Év végén érkeznek az első egészségturisták a Gyógyító régióba

Svájci támogatással egészségturizmus-fejlesztési program folyik a Mátrában. A program alakulásáról rendeztek workshopot a minap. 

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Mátrai Gyógyintézet vezetésével 2012 második felétől folynak azok a munkálatok, amely Magyarországon eddig egyedülállóan, mátrai központtal, az észak-magyarországi és észak-alföldi egészségügyi és turisztikai adottságaira alapozva kialakította az egészségügyi turizmus lehetséges rendszerének stratégiai terveit, feltérképezte működési lehetőségeit és megkezdte a felkészülést az „egészségturisták” fogadására.

Ez az első átfogó hazai kísérlet arra, hogy az egészségügy és az idegenforgalom stratégiai együttműködése révén, az egészségturizmus lehetőségeinek kihasználásával egyszerre növekedjen a meglévő állami egészségügyi kapacitások kihasználtsága és a hazai turisztikai szálláshelyek és szolgáltatások igénybevétele, s mindez kedvezően érintse a Mátravidék és a két „Gyógyító Régió” lakosságát, társadalmi, gazdasági fejlődését.

A Mátrai Gyógyintézet irányítása alatt közel három éve folynak a szakértői munkák, amelyben a legkiválóbb orvos- és idegenforgalmi szakértők, finanszírozási, jogi, informatikai, ellátás-szervezési, minőségbiztosítási, kommunikációs és marketing szakemberek vettek részt. A svájci kormány Urs Wagenseil luzerni egyetemi professzort, egészségturisztikai szakértőt bízta meg a projekt támogatásával és figyelemmel kísérésével. A projekt a végéhez közeledik. A többéves munkát a közelmúltban félnapos workshopon mutatták be a vezető szakértők az érintetteknek – egészségügyi, turisztikai és kormányzati szakembereknek - és a nyilvánosságnak, A workshop 2014. április 23-án délután volt a Mátrai Gyógyintézetben, Mátraházán.

Dr. Urbán László, a Mátrai Gyógyintézet főigazgatója, a projekt vezetője bevezetőjében kiemelte: a Mátra kivételes adottságokkal rendelkezik, amelyek arra predesztinálják, hogy az itt kezelt betegek gyógyulása és a Mátravidék jóléte hosszú távon összekapcsolódjék. Ez csak átgondoltság és jó szervezés kérdése. Az utóbbi kettőt tudja biztosítani a „Gyógyító Régiók” projekt.

Az első előadó, Prof. Boncz Imre, a Pécsi Tudományegyetem tanára, az orvos-szakértői munkák szakmai koordinátora volt Az orvos-szakértők elkészítették a szolgáltatási csomagok és a vezető termékek kidolgozását megalapozó szakmai kutatásokat. A szolgáltató-rendszer szolgáltatási csomagjainak alaptípusai a következők: 1. Megelőzési és szűrési csomagok, 2. Célirányos kivizsgálási, intervenciót előkészítő csomagok, 3. Intervenciós csomagok, 4. Intervenciót követő lábadozási csomag, 5. Rehabilitációs csomag, 6. Krónikus gondozási csomag.

A Mátravidék és a MÁGY esetében, a MÁGY meglévő adottságaira alapozva az alábbi szakterületeken alakíthatók ki szakszerűen, biztonságosan és gazdaságosan értékesíthető szolgáltatási csomagok (az egyes csomagok egymással összevonhatók): krónikus légzőszervi és légúti allergiás (teljes körű), szív-érrendszeri (kivéve intervenció), onkológiai ellátás számos területe. A projekt végső célja „Gyógyító régiók” ernyőmárka név alatt olyan almárkákkal és védjeggyel fémjelzett, a térség vezető szállodáiban és a MÁGY-ban elérhető, evidenciákra alapozott egészségügyi szolgáltatás-csomagok kialakítása, amelyek sikeresen értékesíthetők a hazai és külföldi idegenforgalmi piacokon. Ez remélhető a projekt során kifejlesztett szolgáltatás csomagoktól és a létrehozott márka és almárkáktól.

A hazai piac egészségturisztikai szükségleteit és elvárásait feltérképező kutatásokról és a kialakított márkastratégiáról Dr. Könyves Erika, a Debreceni Egyetem tanszékvezető egyetemi docense számolt be. A nemzetközi tapasztalatokat, példákat, adottságokat foglalták össze Kraft Péter irányítása alatt azok a szakemberek, akik a benchmarking tanulmányt készítették.

Virovecz Anna szakértő elmondta, hogy nem találtak a mátrai kezdeményezéshez minden fontos elemében hasonló külföldi példát, ezért több külföldi kezdeményezést, köztük svájcit is tanulmányoztak, hogy minden elképzeléshez megfelelő információkat és értékelést tudjanak társítani. Nagy vitát keltett a projekt arculatára vonatkozó elképzelés, amit Nagy Róbert grafikus mutatott be.

A vitában résztvevők elismerték a logo-terv érdemeit, de hiányolták belőle azokat az egyedi jellegzetességeket, amitől minden megpillantója a mátrai és a „Gyógyító Régiók”-beli gyógyulásra asszociálhat. A kialakítás alatt álló egészségturisztikai organizációs szervezetet egyedülálló informatikai rendszer szolgálja majd ki, amely lehetőséget ad minden érintettnek a célirányos ügyintézésre – foglalás, értékesítés, szervezés, logisztikai feladatellátás, koordinálás, elszámolás, fizetés, kapcsolattartás, adminisztráció, nyilvántartás – ugyanakkor megfelel minden adatvédelmi és betegjogi követelménynek, egyúttal lehetővé teszi az elsőrangú szolgáltatásnyújtást. A webalapú rendszer bemutatását Nagy-György Márton informatikai szakértő végezte el. A MED-hotel koncepció jól ismert a szakirodalomból, de Magyarországon csak Debrecenben kezdett működni ilyen intézmény a Kenézy Kórház mellett. A MED-Hotel egyszerre rendelkezik a kórházakra és a szállodákra jellemző előnyös tulajdonságokkal, ugyanakkor mindkét intézménytípus szigorú minőségbiztosítási követelményeinek meg kell felelnie, csak így felelhet meg az egészségturisztikai piac sajátos elvárásainak, hangzott el többek között Guba Tamás minőségbiztosítási szakember előadásában.

Dr. Vizeli Kornél ügyvéd tájékoztatta a hallgatóságot az egész kidolgozott rendszert összefogó és majdan működtető organizációs szervezet sajátosságairól, jogi státuszáról, feladatairól és létrehozatalának állásáról, ami a GYEMSZI vezetésének támogatásával gyakorlatilag már meg is valósult. Ezt kezdettől fogva erőteljesen szorgalmazta a projekt svájci szakértője, Wagenseil Professzor is. Vizeli ügyvéd úr a projektet érintő szellemi tulajdon védelmével kapcsolatos kérdésekről (szerzői jog, know how) és a tervezett védjegyeztetésről is szólt.

Az utolsó beszámoló a projekt keretében megszületett képzési programokról szólt Dr. Oberfrank Ferenc vezető koordinátor előadásában. Mind a MÁGY, mind a Debreceni Egyetem kiemelten készült a szükséges szakemberek képzésére és a létrehozott tananyagot széles körben elérhetővé kívánják tenni a felsőoktatásban és a szakképzésben.

A konferencia előadásaihoz kapcsolódó szakmai vitában részt vett és hozzászólt Dr. Feketéné dr. Fényi Ágnes a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetője, aki méltatta az elvégzett munkát és együttműködést kért és ígért. Dr.Rubovszky András idegenforgalmi szakember üdvözölte a jelentős haladást, és a magyar turisztikai szakma doyenjeként lehetőségekre és kockázatokra hívta fel a figyelmet. A kezdeményezésnek erősen kötődnie kell a földrajzi térséghez, nevezetesen a Mátravidékhez és arculatának ennek megfelelő, erős identitást kell megjelenítenie.

Az előadássorozat lezárásaként Urs Wagenseil professzor, turisztikai szakértő értékelte az elvégzett munkát, és felhívta a figyelmet néhány még nem tisztázott részletre. Javaslata szerint a piacra lépést először itthon, egy jól meghatározott, kiváló minőségű szolgáltatásokat nyújtó, elérhető csomaggal kell indítani, majd a kezdeti tapasztalatok alapján lehet továbblépni az időközben még jobban felmért külföldi piacokra.

A következő néhány hónapban elkészülnek a végleges anyagok, lezajlanak az első képzések és minden résztvevő felkészül az első egészségturisták fogadására, talán már ez év utolsó negyedévében, de legkésőbb a jövő év elejétől.

Az elmúlt hónapok táplálták azt a reményt is, hogy a „Gyógyító régiók” projektnek fontos szerepe lesz a tőkebefektetések vonzásában, ráadásul nemcsak az egészség turizmusban érdekelt intézmények kihasználtságának és a vállalkozások versenyképességének, hanem várhatóan a Mátravidék életszínvonalának a növelésében is.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.