A térségek versenye fogja jellemezni a turizmust

A Hajdúszoboszlón tartott XI. TDM konferencián az MTDMSZ új elnöke egy regionális TDM rendszer kiépítésének fontosságáról beszélt, melyet Dr. Horváth Viktória helyettes államtitkár is támogat.

A konferencia első napján a vendéglátók (Hajdúszoboszló városa, a Hungarospa Zrt. és a helyi TDM képviselői) mutatkoztak be. A fürdőváros tavaly egymillió vendégéjt (+3,6%) regisztrált, 20 ezer szállásférőhellyel és jelentős IFA bevétellel rendelkezik, melyből támogatja a helyi TDM szervezetet. A kiváló gyógyvízre települt Hungarospa folyamatos, jelentős fejlesztések révén vált a város nemzetközi hírű vonzerejévé. Legfrissebb újdonságuk a hamarosan elkészülő extrém zóna a sportos kihívásokat kedvelőknek. A Hungarospa saját konferenciatermével és szállodájával komplex egységet képez.

A Hajdúszoboszlói Turisztikai Nonprofit Kft. 180 taggal rendelkezik, fenntartását 40 százalékban a város, 20-20 százalékban a Hungarospa és a helyi szolgáltatók biztosítják. A fürdő és a helyi TDM jövőképe az egészségügyi turizmus, hiszen évente máris 900 ezer gyógyászati kezelést vesznek itt igénybe.

Semsei Sándor, az új MTDMSZ elnök céljai

Semsei Sándor elnök beszédében mindenekelőtt elődje, Balogh Károly munkáját köszönte meg, és tiszteletbeli elnökké választását javasolta. Meggyőződése szerint a turizmus globális piacán a térségek versenye zajlik. A TDM rendszerrel kapcsolatban kiemelte, hogy a pályáztatási rendszer nem megfelelő, olyan Turizmus Törvény megalkotása szükséges, mely csak a közérdekű turisztikai szervezetekről szól, hiszen a szakma vállalkozóit már rég különféle rendeletek szabályozzák. Semsei Sándor ugyanakkor a TDM-ek háza táján kezdené a munkát, mert több aktivitással, az országos szövetséghez való minél szélesebb körű csatlakozással teremthető meg az a szakmai erő, mely a döntéshozókra hatást képes gyakorolni.

A turizmuspolitika aktuális kérdései

Dr. Horváth Viktória helyettes államtitkár (Nemzetgazdasági Minisztérium) ismertette a SZÉP kártya tavalyi sikereit és idei megerősödését. A turisztikát is érintő, e ciklusban megnyíló uniós pályázati források eléréséhez több, most általa ismertetett címszó alatt érdemes kereskedni. Kifejtette, hogy támogatja a TDM mozgalmat. A legtöbb vendégéjszakát elért top 30 vidéki település közül szinte valamennyiben működik turisztikai desztináció menedzsment (TDM) szervezet. A Turizmus Törvény megalkotására azonban csak ősszel, a nemzeti Turizmus Stratégia elfogadása után lehet számítani. Meglátása szerint még sok a tisztázatlan kérdés a TDM rendszer körül, a legnagyobb baj, hogy a köztudatban, a turizmusban, az önkormányzatokban tevékenykedők körében sincs elég információ erről a fontos rendszerről. Sokkal erősebb média hátszél segíthetné a TDM-ek helyzetének megszilárdulását.

Így működhet együtt a Magyar Turizmus Zrt. és egy régiós TDM

Arra a kérdésre, hogy az azonos munkát, de különböző szinteken végző MT Zrt. és a TDM-ek között milyen együttműködési formák léteznek, Hoffmann Henrik (Balaton Turizmus Szövetség elnöke) előadásából kaptunk tájékoztatást. A „Nyitott Balaton” projektben elsőként érték el, hogy egy turisztikai termék népszerűsítéséhez erős médiatámogatást kapjanak az MT Zrt. Regionális Marketing Igazgatóságától. A „Nyitott Balaton” projektben a tavaszi Balaton sportos, aktív kínálatát gyűjtötték össze: 20 település 400 szolgáltatója csatlakozott az akcióhoz. Sikerült megnyerni a balatoni hajózás, a tó környéki vasút és a civil szervezetek támogatását is. Mindezt a „Nyitott Balaton” honlapja és a média népszerűsítette. Nem várt módon a Balaton fagyijának kiválasztása mozgatta meg leginkább a média munkatársainak fantáziáját. Az önkormányzatokkal kapcsolatban azonban rossz a Balaton Turizmus Szövetség tapasztalata, a legtöbben csak saját településük határáig látnak, nem együttműködőek.

Érdemes lenne azonban figyelni Hoffmann Henrik azon javaslatára, hogy vezessék be újra a turisztikai adót, melyet a település vállalkozói fizetnének. A külföldi minták alapján meggondolandónak tartja azt is, hogy csak bizonyos nagyságrendű vendégéjszakaszám alapján létesülhessen TDM szervezet. Az általa ajánlott határ a 400-600 ezres vendégéjszakaszám.


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?