Búcsú a muzeológustól, akinek hálás lehet a vendéglátás

Elhunyt Kiss Imre, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum director emeritusa.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Magyar Cukrász Ipartestület, mint a magyar cukrászat lelkes és elhivatott támogatójától búcsúzik Kiss Imrétől.

Az általa hosszú ideig vezetett MKVM pedig így emlékezik meg a szakemberről:

"Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy hosszú betegség után, életének hatvannyolcadik évében elhunyt Kiss Imre, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum korábbi igazgatója.

Kiss Imre 1956-ban született Budapesten, 1984-ben az ELTE BTK régészet-sémi filológia szakán szerzett diplomát.

Húsz éven át, 2004-ig az üzleti életben dolgozott külkereskedőként (Chemo-Caola és IDEX-FIN-WEST), marketingesként (DGW Media) és HR-vezetőként (Bull, GE Tungsram, PWC, IBM).

Az üzleti életbe tett kitérő után 2004-ben nevezték ki az MKVM igazgatójának, egy költözés előtt álló múzeum élére. A közgyűjteményi szakma első menedzser múzeumigazgatójaként sikeresen állította új pályára az országos gyűjtőkörű múzeumot, miközben kétszer, 2005-ben és 2011-ben, levezényelte a múzeum költöztetését és az eredetileg nem múzeumi célra szánt épületek átalakítását. Mindezekért 2012-ben Podmaniczky-díjban is részesült.

Mindkét költözés után az újszerű kulturális köztér ismérveinek megfelelően pozícionálta az intézményt, mind a terek kialakítása, mind a bele tervezett tevékenységeket tekintve. Ennek megfelelően 2005-től elindította a KULTEA márkanév alatt futó kulturális programsorozatot, amely a múzeum épületének maximális kulturális hasznosítását tette lehetővé, példát mutatva ezzel más múzeumoknak is a kulturális szolgáltatás fogalmának tágan vett értelmezésében és a kulturális alapellátás lehető legszélesebb körű megvalósításában.



A dinamikus fejlődési pályára állított múzeum alapfeladatainak ellátásában is – erőforrásainak szűkössége ellenére – folyamatosan kiválóan teljesített; az alkalmazkodási készségek vonatkozásában pedig jelesre vizsgázott. Amikor állandó kiállítást nem rendezhetett a múzeum, időszaki és utazó kiállításaik tekintetében „piacvezető”-vé vált az intézmény a magyar múzeumi szférában, nem csupán az országhatárokon belül, de azokon kívül is: a székelyföldi városokban éppúgy, mint Berlinben, Rigában vagy Belgrádban. A kiállítások kiadványainak megjelentetése, a kutatásokon alapuló igényes ismeretterjesztés kánonját követve szintén példát mutatott a múzeum mindig lelkes vezetőjeként. Az évek során megrendezett szakmai és tudományos konferenciák sorozata szintén az együttműködést példázzák.

A Kiss Imre által vezetett MKVM új állandó kiállításait és példaértékű múzeumi tevékenységét 2014-ben – ekkor már Óbudán – a Pulszky Társaság az Év Múzeuma díjjal jutalmazta, amelyben a múzeumpedagógiai úttörő munkának, az „élő történelem” módszertanának elterjesztésében és a társadalmi beágyazottság szerteágazó megvalósításában vállalt úttörő tevékenységnek is nagy szerepe volt.

Múzeumi pályája során több mint 30 kiállítást jegyzett kurátorként, a „Szódavíz, egy magyar kultuszital” című tárlatot maga utaztatta 15 éven át, ezzel is példát mutatva a múzeumi együttműködés tekintetében, amelynek elszánt harcosa volt a kezdetektől fogva. Az azonos címmel megjelent kötet sikerét jól mutatja, hogy ez idáig négy kiadást (2008, 2011, 2015, 2022) ért meg.

A design kultúra ápolása az ő ösztönzésére került a múzeum fókusztevékenységei közé, kiállítássorozatának eredményeként SZOC DEKO néven új fogalmat vezetett be a magyar művészettörténetbe, a ’60-’70-’80-as évek vizuális kultúrájának tanulmányozására.

Kiss Imre a magyar játékkultúra múzeumi területen történő ápolásában is jelentős erőfeszítéseket tett. A hazai játékkultúra gyűjtéséért, megőrzéséért, valamint az intézményfejlesztés elkötelezett művelőjeként e tevékenységekért 2022-ben a Kiss Áron Magyar Játék Társaság PRO LUDO díjában részesült.

Társadalmi szerepvállalásában jelentős részt kapott a Pulszky Társaságban végzett tevékenysége. 2011–2015 között alelnök volt, 2019-től az ellenőrző bizottság elnökeként erősítette a vezetőség munkáját. Legnagyobb hatású kezdeményezése a Múzeumi Szakma Kocsmája, amely hosszú időn át informális kereteket adott a találkozásra, szakmai beszélgetésekre. Bábáskodott a FIAT megalakulásánál és szorgalmazta, majd tevőlegesen támogatta a Senior Tagozat megalakítását is. Az MKVM számos alkalommal volt a Társaság rendezvényeinek helyszíne. 2022-ben a múzeumi szférában folytatott, hosszabb távon kiemelkedő és hatásában jelentős tevékenységéért a Pulszy Társaság Éri István-díjában részesült.

Számos további szakmai és társszakmai, valamint gasztronómiai díj mellett 2020-ban kimagasló múzeumszakmai életútja elismeréseként a muzeológusoknak adományozható legmagasabb állami szakmai kitüntetést, a Móra Ferenc-díjat vehette át.

2020-as nyugdíjba vonulása sem törte meg elkötelezettségét és lelkesedését a múzeumi szakma iránt. Halála pótolhatatlan veszteség szeretett múzeuma és az egész szakma számára.

Kedves Imre, köszönünk MINDENT!


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.