hirdetés
hirdetés

Együtt sztrájkolhat Svédország és Dánia a Ryanair ellen

A dán szakszervezetek sztrájkot hirdettek a Ryanair ellen egy régóta húzódó vita miatt. A légitársaság ezután bejelentette, hogy a Koppenhágában állomásozó egyetlen repülőgépét kiviszi az országból. Svédország támogatja skandináv szomszédját.

hirdetés

A Ryanair eddig nem repült Izraelbe, a légitársaság azonban nemrég bejelentette, hogy 2015 novemberében közvetlen járatot indít az izraeli üdülővárosba, Eilatba Budapestről, Krakkóból és a litvániai Kaunasból – mindhárom repülőtérről heti kétszer.

A kaunasi Ryanair-bázis most még egy repülőgéppel gazdagodhat, a légitársaság ugyanis Koppenhágában állomásozó egyetlen járművét tervezi átvinni a litván város repülőterére július 14-én - bár arról nincs hír, hogy ez a gép repülne Izraelbe is. A döntés oka, hogy a Ryanair és a dán szakszervezetek között egy régóta húzódó vita áll fenn, mivel utóbbiak kollektív megállapodást szeretnének kötni a légitársasággal, amibe azonban már jó ideje nem egyezik bele a Ryanair. A dán munkaügyi bíróság nemrég kimondta, hogy a szakszervezetek sztrájkolhatnak Koppenhágában emiatt, akik aztán be is jelentették, hogy július 18-ától sztrájkba kezdenek – erre a lépésre döntött úgy a Ryanair, hogy Koppenhágában állomásozó repülőgépét átviszi Kaunas repülőterére.

Az ügyben Dánia mellé állt Svédország is: a svéd szakszervezetek ugyanis közölték, hogy csatlakoznak a dán sztrájkhoz. Két svéd szakszervezet, a Seko és az ST is úgy nyilatkozott: teljesen természetes, hogy támogatják dán kollégáikat ebben a kérdésben.

Közben a Ryanair kiadott egy közleményt, amelyben arról tájékoztatnak, hogy miután koppenhágai pilótáikat és alkalmazottaikat áttelepítik Kaunasba, koppenhágai bázisuk megszűnik, a dolgozókra pedig már nem vonatkoznak a Dán Kollektív Szerződés feltételei. Ennél fogva a dán szakszervezetek sztrájkfelhívása is okafogyottá vált szerintük. 

A Ryanair azonban úgy tűnik, mindezek ellenére is szárnyal: július 9-én bejelentették, hogy 19,85 eurós repülőjegy-akciójuknak - melynek keretében ezen az áron kínálnak eladásra egymillió jegyet - már az első napján több mint 400.000-en foglaltak ülőhelyet járataikra, a Ryanair weboldalának forgalma pedig a duplájára nőtt ez alatt az időszak alatt.

 

(forrás: haaretz.com / travelmole.com / Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk