hirdetés
hirdetés

Októberben lehet újra pályázni az ingyenes InterRail-bérletekre

Október 12-én nyitja meg az Európai Bizottság azt a kéthetes pályázati időszakot, amely során ismét ingyenes InterRail-bérletekre jelentkezhetnek az európai, köztük a magyar tizennyolcéves fiatalok – jelentette be Ujhelyi István szocialista EP-képviselő, az uniós program mentora.

hirdetés

Idén mintegy hatvanezer bérletet fognak szétosztani a jelentkezők között, ebből több mint 1100 jut a magyar nyerteseknek. A lehetőségre minden évben azok pályázhatnak, akik abban az adott esztendőben töltik be a nagykorúságukat, vagyis a tizennyolcadik életévüket. A covid-járvány miatt tavaly kényszerűségből elmaradt pályázati fordulót is idén pótolják, így azok is jelentkezhetnek majd, akik 2020-ban a pandémia miatt kimaradtak a programból. Azok a fiatalok pedig, akik 2019-ben nyertek ingyenes InterRail-bérletet, de a covid-korlátozások miatt nem tudták „leutazni” a bérletet, a megnyújtott határidőnek köszönhetően egészen 2022 szeptember végéig felhasználhatják a vonatjegyeket.

Fotó:123.rf
Fotó:123.rf


A „FreeInterRail” alapötlete két német fiatal aktivistától, Vincent-Immanuel Herrtől és Martin Speertől származik, akik néhány éve arra tettek javaslatot, hogy az Európai Unió lepjen meg minden európai fiatalt egy ingyenes vonatbérlettel a tizennyolcadik születésnapján. A javaslatot elsőként Ujhelyi István karolta fel és támogatta a megvalósulásig, amelyben jelentős szerepet játszott később Manfred Weber EPP-frakcióelnök és Navracsics Tibor korábbi uniós biztos is. A program pilot-időszakában több mint 350ezer európai fiatal jelentkezett a lehetőségre, közülük több mint 70ezren jutottak ingyenes vonatbérlethez. A kezdeményezés sikerét jól mutatja, hogy a Magyarországon elérhető bérletekre közel tízszeres volt a túljelentkezés, a program pedig számos elismerést, például európai nívó-díjat is elnyert. Az EU következő hétéves költségvetésében az ingyenes InterRail-bérletprogram (DiscoverEU néven) immár saját büdzsét kapott az Erasmus+ keretében, így a következő években is biztosított a jövője.


hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk