A Sauska Pincészet rendkívüli közleménye

Az éppen aktuális botrány tárgya a villányi Sauska Pincészet borainak visszahívása. Mint azt már sokan hírül adták, s mint arról sokan találgatnak, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) november 29-én ellenőrzést tartott a Sauska és Társa Kft. villányi borászatában, aminek az eredményeként harmincféle vörösbort vonattak ki a forgalomból. Mivel a pincészet több borászati tétel nyomon követését sem tudta hitelt érdemlően igazolni, ezért a hatóság a vizsgálat lefolytatásáig elrendelte az érintett tételek zárolását és forgalomból történő visszahívását.

Az éppen aktuális botrány tárgya a villányi Sauska Pincészet borainak visszahívása. Mint azt már sokan hírül adták, s mint arról sokan találgatnak, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) november 29-én ellenőrzést tartott a Sauska és Társa Kft. villányi borászatában, aminek az eredményeként harmincféle vörösbort vonattak ki a forgalomból. Mivel a pincészet több borászati tétel nyomon követését sem tudta hitelt érdemlően igazolni, ezért a hatóság a vizsgálat lefolytatásáig elrendelte az érintett tételek zárolását és forgalomból történő visszahívását.

A Sauska és Társa Kft. az alábbi rendkívüli közleményt adta ki:

Kedves Vásárlóink, Partnereink, Barátaink!

A NÉBIH villányi borászatunkban egy rutinvizsgálat során a fogyasztói azonosítók pontatlanságára vonatkozó, engedélyezés-technikai jellegű problémát tárt fel bizonyos palackos tételekre vonatkozóan, melyeket átmenetileg vissza kell vonnunk a kereskedelmi forgalomból. Az érintett villányi tételek visszavonásáról partnereinket haladéktalanul értesítettük, akik megtették a szükséges lépéseket. A NÉBIH jegyzőkönyve alapján a villányi borászatot érintő visszahívás engedélyezés-technikai jellegű, az érintett borok fogyaszthatóságával, beltartalmi, valamint élvezeti értékével semmilyen módon nem áll összefüggésben. Borászatunk folyamatosan együttműködik a hatósággal, hogy a probléma részleteit feltárjuk és mielőbb megnyugtatóan lezárulhasson a folyamat; továbbá átfogó belső vizsgálatot is elrendeltünk azért, hogy a jövőben ilyen hiba ne ismétlődhessen meg. Mindannyian azon dolgozunk, hogy az ellenőrzés után az érintett tételek mihamarabb visszakerülhessenek a boltokba és a borkedvelők asztalára. A Hatóság egyidejű vizsgálata a tokaji tételekre is kiterjedt, ott mindent rendben talált. Tokaji boraink és pezsgőink, valamint a rendben levő villányi tételeink változatlanul elérhetőek. A Sauska Pincészet hitvallásának megfelelően azt tartjuk etikusnak, ha minden minket érintő hírről első kézből tőlünk értesültök.”

(Forrás: Sauska Facebook)

Megjegyzés persze, egy ilyen szokatlanul gyors és nyilván milliós veszteséget okozó eljárás a találgatásoknak is táptalaja. A megszokott minőséget nem érintő, adminisztrációs okokról szólnak a homályosan fogalmazott hírek, de akadnak, akik már tudják, vagy tudni vélik, hogy mi is történt valójában. Úgy tűnik, szilárdan megalapozott lehet a Nébih gyanúja, ha a forgalom szempontjából kiemelkedő ünnepi szezonban ilyen szokatlan és drasztikus lépésre szánta el magát, bár abban már nem vagyok annyira biztos, hogy éppen a Sauska Pincészettel kellene precedenst teremteni, még akkor sem, ha ez nagyobbat szól és a szabályok mindenkire vonatkoznak. Sejthetően, sok pénzbe és időbe fog kerülni, mire a Sauska Pincészet ebből a széles nyilvánosságot kapott, hitelrontó ügyből kikeveredik.

Forrás: Food and Wine


Jammertal: Olyan termékhez nem adjuk a nevünket, amelyet mi magunk nem vennénk meg

Jammertal: Olyan termékhez nem adjuk a nevünket, amelyet mi magunk nem vennénk meg 

A Jammertal Borbirtok nem csak magát helyezte fel az elit vörösborok világtérképére, hanem a Villányi borvidék terroirját is - erről is beszélgetünk Varjas Sarolta Judittal, a Borbirtok alapító-társtulajdonosával.
Teltház a Nivegy-völgyi Borpikniken

Teltház a Nivegy-völgyi Borpikniken 

A kétszáz főben maximalizált rendezvényre már elővételben elfogytak a belépőjegyek.
Eldőlhet a Vár-béli patinás cukrászdák sorsa

Eldőlhet a Vár-béli patinás cukrászdák sorsa 

 A Ruszwurm és a Korona Cukrászda helyzetének rendezése visszafordíthatatlan, azonban az új polgármester két lehetséges megoldást ajánlott.
Az erdő csirkéje lesz 2025-ben az év gombája

Az erdő csirkéje lesz 2025-ben az év gombája 

Az internetes szavazás eredményeként jövőre az Év Gombája a kevéssé ismert sárga gévagomba (Laetiporus sulphureus) lesz, amely sokféleképpen felhasználható.
Indul a magyar csapat a szingapúri világdöntőre

Indul a magyar csapat a szingapúri világdöntőre 

A versenyen a világ legjobb szakácsai találkoznak.
Hódít az új szupergabonából készült likőr

Hódít az új szupergabonából készült likőr 

Igazán különleges gabona a cirok, mert amellett, hogy tápláló, a termesztése rendkívül környezetbarát.
Összeállt a Gasztrohegy színes menüje

Összeállt a Gasztrohegy színes menüje 

Idén minden eddiginél több, 13 helyszín csatlakozott, így a fő helyszínek mellett még több kiegészítő helyszín és program biztosítja, hogy egy percre se unatkozzunk ezen a hétvégén.
Mikor érkezik Richard Gere a villányi Gere-birtokra?

Mikor érkezik Richard Gere a villányi Gere-birtokra? 

Richard Gere filmszínész, bár már 75 éves, de a visszavonulás nem szerepel a tervei közt, ma is aktív. A Gere-birtokot a család hetedik generációs tagjaként vezető Gere Andreával arról is beszélgetünk, hogy jó lenne egyszer meghívni hozzájuk a világsztárt.
Ezek a legnagyobb kávéfogyasztó országok az EU-ban

Ezek a legnagyobb kávéfogyasztó országok az EU-ban 

A teljes termelés meghaladta a 2 millió tonnát.
Szamár carpacciót és szarvasgerincet is kóstolhat a zarándoklaton

Szamár carpacciót és szarvasgerincet is kóstolhat a zarándoklaton 

Az év utolsó zarándoklatán az ősi erdők titkos ízei kerülnek az asztalra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.