hirdetés
hirdetés

Az utazási csomag jövője a tét!

Az utazásszervezőket aggasztja, hogy az Európai Bizottság nem hajlandó az utaztatás teljes értékláncában felülvizsgálni a fogyasztók védelmét - tájékoztatta lapunkat a Magyar Utazási Irodák Szövetsége.

 

hirdetés

Az ECTAA múlt héten, Thessalonikiben tartott közgyűlésén az utazásszervezők és utazási irodák nemzeti szövetségei súlyos aggodalmakat fogalmaztak meg azzal kapcsolatban, hogy milyen irányba tart az Európai Bizottság szabályozási folyamata. Köztudott, hogy az Európai Bizottság konzultációkat folytat a csomagtúra törvény (PTD) felülvizsgálatáról annak érdekében, hogy tovább erősítse a fogyasztók jogainak védelmét. A megfontolásra előkészített változtatási lehetőségekből azonban azt látjuk, hogy nem közelítik az utazásszervezőkre és a légitársaságokra vonatkozó szabályokat.

Didier Reynders, akinek a portfóliójában a fogyasztóvédelem szerepel, nyilvánvalóvá tette, hogy a PTD felülvizsgálata nyomán korlátozni kívánja az utazásszervezők által beszedhető előlegek összegét. Ugyanakkor az utasjogok felülvizsgálata nyomán egyáltalán nem akarja korlátozni az előlegek légitársaságok általi begyűjtését a légitársaságokért felelős Adina Valean.

Depositphotos
Depositphotos

Ez az ellentmondás az ECTAA szerint nyilvánvalóvá teszi, hogy az Európai Bizottság nem érti az utazási piac működését. Az utazásszervezők nem maguknál tartják az utazók által befizetett előlegeket, hanem a szállítóikat, köztük a légitársaságokat kell abból kifizetniük – melyek legtöbbször 100%-os előlegfizetést várnak el. Ugyanígy, miközben a Bizottság tovább szigorítaná az utazásszervezők esetleges fizetésképtelenségére vonatkozó szabályozást, továbbra sem keresi annak a módját, hogy hatékony védelmet alakítson ki a légitársaságok fizetésképtelensége esetére, holott erre az Európai Számvevőszék is felszólította 2021 júniusában, amikor azt javasolta, hogy a PTD-ben foglalt fogyasztóvédelmet, beleértve az utasok hazahozatalának költségeit, a légitársaságokra is terjesszék ki a 261/2004-es jogszabály módosításával.

Frank Oostdam, az ECTAA elnöke szerint: “Az előlegfizetések korlátozása és a fizetésképtelenség elleni védelemnek az értéklánc egyetlen szereplőjére való hárítása az utazásszervezők – jellemzően kisvállalatok - kárára szolgál, és kiszorítja őket a piacról. Ez a folyamat oda vezet, hogy a fogyasztókat megfosztjuk egy lényeges utazási terméktől, a csomagtúra szolgáltatástól, amely a legmagasabb fokú biztonságot adja az utazónak.” “Felszólítjuk Didier Reynderst és Adina Valeant, hogy egységesítsék intézkedéseiket az utazási értéklánc teljes hosszában, ha a céljuk valóban az, hogy érdemben javítsanak a fogyasztók védelmén!”

Az ECTAA mintegy 123,000 európai utazásszervezőt és utazási irodát képvisel, melyek szabadidős és üzleti célú céges utazókat szolgálnak ki az utazási tanácsadástól a komplex szolgáltatásokig terjedően.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk