Megnyílt a Normafa Síház

A Normafa Budapest egyik legkedveltebb kirándulóhelyeként számos programlehetőséggel, megújult közterekkel várja a kikapcsolódni vágyókat.

Befejeződött a Normafa Síház rekonstrukciója: a ház számos plusz szolgáltatással, kívül belül megújulva tér vissza a város életébe.  

A Síház ikonikus épülete több mint 90 éve meghatározó találkozópontja Budapest életének.  Kezdetben, míg a hazai hóviszonyok engedték, síközpontként, később vendéglátó egységként üzemelt. A rekonstrukció lehetővé teszi, hogy az éttermi funkció mellett a jövőben izgalmas programokkal várják a családokat, a sportolókat és a művészetkedvelőket.

“A Normafa Síház étlapján szereplő fogások mindegyike, hosszas kísérletezés és tökéletesítés végeredménye. Az alapot tradicionális magyar ételek adják, amit ázsiai, francia és nemzetközi hatással fűszerezünk. Már régóta nincs olyan hely a környéken, ami a nagy családi étkezések színtere lenne, ezért is álmodtuk ide egy olyan éttermet, amilyenre mi magunk is vágyunk” - emelte ki Csókay Bence a Normafa Síház Étterem egyik tulajdonosa.

A Hegyvidéki Önkormányzat meghívásos tervpályázatának nyertese a Hetedik Műterem és a Studio Konstella lett, az épület felújítása és kibővítése az ő együttműködésük révén valósult meg, Szabó Levente Ybl-díjas építész és Bartha András építész vezetésével. A tervezés során a védettség alatt álló, 1930-ban épült Síház eredeti karakterének visszaállítására törekedtek. A felújítási munkához a belső tér kialakítása adta az alapot, ahol a két oldalszárnyban kaptak helyet a kiszolgáló terek, míg a középső egység fogyasztótérré alakult át. A bővítést a természeti környezettel, a völggyel párbeszédet folytató könnyed, transzparens, lebegő hatású faszerkezetű pavilonban fogalmazták meg. Utóbbi a természetbe integrált egységként jelenik meg nagy ablakaival és belmagasságával. Az étterem északi modernitást és egyszerűséget sugalló fa belső terei és hatalmas üveg tolóajtói miatt szinte úgy érezhetjük, hogy az erdő közepén vagyunk.

A két építésziroda által meghatározott belső tereket egészítette ki a régi épületben elképzeléseivel Mtenga Bianca interior designer, valamint Bagota Réka belsőépítész, aki a pultok design-ját tervezte meg. A létrejött tér idilli, családi környezetet idéz meg, amihez szervesen kapcsolódik az erdei pavilon a maga letisztult, skandináv stílusával. A belső részhez inspirációként a Los Angeles-i Cafe Birdie, a londoni Rondo Restaurant és Sydneyben található Été Restaurant szolgáltak világos tereikkel és hangulatukkal. “A Síház Étterem belső terének kialakítása során fontos szempont volt, hogy a vendégek komfortosan érezzék magukat, úgy, mintha a nagymama vasárnapi ebédjét ülnék körül egy olyan helyen, ahova bármikor szívesen visszatérnek” - emelte ki a belsőépítészeti koncepció kapcsán Mtenga Bianca.

A berendezés a Normafa értékeit, a múltba való visszatekintést egyszerre képviseli. A főbejárat fölött Petőfi Sándor “Hegyek közt” című versének részlete áll. A falakat Vojnits Alíz természeti hatásokat és a Normafa történetét és jelenét tükröző festményei díszítik. Az étterem egészében a világos, fakó színek dominálnak, amihez Adorján Gábor egyedi tervezésű csempéi is hozzájárulnak.

A Síház megnyitása része a Normafa fenntarthatósági és közösségi szempontú megújulásának. A kirándulóhelyet libegővel, kisvasúttal, fogaskerekűvel, kerékpárral és busszal is meg lehet közelíteni. A Síház melletti több ezer négyzetméteres aszfaltozott parkolót és busz végállomást felszámolták, helyét park, közösségi tér és büfé vette át, ezzel pedig a Libegő végállomása is megszépült. Az autós forgalmat a gyermekvasút mellett futó útra terelték és a Konkoly Thege út mentén került kialakításra az új parkoló.

Az ideérkezők kényelmét szolgálja a változatos étkezési lehetőség kialakítása, többek között a Normafa Síház Étterem és a pavilonok kiépítése is. Az erdei ösvények mellett pedig tűzrakóhelyek és edukatív táblák mesélnek az erdő kincseiről, miközben a kardióösvényen haladva a talaj minőségének megőrzése is szempont volt a természetes anyagból készülő, csapadékelvezető sétányok kiépítésével - írja a Normafapark.

A Normafa Síház Étterem október végéig tesztüzemmódban működik, hogy a vendégeknek lehetősége legyen visszajelzést adni az ételekkel, italokkal és élményeikkel kapcsolatban.

 

Október 3-tól a Normafa Síház Étterem csapata a “A mi Normafánk” közösségi fotókampány keretében várja az [email protected] email címre a Normafán készült archív és digitális fényképeket kirándulásról, piknikről, sportolásról, naplementéről vagy bármilyen szerethető eseményről, amelynek helyszíne a Normafa. A legjobbnak ítélt képeket kiállítják a Síház belső terében.

Forrás: Normafa Síház


Új korszak a siófoki menzán

Új korszak a siófoki menzán 

Siófok összes általános- és középiskolájában bevezették a svédasztalos rendszerű menzát.
Mire fordítják a falusi kiskocsmák a rájuk hulló állami támogatást?

Mire fordítják a falusi kiskocsmák a rájuk hulló állami támogatást? 

A Kisfaludy Program tájékoztatása szerint az üzletenkénti 3 millió forintos forrásra a pályázatra jogosult italüzletek mintegy 80 százaléka jelentkezett.
Személyzet nélküli okosüzlet Újbudán

Személyzet nélküli okosüzlet Újbudán 

A napi 24 órában üzemelő Auchan GO üzletbe egy applikációval lehet bemenni, és ezen keresztül lehet fizetni a vásárlás végén.
Csókaszőlő, laska, piros bakator

Csókaszőlő, laska, piros bakator 

Régi magyar szőlőfajták kóstolója egy budai gimnáziumban.
Költészet, gasztronómiai ínyencségek a Centrálban, és egy hűséges négylábú kalandjai

Költészet, gasztronómiai ínyencségek a Centrálban, és egy hűséges négylábú kalandjai 

Budapest szívében, a patinás Centrál Kávéházban, április 10-én különleges esemény részesei lehettünk.
Gyorsétteremlánc-nyitás a pesti plázában

Gyorsétteremlánc-nyitás a pesti plázában 

A Burger King újabb egységgel bővítette hazai hálózatát.
Érkezik a Csak a Mentes Tavaszi Fesztivál

Érkezik a Csak a Mentes Tavaszi Fesztivál 

Több, mint 80 kiállító, mentes húsvéti készülődés, vegán sonka és húsvéti kalács- április 12-én és 13-án.
A pesti Belváros egyik menő éttermének étlapján ott a magyar lángos

A pesti Belváros egyik menő éttermének étlapján ott a magyar lángos 

Igaz, némi Dani Garcia-féle csavarral – de valóban egy ideje ott szerepel az előételek között.
Változóban az európai prémium borok piaca

Változóban az európai prémium borok piaca 

Trump vámpolitikája az európai prémium borok piacát is átalakítja.
Szezonnyitó piknik Noszvajon

Szezonnyitó piknik Noszvajon 

Májusban 10. alkalommal jönnek össze Noszvaj Síkfőkúton a SVÉT (Stílusos Vidéki Éttermiség) éttermei és helyi borászatok, hogy egy könnyed, kötetlen hangulatú délutánon elvarázsolják a vendégeket.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.