmazhatja az ajánlatkérő egyedüli értékelési szempontként a kiválasztáskor.

A nyertes ajánlattevő köteles lesz majd a nyomonkövetési dokumentációjából adatot szolgáltatni külön jogszabály szerint elektronikusan a NÉBIH és a Nemzeti Népegészségügyi Központ részére, melyből a hatóság információs rendszert hoz létre.

A rendelet elérhető a Magyar Közlöny 2020. évi 292. számában.

Forrás: Store insider


Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.