Lebomló csomagolásban a gyümölcsök egyes brit üzletekben

Több tucat brit üzletben indult tesztprogram keretében növényi alapú, ehető bevonat a termékekre, hogy tovább elálljanak és könnyebben lehessen szállítani őket. A Tesco szerint a megoldás segíthet az élelmiszerpazarlás elleni küzdelemben: a vállalat adatai szerint évente 400 ezer tonna gyümölcsöt dobnak ki háztartási élelmiszer-hulladékként, és 720 ezer egész narancs köt ki a kukában naponta.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Újít a termékek csomagolásán a Tesco: a boltlánc 80 egyesült királyságbeli üzletében teszteli az Apeel nevű, egy növényi alapú, ehető védőbevonatot a friss termékeknél, hogy lássák, milyen hatással van az új csomagolás a termékek, köztük a narancs és a citrom eltarthatóságára a Packaging Europe szakportál cikke szerint, szemlézi a Napi.hu.

Ehető héjat kaphatnak a zöldségek

Az Apeel nevű cég csomagolóanyaga a gyümölcsök és zöldségek héjában, húsában, magjában található lipidekből és glicerolipidekből származik, amelyek vékony, ehető "héjat" hoznak létre a termék külsején. Ez a külső héj pedig lassítja a vízveszteséget és az oxidációt, amelyek főszerepet játszanak abban, hogy megromlanak, rosszabbul néznek ki egy idő után a termékek. Az Apeel szerint ez a héj optimális mikroklímát hoz létre minden gyümölcsben vagy zöldségben, megőrzi a minőséget, meghosszabbítja az eltarthatóságot és segít a termékek szállíthatóságában.

A Tesco először 80 üzletben teszteli az Apeelt, és a vásárlók többek között narancsokon és citromokon találkozhatnak az ehető bevonattal. A Tesco szerint az Apeel bevonata segítheti a vállalatot az élelmiszerpazarlás elleni küzdelemben: a vállalat adatai szerint évente 400 ezer tonna gyümölcsöt dobnak ki háztartási élelmiszer-hulladékként, és 720 ezer egész narancs köt ki a kukában naponta.

Csomagolni vagy nem csomagolni?

A Packaging Europe idéz egy friss jelentést, amely szerint a műanyag csomagolás növelheti az élelmiszerpazarlást egyes friss termékek esetében, és azt javasolja a boltláncoknak, hogy távolítsák a minőségmegőrzésre vonatkozó dátumokat ezeknél a termékeknél és biztosítsanak több lehetőséget a lédig - azaz ömlesztett - termékek vásárlására.

Más kutatások, így a svájci Empa kutatócsoport jelentése, szerint azonban a műanyag csomagolás használata meghosszabbítja a termékek eltarthatóságát, például egy romlott uborka kidobása rosszabb hatással van a környezetre, mint a csomagolásukhoz használt műanyag csomagolásé. Az Empa egyébként a svájci a Lidllel dolgozott egy törkölyből nyert, ehető cellulózbevonat kialakításán a gyümölcsöknek és zöldségeknek.

Többek között ezért fontosak az olyan megoldások, mint az ehető bevonatok, amelyek egyszerre látják el a termékek szállítás közbeni védelmének szükségességét, és csökkentik a műanyag-felhasználást.

Hínárból is készülhet csomagolás

Nem ez az egyetlen kísérlet az ehető csomagolások bevezetésére, a Notpla brit cég többek között ehető, lebomló fóliát készít hínárból többek között tartós élelmiszereknek is, így például a csomagolásokat ízesíteni is lehet és belefőzni az ebédbe. Így eljöhet annak is az ideje, amikor a tészta megfőzése után a zacskót is a fazékba lehet dobni. Az eddig műanyagból készült elviteles dobozok vagy a papírcsomagolások is átalakulhatnak.

Ráadásul a hínár bőségesen rendelkezésre áll, gyorsan nő, nem használ földet, és nincs szükség rovarirtókra sem a termesztéséhez. Használat után komposztálni vagy feloldani is lehet a csomagolásokat, a jelenlegi kínálatban szerepelnek többek között szószok, víz és alkohol tárolására alkalmas tasakok is, valamint fóliák és elviteles dobozok is, amelyekben a hagyományos, műanyagból készült bevonatot hínáralapúval helyettesítik, így a doboz biológiailag lebomló lesz.

Forrás: Napi.hu / Store Insider


Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.
Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen

Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen 

Érkezett párlat Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is.
Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég

Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég 

A két hónapja feladott hirdetésben a Mere beszerzési menedzser pozícióra keres munkatársakat.
Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön

Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön 

Április 11-én nyitotta meg kávépörkölő üzemét és oktatóstúdióját Budaörsön a teljes egészében hazai tulajdonú Roastar Zrt.
A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának

A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának 

A limitált kiadású dobozok Nagy-Britanniában már megvásárolhatók.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.