hirdetés

Az EU több városban is éves bérbeadási limitet kíván bevezetni a rövid távon kínált lakások esetében

A rövid távon kiadott magánszállások esetében már nem csak az új szabályozás szükségessége a kérdés, hanem a végrehajtással kapcsolatos kihívások is. 

hirdetés

A HOTREC hírleveléből kiderül, hogy 2017. május 3-án az Európai Parlament Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottsága elfogadta azt a jelentéstervezetet, amit az Európai Parlament egyik képviselője, Danti nyújtott be az Európai Bizottság és az EU 28 tagállama felé a „közösségi” gazdaság homályos szabályozási területeinek tisztázására.

Kérdések merültek fel többek között a hatályos adózási követelmények, valamint a fogyasztók és a munkavállalók jogainak védelmével kapcsolatban is.

A „közösségi” gazdaság mintegy 28,1 milliárd eurós értéket képvisel EU-szinten, ahol a szobakiadásból származó ügyletek 53,7%-ot (15,1 milliárd eurót) tesznek ki. Az Európai Bizottság folyamatosan szervez továbbképzéseket, szakmai találkozókat, hogy irányelveket alakítson ki a kérdéses területekre.

Eközben az UBS svájci befektetési bank április közepén jelezte, hogy az Airbnb-n listázott szálláshelyek illetve a platformon történt foglalások is csökkentek 2016 utolsó negyedévében, mely részben a Barcelonában és New Yorkban bevezetett szigorúbb szabályozásoknak köszönhető.

Európában és az Egyesült Államokban is folyamatosan napirenden vannak a ”rövid távú lakáskiadás” okozta problémák. Dél-Európában a befolyt adók növekedését remélik, melyhez az olasz kormány kész egy online rendszert is bevezetni.

Több városban is éves bérbeadási limitet kívánnak bevezetni a rövid távon kínált lakások esetében. Madridban ezt évi maximum 60 napban, Franciaországban legfeljebb évi 4 hónapban határoznák meg, ugyanakkor Görögországban egy tulajdonos két lakást kínálhatna a piacon ingatlanonként nem több, mint évi 90 napos időtartamra.

Amsterdamban akár 20.500 eurós büntetés is kiszabható azon lakástulajdonosoknak, akik megsértik a helyi hatósági rendeletet. Portugáliában július 1-jével minden olyan online felületet, amely rövid távon kiadott magánszállásokat hirdet, köteleznek arra, hogy tüntesse fel az adott ingatlanhoz tartozó hivatalos regisztrációs számot is, míg Prágát a túlzsúfoltság és az adófizetés kikerülése mellett biztonságpolitikai kérdések foglalkoztatják.

Eközben az USA-ban is előrelépés történt, így az Airbnb és a Homeaway szorosabban együttműködik majd San Francisco városi vezetésével a rendeletek betartása érdekében. A két platform vállalta, hogy ezentúl csak a megfelelő regisztrációval rendelkező ingatlanoknak engedélyezi az oldalán való megjelenést.

(forrás: MSZÉSZ)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Hogy látja az idei évet az előzetes foglalások alapján?

Partnerünk