Budapest fejlesztésének jelene és jövője

A Magyar Művészeti Akadémia a Pesti Vigadó 150. évfordulója alkalmából konferenciát rendezett a Vigadó Makovecz termében. Köszöntőt mondott Tarlós István főpolgármester, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Fekete György professzor, a MMA elnöke is.

A délelőtti előadások az épület – egyben kulturális intézmény – létrejöttéről, a világi romantikus építészet stílusfejlődéséről, a Pesti Vigadó tervezésének történetéről, valamint a kultikus épületben egykor zajló irodalmi és zenei rendezvényekről szóltak.

A délutáni előadók a Vigadó jelenét és jövőjét a budapesti kulturális élet hátterébe illesztve taglalták. Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán területért felelős főpolgármester-helyettes átfogóan ismertette a fővárosi önkormányzat kezelésében működő számos kulturális intézményt, melyek egyéb, vonzó adottságokkal kiegészülve (gyógyfürdők, gasztronómia, nagyszabású rendezvények) egyre több turistát vonzanak.

Dr. Szeneczey Balázs városfejlesztési főpolgármester-helyettes rámutatott a főváros értékvédelmi és értékteremtő tevékenységére. Ennek eredményeként 2010-2014 között, a kerületekkel együttműködve 230 milliós támogatással – uniós forrásokkal kiegészülve – egész sor emblematikus épületet, teret segítettek megújulni. További, most induló projektek – Széll Kálmán tér, Nyugati-tér, Állatkertben a Pannon Park – biztosítják Budapest arculatának szépítését és vonzerejének növelését.

Így szépült Budapest

Dr. Fürjes Balázs kormánybiztosnak jutott a hálás szerep, hogy felsorolja, mennyit épült és szépült Budapest az utóbbi években. Ludovika campus, Erkel színház, Zeneakadémia, BMC, Erzsébet tér és Kossuth tér, Várkert Bazár, Olimpia park és természetesen a Pesti Vigadó. A Rudas és Lukács gyógyfürdők, a Ferencvárosi stadion és a 4-es metró befejezése kerekítik ki a képet. Budapest reneszánsza ez, melyet a kormány 150 milliárdos adósság-átvállalása tett lehetővé. A következő évek is nagyszabású fejlesztéseket ígérnek – ilyen a Puskás Stadion felújítása, a Dagályfürdő bővítése, a Liget-projekt, a Konferencia Központ és a Népliget felújítása.

Fejlesztés és új épületek a Liget Budapest projektben

Dr. Baán László miniszteri biztos, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója az utóbbi évtizedek legnagyobb múzeumi fejlesztését ismertette. A Szépművészeti Múzeum rekonstrukciója a napokban indul, különös tekintettel az eddig romos Román csarnok megújítására. A külön múzeumi raktár és látványtár építése már a kivitelezési tervnél tart. A Liget Budapest új múzeumi épületeinek tervpályázatán kihirdették a győzteseket. 2015-re biztosított a 15 milliárdos keret a projekt folyatására. Nem övezi azonban egyértelmű egyetértés a mega-projektet. Az érintett pesti belvárosi kerületek lakossága a számukra elérhető utolsó zöld felület zsugorodásától tart, és ami a beharangozott nagy látogatószám-növekedést illeti, félelmük nem alaptalan. Tény, hogy a Liget jelenleg elhanyagolt, és a park felújítása nagyon időszerű. A miniszteri biztos prezentációjában bemutatott fotók azt hivatottak bizonyítani, hogy a Városliget nincs kihasználva. A londoni és New York-i „példaképek” zsúfoltságukkal azonban inkább elborzasztóan hatottak. Az építész szakma legalább a Néprajzi Múzeum jóváhagyott épületén szeretett volna valami halvány utalást látni népi vagy magyar jellegű építészetre.

Változtak az utazási szokások

Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató-helyettese a turizmus és a kultúra együtthatásáról beszélt. A turizmus a világon, Magyarországon és Budapesten egyaránt növekedett az elmúlt években. 2010-2014 között Budapesten közel 30 százalékkal emelkedett a turisták száma. A turizmus, mint világjelenség nagy változáson esett át az utóbbi években: többen többfelé és olcsóbban utaznak. Érdeklődési körükben az élmény került az első helyre, nem a statikus látnivalókat (képtár, műemlék, múzeum), hanem a vibráló sokszínűséget keresik. Lehet azonban egy kulturális-szakrális építményt is vonzóvá tenni, mint ezt a Pannonhalmi Apátság bizonyítja. Az MT Zrt. – összefogva Budapest kulturális „zászlóshajóival” – sikeres nemzetközi kampányt folyatatott és folytat, készek együttműködni a Vigadóval is.

Audio guide a Vigadóban

Sághy Attilától (Forster Központ elnöke) megtudhattuk a Vigadó felújításának nem egyszer drámai nehézségeit, és a mai – mindenki által elismert – állapot mögött rejlő hatalmas szakmai munkát.

„Visszahozni a Vigadót a köztudatba” mottóval hangzott el Dr. Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkárának előadása. A Vigadó a művészet minden ágának tökéletes feltételeket kínál, ugyanakkor kongresszusi, kiállítói célokra és incentív rendezvények bonyolítására is ideális. Az épületet szépségéért látogatók jobb kiszolgálása érdekében hamarosan többnyelvű audio-guide-os idegenvezetés is elérhető lesz.


Futóverseny és koncertek - jön az EU-napi futás

Futóverseny és koncertek - jön az EU-napi futás 

Szabó Balázs Bandája, a Carson Coma Akusztik Trió és a Lázár tesók is fellépnek május 12-én az idei Európa-napon.
Személyi hír házunk tájáról

Személyi hír házunk tájáról 

Kedves Olvasónk! Aki figyelemmel kíséri szakmai oldalunkat, napi hírleveleinket - láthatja, olvashatja, tudhatja, hogy új szerkesztő érkezett hozzánk Szöllősi Tímea személyében.
Őzek és manók lakhelye a medvehagymától illatos Bakony

Őzek és manók lakhelye a medvehagymától illatos Bakony 

A környék turisztikai célpontjait bejárva feltárul előttünk az időtlen természet és az évszázados történelem
Szintet lép a Csak a Mentes rendezvény

Szintet lép a Csak a Mentes rendezvény 

Új, az eddiginél nagyobb helyszínen, több, mint hetven kiállítóval április 20-21-én rendezik a Csak a Mentes Tavaszi Fesztivált.
Szigetcsép legfurcsább versenyét, a Hucul ösvényt idén is megrendezik

Szigetcsép legfurcsább versenyét, a Hucul ösvényt idén is megrendezik 

Szigetcsépen mindig van program, májusban például egy lovasverseny színesíti a mindennapokat.
Göncz Árpád és Fenyő János autóklasszikusai érkeznek Szegedre

Göncz Árpád és Fenyő János autóklasszikusai érkeznek Szegedre 

Száz különleges Mercedes, száz izgalmas történet .
Biztató eredmények a hazai turizmusban

Biztató eredmények a hazai turizmusban 

Az utazási kedv élénkülését elsősorban az idei több hosszú hétvégével magyarázzák a szakértők.
Április végén rendezik Esztergom kedvelt programsorozatát

Április végén rendezik Esztergom kedvelt programsorozatát 

A programsorozatnak most is része lesz az Akkor és Most Jármű Expo, a Zenei Fesztivál és a Lampionos Hajós Felvonulás.
Turisztikai Konjuktúra Index - március

Turisztikai Konjuktúra Index - március 

Ebben megállapítják, hogy a tavasz első hónapjában a turisztikai cégek kedvezőbb helyzetben vannak a többi szektornál.
Négy nap varázslat a Dunakanyarban

Négy nap varázslat a Dunakanyarban 

2024. június 20-23. között kerül megrendezésre a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.