hirdetés

Végleges adatok az utazási irodák vagyoni biztosítékáról

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) számára a hazai utazásszervezőknek tavaly október 31-ig kellett igazolniuk a 2013. évi vagyoni biztosítékukat. A hivatal rendelkezésünkre bocsátotta a december 31-én véglegessé vált adatokat. Lássuk, hogy 2013-ban kinek mekkora a vagyoni biztosítéka!

hirdetés

Kilép a charterpiacról a Medina

Míg 2012 elején 28 tour-operátor vállalkozott charteres utazásszervezésre, addig mostanra számuk lecsökkent 24-re. Olyan, sok esetben régóta charterező társaságok kerültek le a listáról, mint a Medina Tours, a Tensi, a Safari Travel, a Dias-Zeus Travel vagy a Meex Travel. Ugyanakkor ezen irodák jó része nem tűnt el, csak 20-ról 12%-ra csökkentette kauciója mértékét.

A lista első hét helyén nem történt változás. A chartereztető utazásszervezők listáját, ahogy a korábbi években, most is a N-U-R NECKERMANN-utazás Szolgáltató Kft. vezeti az egy évvel ezelőttivel megegyező, 2300 millió forintos kaucióval. A második helyezett továbbra is a Best Reisen, amelynek korábbi 1200 milliós vagyoni biztosítéka 2013-ra 100 millió forinttal emelkedett. Harmadik a Kartago Tours egymilliárd forintos kauciójával, amely 100 millióval alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt. A Green Travel változatlanul a negyedik helyezett, biztosítékának mértéke sem változott, most is 880 millió forintot igazolt. Ugyanez igaz az ötödik helyen végzett IBUSZ-ra is, amely 800 milliós biztosítékkal rendelkezik. Az Unitravel, ahogy egy évvel ezelőtt, a hetedik helyet őrzi, biztosítéka azonban nőtt, több mint 441 millió forintra.

Legutóbb a charteres lista nyolcadik helye a Tensié volt, csaknem 400 millió forinttal. Az iroda kikerült a 20%-os vagyoni biztosítékkal rendelkezők köréből, 2013-ban a nem chartereztető irodák között szerepel. Az előkelő nyolcadik helyre így az Anubis Travel lépett, amely 347 milliós vagyoni biztosítékot igazolt most, 7 millióval többet, mint egy évvel ezelőtt. A sorban következő Sun & Fun Holiday két helyet ugrott előre a korábbihoz képest, a kilencedik pozícióra. Vagyoni biztosítékát 20 millió forinttal 240 millióra emelte az iroda. A tavalyi 15. Taurus Reisen 112-ről 194 millióra növelte kauciója összegét.

A tavalyi lista 10. helyezettje, a Medina Tours csak viszonteladóként működik 2013-ban, tudtuk meg az irodától. Az Egyiptom- és Tunézia-specialistaként ismertté vált Medina Tours tulajdonosa, Ali Hamrouni úgy döntött, hogy a desztinációk viszonylagos gyengélkedését figyelembe véve 2013-ban nem végez utazásszervezői tevékenységet a Medina Tours. Ali Hamrouni munkatársunknak elmondta, hogy a kiutazási piac szűkülése miatt nincs értelme két tour-operátort működtetni egyszerre, ezért jövőre a vállalkozó másik cége, a Best Reisen végzi az utazásszervezői tevékenységet. A Medina Tours közismert és jól csengő márkaneve nem vész kárba, a viszonteladó irodák továbbra is ezen a néven működnek. Néhány év múlva, ha a piac újra megerősödik, a Medina Tours visszatérhet az utazásszervezéshez – közölte Ali Hamrouni.

Az idei lista 13. helyezettje új játékosnak számít, a tavalyi listán még egyáltalán nem szerepelt. A Lengyelországban 2009-ben alapított Premio Travel 2011-ben lépett be a magyar piacra, Európa-szerte 17 országban működik irodája, Magyarország mellett jelen van Ukrajnában, Szlovéniában és Romániában is. Honlapján török utakat találunk, budapesti indulással. Szintén érdekes, hogy a most kiadott lista utolsó három helyezettje, az Imperator Travel utódjaként működő és főként Görögországot programozó Blue Sky Travel, a hazai és külföldi edzőtáborokat szervező East-West Sport és a 2006 óta működő Go 4 Travel egyaránt új belépőnek számít a charteres toplistában.

Helycserés támadás a 12%-osoknál

Több változás történt tavalyhoz képest a 12%-os vagyoni biztosítékra kötelezett, azaz a nem chartereztető utazásszervezők listájában. A legszembetűnőbb a Tensi megjelenése, illetve a Malév Air Tours eltűnése a Top 10-es listából. A Weco Travel hátrébb, a BCD-Travel előrébb került, de a lista élén álló szereplők nagyjából ugyanazok, mint tavaly.

A 12 százalékos lista első helyén, ahogy legutóbb is, a Fehérvár Travel végzett, vagyoni biztosítéka 528 millióról 564 millióra nőtt. 232 millió forintos vagyoni biztosítékával a Tensi a 12%-kos kör második helyén landolt, a tavalyi kauciójához képest, amely közel 400 millió volt, jóval alacsonyabb összeget igazolt tehát 2013-ra. Egy pozícióval hátrébb került a Pegazus-Sport-Tours, a korábbival azonos, 190 milliós kauciójával. A listán most a negyedik helyre tornázta fel magát a BCDTravel, amely korábbi 72 millió forintos biztosítékát több mint 115 millióra emelte. A 2012. évi harmadik helyezett Vista így a hatodik helyre szorult, vagyoni biztosítéka a korábbi 139,2 millióról 113,2 millióra csökkent – figyelembe véve ugyanakkor, hogy a két utazási iroda (BCD Travel és Vista) azonos tulajdonosi körhöz tartozik, a változás összességében nem jelentős.

A 2012 elején még negyedik helyezett Weco-Travel négy hellyel csúszott vissza listánkon, 2013-ban a Haris Travel Club és a Z(s)eppelin is megelőzi. A hetedik Haris Travel 108-ról 111 millióra emelte vagyoni biztosítékát, a nyolcadik helyen álló Z(s)eppelin kauciója pedig 96-ról 108 millióra bővült. A kilencedik helyezett WecoTravel a 2012. évi 118 millió után most kevesebb mint 97 millió forintos biztosítékkal rendelkezik. Tizedik a Proko Travel lett, ez két hellyel alacsonyabb a korábbihoz képest, annak ellenére, hogy az iroda biztosítéka nem csökkent, továbbra is 78 millió forint. Az EF Education szintén a tavalyival azonos, 66,2 milliós vagyoni biztosítéka a tizedik helyre lett elég, ahonnan a Malév Air Tours hiányzik. Nagyot ugrott előre a TdM Travel, amelynek vagyoni biztosítéka a korábbi 48,2 millióhoz képest 64,8 millióra nőtt.

Belföld: megdönthetetlenül az élen az IBUSZ

A legnagyobb belföldi utazásszervező, az IBUSZ megőrizni tervezi első helyét idén is, vagyoni biztosítéka továbbra is 15 millió forintot tesz ki. Míg tavaly osztott második helyen végzett a N-U-R Neckermann és az Eurama, 2013-ra eldőlt a sorrend: a második hely az Eurama utazási irodáé, amely 2013-ban 10,5 millió forintos kauciót igazolt, míg a Neckermann a 2012. évivel azonos, 9 millió forintos kauciójával a harmadik helyezett az idei évben. Eltűnt a Top 5-ből az OTP Travel, amely 6,6 millió forintról 5,1 millióra csökkentette vagyoni biztosítékát, amellyel csak a nyolcadik. Negyedik helyezett lett viszont a CRB Cityrama, amely tavaly még nem szerepelt a toplistán. Ötödik lett újoncként az OK World Travel (5 850 000 Ft), hatodik a Car-Tour (5 760 000 Ft). A Top 10 második felében is erőteljes volt az átrendeződés: a legutóbbi toplistához képest hiányzik a Falk Travel, a Bambino-Tours, a Németh Travel, a CWT utazási iroda és a Program-Travel, helyettük viszont van City Sightseeing, Hotel Outlet, MÁV Nosztalgia és Poly-Ver.

hirdetés

Letölthető fájlok

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

A Symbol Budapest új termékkel jelentkezik a turisztikai piacon: 220 éves pinceéttermében idézi meg Beatrix királyné lakomáját korhű zene, tánc és programok kíséretében.

hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Mit vár 2023-tól?

Kiadónk társoldalai