Elviteles rendszer műanyagdoboz-hegyek nélkül!

2007 óta az ENSZ javaslatára minden évben május 15-én tartják világszerte a Nemzetközi Klímaváltozási Akciónapot. Hazánkban a kezdeményezéshez csatlakozik az egyszer használatos elviteles dobozok kiváltására létrejött RAKUN Dobozközösség is. Az akciónap hetében arra buzdítják a lakosságot, hogy  használják a körkörös gazdasági rendszerhez illeszkedő megoldást, és hívják fel a vendéglátóhelyek figyelmét is erre a környezetbarát megoldásra.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A műanyagszennyezés okozta problémákról naponta hallhatunk; hol egy újabb szemétszigetet fedeznek fel, hol egy újabb állat pusztulását okozza. Az elmúlt évek adatai szerint jelenleg körülbelül 150 millió tonna műanyag szennyezi a világ óceánjait, melynek egy jelentős részét képezik az élelmiszerek csomagolóanyagai, és az elviteles dobozok is. Az Ocean’s Conservancy által 2020-ban szervezett nemzetközi óceánpart tisztító akció alatt talált hulladékok között a nyolcadik leggyakoribb az egyszer használatos elviteles doboz volt. A megdöbbentő mennyiségű  elviteles csomagolóanyag okozta szemétért egyébként nem kell az óceánig mennünk: a Tudatos Vásárlók Egyesülete  számításai szerint csak Budapesten évente több mint 13 millió darab ilyen műanyageszköz fogy, ha ezeket a szemétre került dobozokat egymás mellé raknánk, a sor Budapesttől Lisszabonig érne. A természetbe kerülő műanyagok sokszor komoly környezeti problémát jelentenek, felborítjhatják a természetes vizek, élőhelyek ökoszisztémáját, mellyel a klímaváltozáshoz is hozzájárulnak.

 

 

A koronavírus járvánnyal járó korlátozások hatására megnövekedett étel házhozszállítás és -elvitel miatt az egyszer használatos csomagolóanyagok a bizonyított negatív környezeti hatásaik ellenére is a reneszánszukat élik; a vírus első félévében az egyik legnagyobb hazai csomagolóanyag forgalmazó adatai szerint az elviteles dobozok forgalma a duplájára nőtt, ez a probléma hívta életre a RAKUN Dobozközösség projektet is. “A Felelős Gasztrohős Alapítvány csapata 2021 óta dolgozik a vendéglátóhelyek ökológiai lábnyomának csökkentésén, melynek egyik része a hulladékcsökkentés. Tapasztaltuk, hogy mind a vendéglátóhelyek, mind a vendégek keresik a jól működő, költséghatékony, környezetbarát alternatívát az elviteles dobozok kiváltására. A RAKUN Dobozközösség ezeket az igényeket elégíti ki egy olyan körkörös rendszerrel, amely egyszerűen használható mindkét fél számára és biztonságos megoldást nyújt a vírus alatt is.” - mondta el Szabó Eszter, a RAKUN Kft. kommunikációs munkatársa. 

Ezzel az újrahasználati rendszerrel az indulása óta egy 9 emeletes háznyi  egyutas műanyagdobozt spóroltak meg a dobozközösség tagjai. A RAKUN Dobozközösség csapata a  Nemzetközi Klímaváltozási Akciónap hetében arra buzdítja a lakosságot, hogy tegyen egy környezettudatos lépést a bolygóért, például azzal, hogy csatlakozik a többször használható dobozrendszerhez, vagy felhívja erre a környezetbarát csomagolási lehetőségre egy vendéglátóhely figyelmét. “Szeretnénk, ha minél több étterem értesülne róla: a vendégeik számára fontos a környezetvédelem! Arra biztatjuk a közösségi média felhasználóit, hogy indítsunk együtt egy kommentcunamit, hogy minél többekhez elérjen a kezdeményezésünk üzenete. Ha tehát szeretnénk megváltani a világot egy kommenttel, gondoljunk a RAKUN Dobozközösségre, és üzenjünk a kedvenc vendéglátóhelyünknek: Ha Rakun Dobozközösség elfogadóhely lesztek, én is többet járok majd ide! @rakuncommunity”- tette hozzá Szabó Eszter.

 

{youtube|id=qZBaGXAZJLk}

 


Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.
Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen

Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen 

Érkezett párlat Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is.
Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég

Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég 

A két hónapja feladott hirdetésben a Mere beszerzési menedzser pozícióra keres munkatársakat.
Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön

Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön 

Április 11-én nyitotta meg kávépörkölő üzemét és oktatóstúdióját Budaörsön a teljes egészében hazai tulajdonú Roastar Zrt.
A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának

A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának 

A limitált kiadású dobozok Nagy-Britanniában már megvásárolhatók.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.