Szerintük csekély negatív költségvetési hatás mellett az áfacsökkentés számos gazdasági és szociális előnnyel járna. Gál Pál Zoltán, a VIMOSZ elnöke szerdán budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, a szövetség mint a közétkeztetési szakma meghatározott képviselője azt javasolja, hogy a jövő évben a közétkeztetés - gyermek és ifjúsági, kórházi, munkahelyi és szociális étkeztetés - áfakulcsát a jelenlegi 27 százalékról 5 százalékra csökkentsék.
A VIMOSZ által felkért Századvég Gazdaságkutató Zrt. kutatása alapján az áfacsökkentés csupán 0,02 százalékos negatív hatással lenne a költségvetésre, azaz 6 milliárd forint kiesést jelentene az államnak - közölte Gál Pál Zoltán. Az előnyök közé sorolta, hogy az áfacsökkentés árcsökkenéssel járna a szülők és az önkormányzatok számára, emellett becsléseik szerint mintegy 1800 munkahely jönne létre. Továbbá segítené a közétkeztetési szakmával szemben megfogalmazott magasabb minőségi étkeztetéshez szükséges források előteremtését, valamint csökkenthetné a jelenleg még sok helyen jelen lévő gyermekéhezést - mondta.
A szövetség az áfacsökkentés mellett javasolja a közbeszerzési gyakorlat újragondolását, az összességében a legelőnyösebb ajánlat kötelezővé tételét a közbeszerzéseken, hogy dietetikai és egyéb szakmai elvek is érvényesülhessenek. Továbbá szerintük meg kellene határozni a minimum nyersanyaghányadot, valamint csökkenteni kellene a jogorvoslati díjakat.
Gál Pál Zoltán elmondta, a VIMOSZ szerint szükség lenne arra, hogy az ágazati étkeztetés szabályait konszenzussal határozzák meg, emellett fontosnak tartják a szakotatás fejlesztését is.
Forrás: MTI