A falu, ahol minden harmadik lakosra jut egy borospince

Az önkormányzat célja, hogy mielőbb üdülőfaluvá fejlessze Upponyt – hangsúlyozta munkatársunknak Balogh Béla, az alig több mint háromszáz lakosú falu polgármestere. Ehhez meg is vannak a település adottságai.

A Bükk nyugati oldalán, a völgyben elterülő Uppony a csend, a tiszta levegő, a romantikus túra- és sétautak helyszíne, az Upponyi-hegység vonulatai ölelik át a falut. A község szélén nyíló szoros pedig festői látványt nyújt. Jelenleg csaknem 220 ingatlan van itt, amelyből több mint negyven házat az ország különböző részein élő családok vásároltak meg és az utóbbi időben fel is újítottak.

Nyáron sok a vendég

A nyári hónapokban egészen késő őszig az ingatlanok megtelnek élettel – mondta a polgármester. Pihenést, kikapcsolódást nyújtanak a tulajdonosok családtagjainak, barátainak, ismerőseinek. Emellett tíz vendégház is működik a faluban, ahová rendszeresen járnak a turisták.

Mint megtudtuk, tavaly több mint ezer vendégéjszakát töltöttek el a látogatók Upponyban. Ez pedig 318 ezer forint idegenforgalmi adóbevételt jelentett az önkormányzatnak. Kiemelkedő látványosság a már említett Upponyi-szoros, amely hazánk egyik legrégibb mészkőképződménye. Érdekessége, hogy ezen keresztül juthatunk el a 77 hektáros Lázbérci-víztározóhoz, amely közkedvelt horgászhely. A megkapó szépségű táj természetvédelmi terület, amely a Lipóc-völgyet, mint turistapihenő-helyet is érinti. A szoroson átfolyik a Csernely-patak, melynek két partját híd köti össze.

Ugyancsak különleges természeti képződmény az Upponytól hét kilométerre levő Damasa-szakadék is, ahonnan a falu szépséges panorámája tárul a látogatók elé. Az úgynevezett Háromkő szintén vulkanikus eredetű természeti látványosság Upponyban. A szoros baloldalán pedig az a hatalmas fakereszt emelkedik, amelyet Herkó páterről neveztek el és az 1800-as években állították fel. Ezt az emlékhelyet alig több mint egy évtizede újították fel.

Négy sorban több mint száz pince sorakozik

A falu az elmúlt negyedszázadban sokat fejlődött. Manapság rendelkeznek a szükséges infrastruktúrával, rendezett az úthálózat is, valamint az internethálózatot is kiépítették. Az elmúlt időszakban a sportpálya melletti parkolóhoz pihenőpadokat is építettek a vendégeknek. Az érdeklődő családoknak, turistáknak az önkormányzat és az Uppony Jövőéért Civil Szervezet közösen szervez túrákat.

A helyi kulturális élet meghatározó része a falu fölött északi irányban található régi pincesor, amely szintén ritkaságnak számít. Különleges az elrendezése, hiszen négy sorban több mint száz pince sorakozik. Főleg nyáron, az idegenforgalmi főszezonban tartanak nyitva ezek a tárolóhelyek, amelyekben főként vörösborokat kínálnak a tulajdonosok az érdeklődőknek. A domboldalon áll a római katolikus templom, melynek a tetőszerkezetét tavaly újították fel.



Falukemencét is építenek

Balogh Béla a további elképzelésekről is tájékoztatta lapunkat. A turizmust szolgálja, hogy a sportpálya melletti faházat felújítják, ahol információs központot alakítanak ki. Azt is tervezik, hogy a pálya szomszédságában a szabadtéren falukemencét építenek. Ennek a megvalósítására pedig támogatásért pályáznak. Ez a fejlesztés a későbbiekben hozzájárulhat majd egy speciális helyi gasztronómiai program kialakításához, mellyel még több turista figyelmét szeretnék ráirányítani Upponyra.

Mindezek mellett a falu értékeinek népszerűsítésére színes prospektusokat és képeslapokat is készítenek. Ugyanakkor arra is törekszenek, hogy az upponyi szálláshelyeket még jobban megismertessék mindazokkal az érdeklődőkkel, akik a faluba látogatnak.


Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?