Eger egy kézben tartható ékszerdoboz, amelyet érdemes felfedezni

Hazánk egyik különleges városa Eger, ahol a kultúra, a művészet, a tudomány és a hitélet egy helyen megtalálható - hangzott el azon az országos sajtótájékoztatón, amelyet kedden délután tartottak a városháza dísztermében. - Eger valójában egy kis Magyarország, egy helyen - erősítették meg a szakértők -, abból az alkalomból, hogy megnyitották és bemutatták a hevesi megyeszékhely Európa Kulturális Fővárosa 2023-as pályázatának látható és hallható elemeit.

Ezen a napon Eger belvárosában, a Dobó téren Európa Napot tartottak. A borongós, esős idő ellenére is sok helyi lakos és turista érdeklődött az esemény iránt. Az Európa sátorban - többek között - játszóház várta a gyerekeket. kézműves foglalkozásokat is tartottak, valamint európai uniós információkat szolgáltattak.

Gazdag hagyatékok, látványosságok és értékek

A délutáni városházi sajtótájékoztatón Habis László polgármester köszöntőjében elmondta, hogy Eger bemutatja tudományos, kulturális, művészeti eredményeit. Ehhez az elmúlt évtizedekben sokan, sokat tettek hozzá. Kiemelkedő fontosságú ma is a város életében Gárdonyi Géza írói hagyatéka, illetve Pyrker János László érsek munkássága, aki az európai hírű egri bazilikát építette. Rajtuk kívül a film világában Illés György kétszeres Kossuth-díjas operatőr szellemi örökségére, valamint Kepes György festő, tervező, fotóművész hagyatékára is büszke a város. Hangsúlyozta, hogy Eger fontos iskolaváros is Magyarországon, ezért az intézmények új szellemi értékek bemutatására és átadására törekszenek.

Ezután Nyitrai Zsolt, miniszterelnöki megbízott, Eger országgyűlési képviselője azt emelte ki: már 2005-ben is kezdeményezték, hogy a város lehessen Európa Kulturális Fővárosa, de akkor Pécs nyerte el ezt a címet. Most viszont új lehetőséget kaphat a hevesi megyeszékhely, ha ismét erre a címre pályázik. Cél, hogy a következő időszakban minél több értéket, látványosságot és érdekességet mutassanak be. Ebben pedig partnere lesz Egernek Budapest, amellyel testvérvárosi együttműködést alakítottak ki. Az elképzelések szerint 2023-ig további fontos fejlesztéseket valósítanak meg a városban, amelyek révén Eger felkerülhet a nemzetközi turisztikai térképre is.

Zenei szignál, grafikai arculat és logó

A továbbiakban Martonné Adler Ildikó Eger alpolgármestere arra emlékeztetett, hogy további összefogással Eger és térsége sokat érhet el azzal, ha a város 2023-ban elnyeri az Európa Kulturális Fővárosa címet. Véleménye szerint ez a hagyományait megőrző és az újat befogadó település méltó lenne arra, hogy elnyerje ezt a megtisztelő címet.

Ezt követően Fehér Zsombor, az egri Kerekes Band vezetője videóról elevenítette meg azt a szignált, amelyet a pályázathoz komponált és amellyel Eger zenei üzenetét tolmácsolta. Egyébként a városról készített videót a következő hónapokban sokszor és sok helyen mutatják majd be.

Azt is bejelentették, hogy pályázatot az önkormányzat az Eszterházy Károly Egyetemmel - mint stratégiai partnerrel - közösen készítette el. Bemutatták azt a grafikai arculatot és a logót is, amely Eger és az Európai Unió kapcsolatát fejezi ki. Végül azok a művészek mutatkoztak be, akik vezető szerepet vállaltak a pályázatban és továbbra is támogatják a szakmai munkát.

Ízlést tanítanak az érdeklődőknek

A sajtótájékoztató zárásaként Koltai Lajos Balázs Béla- és Kossuth-díjas operatőr, a projekt művészeti igazgatója azt hangsúlyozta, hogy Egerben kimagasló értékekkel találkozhatnak a látogatók. Így különleges célt jelent ebbe a városba eljutni. A szakértők feladata, hogy az ideérkezők figyelmét minél jobban ráirányítsák arra, mit fedezzenek fel és mit nézzenek meg Egerben. Ezzel ízlést igyekeznek tanítani az érdeklődők körében. Tapasztalatai szerint Eger egy tenyérben tartható ékszerdoboz, a fények városa, ahol jó felfedezni a szépet, az érdekeset.


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?