hirdetés

A turisztikai régiók mindegyikében nőtt a külföldi vendégforgalom

Júniusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 15,6, a belföldi vendégeké 8,8 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakához képest - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az összes vendégéjszaka 12,0 százalékkal 2,9 millióra emelkedett.

hirdetés

2017. júniusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 16, a belföldi vendégeké 8,8%-kal meghaladta az előző év azonos időszakit.

A naptárhatástól megtisztított, vendégéjszakában mért külföldivendég-forgalom 15%-kal, a belföldivendég-forgalom 7,7%-kal nőtt. A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – bruttó árbevétele 22%-kal emelkedett.

A külföldi vendégek száma 13, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 16%-kal (1,4 millióra) emelkedett. A vendégéjszakában mért forgalom több mint fele Budapesten, 16%-a a Balatonnál jelentkezett. A turisztikai régiók mindegyikében nőtt a külföldivendég-forgalom.

A belföldi vendégek száma 12, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 8,8%-kal bővült, és megközelítette az 1,5 milliót. A turisztikai régiók többségében jelentősen, a Balatonnál 3,9%-kal emelkedett a vendégéjszakák száma.

A belföldivendég-éjszakák 30%-át a Balatonnál, 13-13%-át Budapest–Közép-Dunavidéken és Észak-Magyarországon regisztrálták a kereskedelmi szálláshelyek.

A szállodák szobakihasználtsága 6,2 százalékponttal, 64%-ra nőtt.

forrás: ksh.hu
forrás: ksh.hu

A kereskedelmi szálláshelyek bevételei a vendégforgalomnál dinamikusabban nőttek. Az összes bruttó árbevétel 22%-kal (44 milliárd forintra), ezen belül a szállásdíjbevétel 24%-kal (27 milliárd forintra), a vendéglátás bevétele 17%-kal (9 milliárd forintra), az egyéb szolgáltatások bevétele 22%-kal (9 milliárd forintra) emelkedett.

Széchenyi Pihenőkártyával a kártyatulajdonosok 27%-kal többet, 1,9 milliárd forintot költöttek a kereskedelmi szálláshelyeken. A kereskedelmi szálláshelyek közül 2257 egységnél volt lehetőségük a vendégeknek SZÉP-kártyával fizetni.

2017. június 30-án az előző év azonos időpontjához képest:

Hazánkban 3261 kereskedelmi szálláshely működött, 1,2%-kal több az előző év azonos időpontjához képest. A 91 ezer kiadható szoba kétharmada szállodában állt rendelkezésre. A férőhelyek száma megközelítette a 307 ezret, ami 3,3%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól.

2017. január–júniusban az előző év azonos időszakához képest:

Az első félévben a szálláshelyek 11%-kal több, összesen 12,2 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 13%-kal (6,4 millió), a belföldi vendégek 8,3%-kal több (5,8 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

A szállodák szobakihasználtsága 4,7 százalékponttal, 55,1%-ra emelkedett.

A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 17%-kal több, 197 milliárd forint bruttó árbevételt értek el.

(forrás: KSH)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Ön szerint az éttermesek/szállodások felkészültek a GDPR-ra?

Kiadónk társoldalai