hirdetés
hirdetés

Nemcsak nálunk a legégetőbb probléma

Tovább növelte a horvát kormány a külföldi munkavállalók kvótáját.

hirdetés

A munkaerőhiány veszélyezteti a turisztikai idényt, ami érinti Magyarországot is, hiszen 600 ezernél több magyar turista, évről évre több mint 3 millió vendégéjszakát tölt a Balkán-félsziget tengerpartján. Kritikus a helyzet a csúcsszezon kezdetén. Csak úgy, mint a Balaton környékén, vannak szállodák, éttermek és kávézók, amelyek a munkaerőhiány miatt vagy nem tudnak kinyitni, vagy megfelelően működni. Az ok, hogy a négymilliós lélekszámú ország egy évtized alatt fél millió munkavállalót vesztett a kivándorlás, és az elöregedés miatt.

A két leginkább érintett terület az építőipar és a turizmus. Ezért a horvát kormány első lépésben megnövelte a nem uniós országból érkező külföldi munkavállalók részére rendelkezésre álló kvótát. Az eddigi 10. 611 most 12. 611 lett az idegenforgalomban. Az építőiparban 17 ezer 800-ról 18 ezer 800-ra emelték a kvótát. Utóbbiban lehetőség van további ezer külföldi munkavállaló fogalakoztatására, amennyiben a cégek az országon belül nem találnak szakképzett munkásokat. Azonban ez sem elegendő, ezért a horvát kereskedelmi kamara felszólította a kormányt, hogy a külföldiekről szóló új törvényben szüntesse meg a kvótákat.

(forrás: Euronews)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk