Figyelem: rendeletváltozás a közétkeztetésben!

Fontos változásokat tartalmaz a 676/2020. (XII. 28.) Korm. rendelet a közétkeztetéssel kapcsolatos közbeszerzésekre vonatkozóan. Ilyen sarkalatos pont a helyi élelmiszer-termék definiálása, melynek keretében hangsúlyt fektet a közbeszerzési törvény szerinti címkék és tanúsítások meglétére és használatára. Ilyen terméknek tekinthető továbbá a kistermelő által előállított termék is. Az előírásokat a 2021. szeptember 1-jét követően megkezdett közbeszerzésekre kell majd alkalmazni.

A helyi termék a 123/2009. (IX. 17.) FVM rendelet értelmében „helyben előállított, helyben honos vagy helyben megtermelt alapanyagból hagyományos, illetve az adott térségre jellemző technológiával, eljárással készült nem nagyüzemi termék, vagy gyáripari technológiával, eljárással készült, mikro- vagy kisvállalkozás által előállított, feldolgozott termék”.

A helyi termékeket jelölő védjegyek három csoportba sorolhatók: helyi, országos, uniós. Helyi védjegy lehet akár település vagy tájegység is. Országos védjegyek közé tartoznak a Nemzeti Parki Termékek, valamint a Hagyományok Ízek Régiók (HÍR). Európai Uniós elismerések lehetnek: Oltalom alatt álló eredetmegjelölés (OEM), Oltalom alatt álló földrajzi jelzés (OFJ), Hagyományos Különleges Termék (HKT). A különböző védjegyeket ábrákkal együtt a „Helyi Termék 2015” program keretében találhatják meg az érdeklődők, melyben a Földművelésügyi Minisztérium, a Nemzeti Művelődési Intézet, a NÉBIH, valamint a NAK is közreműködött.

Az új szabály leírja azt is, hogy mi a közétkeztetési rövid ellátási lánc, és ki minősül az élelmiszer ellátási láncban köztes szereplőnek, az ajánlatkérőnek pedig feltételként kell előírnia, hogy a beszerzett termékek összértékének legalább 60%-a közétkeztetési rövid ellátási láncban beszerzett termékekből, illetve a helyi élelmiszer termékekből származik 2022. január 1-jétől. 2023. január 1-jétől ez a szám már minimum 80%-ra változik, a legalacsonyabb ár szempontját pedig nem alkalmazhatja az ajánlatkérő egyedüli értékelési szempontként a kiválasztáskor.

A nyertes ajánlattevő köteles lesz majd a nyomonkövetési dokumentációjából adatot szolgáltatni külön jogszabály szerint elektronikusan a NÉBIH és a Nemzeti Népegészségügyi Központ részére, melyből a hatóság információs rendszert hoz létre.

A rendelet elérhető a Magyar Közlöny 2020. évi 292. számában.

Forrás: Store insider


Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.