Toszkána olyan, mint Belső-Isztria!

Külön világ — mondják Belső-Isztriáról. Sokan hasonlítják az olasz Toszkánához, amire a félsziget büszke lakói kihúzzák magukat és a címbéli mondattal vágnak vissza. A sajátos dialektust beszélő, többnemzetiségű — leginkább horvát és olasz — megye tengerparttól távolabb eső tájait muszáj látni.

A horvát tengerpartot felesleges lenne méltatni, tudjuk: csodálatos. Ellenben megfontolandók Skenderović Marin szavai; a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviseletének vezetője a MUISZ legutóbbi vacsoráján szólított fel a szárazföldi Horvátország megismerésére. Még azon a héten az utazom.com jóvoltából bizonyosodhattunk meg arról, hogy Skenderović tudta, miről beszél. Egyebek mellett arról a látványról, amikor olajfáktól, virágzó erdőktől tarka dombok közt tekergőző útról feltárul Belső-Isztria egyik jelképe, Motovun városa. A 10 kunás bankjegy hátoldala előttünk van? A pulai amfiteátrum alatt egy város alaprajza: Motovun. A helyiek szerint a „Völgyek Királynője”; egy majd' 300 méteres mészkő kúpról uralja a tájat az évszázadokig a Velencei Köztársasághoz tartozó város. Motovun évek óta nemzetközi rövid- és alternatív filmesztivál otthona is. A vásznat a csöpp kis főtéren feszítik ki. Egy királynőnek megfelelő szolgáló is dukál; Nagy József, azaz Veli Jože egyike volt a környék utolsó óriásainak és szolgálta a várost. A nagyétkű teremtényt mindig más család élelmezte. Előfordult, hogy késett a porhanyósra sült ökör. Ilyenkor a türelmetlen Jože megragadta Motovun reneszánsz harangtornyát és alaposan megrázta, hátha valaki odafigyel. Az óriás úgy szántotta fel a város alatti völgyet, hogy a mély barázdából folyó lett. A türkiz Mirna ma is ott kanyarog a völgyben.

Szarvasgomba, oliva, bor, fjord

Fölötte, a többi hegytetőn Motovunhoz hasonló nagyobb és kisebb városok. Egyikük olyan apró, hogy elnyerte a Föld legkisebb városa címet. Humnak mindössze 8 állandó lakosa van. Ennek egyik kétségtelen nagy előnye, hogy előbb-utóbb mindenki polgármester lesz — tréfálkoznak az isztriánok. Hum nem az egyetlen „leg” a félszigeten. Az ismert világ öt éven át legnehezebb fehér szarvasgombáját egy Diána nevű kutyus ásta ki Buje mellett 1999-ben. Az 1,3 kilót nyomó gombát elkészítése után jól megették. A fehér szarvasgomba csillagászati árú portéka. Ha a csillagokat még nem éri el, de értékes a mediterrán térség egyik legöregebb, máig élő olajfájának ma is préselt olivaolaja. A matuzsálem a Joszip Broz által is kedvelt Brijuni-szigeteken nézi 1680 éve a gyorsuló világot. Isztria az olajfák legészakibb élőhelye. 14 jellegzetesen helyi bogyó fajta különlegességéről termelőknél, kóstolókon győződhetnek meg a kétkedők. Hasonlóképpen tesztelhetjük a helyi borok érdemességét. Az isztriai ültetvények bő kétharmadán terem malvazija. Az ebből készített erőteljes fehérbor vörös társával, a termőterületek alig 10%-án növő terannal a helyi borászatok, így a San Tommaso zászlóshajói. Augustus felesége állítólag azért élt több mint 80 évet, mert egész életében a környék borát itta. Nem tudjuk, hogy a császárné rajongója volt-e az istarski pršut-nak, de aki a környéken jár, és kedveli a húst, véletlen se hagyja ki a szélben szárított isztriai sonkákat! A Tomazeva Konoba vendéglő sonka érlelő padlásán egészen döbbenetes látványban lesz része.

Voltak idők, amikor a félsziget útjainak hepehupáin az utazó a nyelvét elharapta. Ez akkoriban lehetett, amikor Jugoszláviában olyan, az isztriai utak mellett ma is látható emlékművek épültek, amin a vörös csillag alatt a partizán Stjepan Filipović híres, „Smrt fašizmu, sloboda narodu!”, Halál a fasizmusra, szabadságot a népnek! mondata olvasható. Nem hepehupás, de szűk és kanyargós Belső-Isztria és a tenger találkozásának leglátványosabb pontjához, a Lim-csatornához vezető út. A mély völgybe ékelődött, fjordként is idézett vízfelszín voltaképpen deltatorkolat. A megtisztelő fjord nevet egy 1964-es brit-jugoszláv filmben, a Vikingek Kincsében nyújtott „alakításának” köszönhetően nyerte el.

Horvátországtól Kubáig

Horvátország egy az Utazom.com számos desztinációja közül, de a továbbra is a legfontosabb — derült ki az utazásszervező Horvátországban negyedik alkalommal, ezúttal Pulában megrendezett árualap-bemutatóján. Fajta Gábor, az utazom.com irodavezetője az idei nyár apropóján arra hívta fel a figyelmet, hogy a biztonságpolitikai helyzet miatt tovább nő az adriai ország népszerűsége, időben kell foglalni. „Teljes horvátországi árualapunk esetén oldalunkon valós idejű kapacitás érhető el” — emelte ki. Törökország népszerűségvesztése miatt hasonlóan felkapott Ciprus, ahol késői foglalás esetén „halászhálóval kell keresni a szobákat” — tudtuk meg Fajta Gábortól. Nem mellesleg a déli parti Páfosz idén Európai egyik kulturális fővárosa. „Maradunk Dél-Ciprusnál” — tájékoztatott desztinációs terveikről. Újdonságként szerepel a két alkalommal induló portugáliai körutazás magyar nyelvű idegenvezetővel. Már betelt a szintén újdonságként katalógusba kerülő kínai körutazások egyike. Öt, magyar nyelvű idegenvezetővel kísért körutazás indul októberig három különböző — „Ezt látni kell”, „A Dél-Kínai Tenger partjain”, Lélegzetelállító Dél-Kína” — témában. Szinte egész évben népszerűek az iroda Egyesült Arab Emirátusokba induló útjai. Az 5 és 7 napos utakhoz számos, magyar nyelvű fakultatív kirándulás vásárolható. Az idei nyári árualapból sem marad ki Málta, Spanyolország (Costa Brava, Costa del Sol, Gran Canaria), Szicília és Szardínia is; mindegyikük esetében magyar nyelvű asszisztencia áll rendelkezésre. Előbbi úti célokra a Ryanair valamint a Wizz Air járatain utaztat a cég, hasonlóan európai (Róma, Milánó, Porto, Lisszabon, Párizs, Firenze stb.) városlátogatásaikhoz. Az egzotikus desztinációkra a Qatar Airways-zel illetve az Emirates-szel repülnek. Ez alól kivétel egyebek mellett Kuba, mely nem csak téli, hanem egyre inkább nyári desztináció is — árulta el az irodavezető. Megjegyezte: a szigetország utóbbi időkben történt hatalmi változásai miatt várt több száz százalékos drágulás lecsengett az amerikai turisták elmaradása miatt. Egész éves desztináció Bali és Thaiföld is, ahol a jól bevett helyszínek mellett rengeteg érdekesség látható, azonban Fajta tapasztalatai szerint a magyarok szívesebben foglalják, amit ismernek.


Hamarosan indul Közép-Európa legnagyobb motoros túrája

Hamarosan indul Közép-Európa legnagyobb motoros túrája 

A résztvevő több száz motoros összesen 831 km tesz meg idén, hogy ezúttal Békés megye kulturális és turisztikai értékeit felfedezze.
Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala

Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala 

Magyarország keleti részébe vezet az idei év kedvenc kerékpáros útvonala.
Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?