Figyelem: rendeletváltozás a közétkeztetésben!

Fontos változásokat tartalmaz a 676/2020. (XII. 28.) Korm. rendelet a közétkeztetéssel kapcsolatos közbeszerzésekre vonatkozóan. Ilyen sarkalatos pont a helyi élelmiszer-termék definiálása, melynek keretében hangsúlyt fektet a közbeszerzési törvény szerinti címkék és tanúsítások meglétére és használatára. Ilyen terméknek tekinthető továbbá a kistermelő által előállított termék is. Az előírásokat a 2021. szeptember 1-jét követően megkezdett közbeszerzésekre kell majd alkalmazni.

A helyi termék a 123/2009. (IX. 17.) FVM rendelet értelmében „helyben előállított, helyben honos vagy helyben megtermelt alapanyagból hagyományos, illetve az adott térségre jellemző technológiával, eljárással készült nem nagyüzemi termék, vagy gyáripari technológiával, eljárással készült, mikro- vagy kisvállalkozás által előállított, feldolgozott termék”.

A helyi termékeket jelölő védjegyek három csoportba sorolhatók: helyi, országos, uniós. Helyi védjegy lehet akár település vagy tájegység is. Országos védjegyek közé tartoznak a Nemzeti Parki Termékek, valamint a Hagyományok Ízek Régiók (HÍR). Európai Uniós elismerések lehetnek: Oltalom alatt álló eredetmegjelölés (OEM), Oltalom alatt álló földrajzi jelzés (OFJ), Hagyományos Különleges Termék (HKT). A különböző védjegyeket ábrákkal együtt a „Helyi Termék 2015” program keretében találhatják meg az érdeklődők, melyben a Földművelésügyi Minisztérium, a Nemzeti Művelődési Intézet, a NÉBIH, valamint a NAK is közreműködött.

Az új szabály leírja azt is, hogy mi a közétkeztetési rövid ellátási lánc, és ki minősül az élelmiszer ellátási láncban köztes szereplőnek, az ajánlatkérőnek pedig feltételként kell előírnia, hogy a beszerzett termékek összértékének legalább 60%-a közétkeztetési rövid ellátási láncban beszerzett termékekből, illetve a helyi élelmiszer termékekből származik 2022. január 1-jétől. 2023. január 1-jétől ez a szám már minimum 80%-ra változik, a legalacsonyabb ár szempontját pedig nem alkalmazhatja az ajánlatkérő egyedüli értékelési szempontként a kiválasztáskor.

A nyertes ajánlattevő köteles lesz majd a nyomonkövetési dokumentációjából adatot szolgáltatni külön jogszabály szerint elektronikusan a NÉBIH és a Nemzeti Népegészségügyi Központ részére, melyből a hatóság információs rendszert hoz létre.

A rendelet elérhető a Magyar Közlöny 2020. évi 292. számában.

Forrás: Store insider


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.