hirdetés
hirdetés

Ókori színháztúrával csábítja a turistákat Görögország

A görögországi Ipirusz régió ad otthont a legfontosabb öt ókori görög színháznak, ezt az útvonalat tervezik bejárni a hozzájuk érkező turistákkal.

hirdetés

Van köztük híres, de van szinte ismeretlen is. Egy európai uniós támogatással megvalósuló projekt célja, hogy felújítsa ezeket az antik emlékeket és egy új turista útvonal részévé emelje a színházakat, köztük olyan helyszíneket, mint Dodona, Gitana, Amvrakia, Kasszope és a római kori színház, Nikopolisz, adja hírül az euronews.com nagyközönségi portál.

pixabay.com
pixabay.com

Az antik romok felújítása jelentette az egyik legnagyobb kihívást

— Olyan régészeti lelőhelyekkel találkoztunk főleg, amik nagy, felfedezésre váró romok. Ezek a színházak a társasági élet helyszínei voltak. Egy ókori színházat használtak előadóhelyként, tanodaként, és ember találkozási helyeként is. A cél nem csak az, hogy meg lehessen nézni ezeket, hanem, hogy újra használatba vegyék. Ez nagy kihívás, mondta Jorgosz Szmirisz építész, a Ioanninai Egyetem építészeti szakának professzora.

Ipirusz régió a Diazoma egyesülettel közösen indította el az Ipirusz Ókori Színházainak Kulturális Útvonala nevű projektjét. A több mint háromszáz kilométer hosszú útvonal öt régészeti helyszínt érintve kétezer-ötszáz év történelmét öleli fel. A 24 millió eurós projekt 80 százalékát az EU kohéziós alapja fedezi.

Ipirusz Ókori Színházainak Kulturális Útvonala 
Dodona: Az egyik leghíresebb régészeti helyszín Görögországban, Zeusz-templomáról, az egyik legrégibb görög jósszentélyről ismert.

Amvrakia: A legkisebb eddig feltárt ókori görög színház.

Nikopolisz: Octavianus annyira boldog volt, hogy az actiumi csatában legyőzte Marcus Antonius és Kleopatra együttes flottáját, hogy egy teljes várost épített a saját tiszteletére, hogy megünnepelje győzelmét. „Nikopolis” jelentése: „Győzelem Városa”.

Kasszopé: Építése a Hippodamian rácsrendszerén alapult, és hűségesen betartotta Arisztotelész javaslatait az ideális város megteremtésére.

Gitana: Az ókori színház alsó szintjén található ülések mindegyikére két név van felírva. Az egyik elmélet szerint az utónév a rabszolga tulajdonosáé volt, a második pedig az általa szabadon bocsátott rabszolgának.

A projekt célja, hogy olyan görög és külföldi turistákat csábítson a térségbe, akik érdeklődnek a régészet és a kultúra iránt. A projektbe bekapcsolódtak a szálláshelyek, a vendéglátóhelyek, idegenforgalmi ügynökségek és helyi termelők is.

Ha majd a járványhelyzet megengedi, a térség megindítja reklámkampányát, hogy turistákat vonzzon ide Európából, és a világ minden részéről.

(forrás: Euronews)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai