Milliókat termel az olasz szellemváros

Több földcsuszamlásnak köszönhetőn pusztult el Consonno és a Játékok Városa. A szellemváros még ma is euró milliókat termel tulajdonosaiknak.

Az olasz levéltári adatok szerint a Milánói Hercegséghez tartozó Consonno (É: 45°47’07”, K: 09°23’36”) községét 1751-ben alapították. Bonaparte Napóleon döntésének köszönhetően a 142 lakosú települést 1797-ben a Ciszalpin Köztársasághoz, a francia diktátor bukása után pedig ismét a Habsburg Birodalomhoz csatolták. Ez a politikai-gazdasági állapot egészen az Olasz Királyság kikiáltásig maradt fent.

A szinte csak mezőgazdasággal foglalkozó falusiak a II. világháborút követő időkben fokozatosan kezdték elhagyni egykori otthonaikat. Az 1950-es évek közepére már alig hatvanan laktak csak a településen. Az elvándorlás a következő években is folytatódott, így a San Maurizio templomban szolgálatot teljesítő pap által lakott parókia kivételével csaknem kihalt falu összes házát 1962. január 8-án megvette Mario Bagno vállalkozó, hogy a község romjait felhasználva Consonnóban egy játékvárost építtessen fel.

Mivel az üzletember elsődleges célja egy saját, olaszos jellegű Las Vegas felépítése volt, a telek- és házfelvásárlások után a magánzó rögtön egy hatalmas méretű bevásárló- és szórakoztató központot épített fel a falu közepén, amelynek külső megjelenését az isztambuli bazárról és a Kék Mecset minaretjeiről mintázta. Míg a pláza mellett kialakított penthouse lakások kínai pagodatetővel ellátott hutongok voltak, addig az alig 100 méterrel arrébb lévő ötcsillagos hotel egy középkori lombard vár sziluettjét utánozta, csipkézett gránittal díszítve.

A központi létesítmények mellett természetesen kialakítottak több éttermet és báltermet, kosárlabdapályát, állatkertet, illetve egy autóversenypályát is. Mario ekkor úgy tervezte, hogy 10-15 éven belül még felépíttet egy tenisz-, kosárlabda és egy foci pályát, illetve egy mini-golf pályát is.

Már majdnem megnyílt a tengerszint felett 626 méternyire elterülő olasz Las Vegas, „lánykori nevén” Játékok Városa, amikor az Úr 1976. évének két zivataros hónapjában, 28 egymás után bekövetkező földcsuszamlás teljesen elmosta a községbe vezető régi és az új, Olginatéba vezető autóutat, illetve a falunak több mint a felét. A kár olyan jelentős volt, hogy Mario Bagno inkább veszni és pusztulni hagyta megmaradt épületeit, mintsem újból az alapoktól kezdve felépítse örömvárosát. Döntésében persze az is közrejátszott, hogy Róma nem volt hajlandó az eltűnt utakat újjáépíteni arra hivatkozva, hogy Consonnónak csak egy bejelentett lakója van, miatta pedig felelőtlenség lenne súlyos közpénzeket kidobni. A félig kész város az évtizedes elhanyagoltság és a vandálok miatt szinte az enyészeté lett.

A külvilágtól teljesen elzárt szellemvárosba azonban 1982-ben egy „új gazdasági utakat” kereső vállalkozó, Alberto Bosisio mégis valamicske életet lehet: ő ugyanis a Hotel Pláza még menthető egységeiben létrehozott egy idősek otthonát, amely csak azért üzemelt 2007. június 29-ig, mert a pénzéhes üzletember ezen a napon adta bérbe a Summer Alliance nevű rave party szervezőinek az épületet, akik többszázad magukkal a buli hevében a földig rombolták az ingatlant.

Az olasz kormány hidrogeológiai és környezetvédelmi okokra hivatkozva 2008-ban vizsgálta felül korábbi álláspontját, miszerint a terület fejlesztésével és újjáépítésével sohasem kíván foglalkozni. A kormány döntésének köszönhetően Olginate Városi Tanácsa 2010-ben egy új közutat is építtetett Consonnóig az 1976-os földcsuszamlás következtében elpusztult közúttól nem is olyan messzire. Az épületek teljes lebontása azonban azért nem megy zökkenőmentesen a város vezetésének, mert a terület még mindig Mario Bagno örököseinek a tulajdonában van, akik jelentős anyagi kompenzációt kérnek az „épületcsonkjaik elpusztításáért.”

A bírósági üggyé fajult bontási kísérletek kapcsán jelenleg úgy néz ki, hogy másodfokon is a családnak fog igazat adni a bíró, hiszen a Bagno-família évente jelentős euró milliókhoz jutott csak azáltal, hogy az egykori Játékok Városát filmforgatási célokra bérbe adja. Az olasz filmes újságok szerint többek között 1998-ban itt forgatták a Davide Ferrario rendezte Hannibál gyermekei című vígjátékot, egy tucat Levi’s reklámfilmet, illetve két alkalommal a Music TV is innen közvetítette az Olasz Rock Napja című rendezvényét.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?