Folytatódik az egri vár felújítása

A több mint kétmilliárd forintos fejlesztés után tovább folytatódik a munka Eger leglátogatottabb turisztikai látványosságának a helyszínén. 

A magyarok is kénytelenek lesznek változtatni nyaralási szokásaikon - elérkezett az északi utak kora?
Mire számíthatnak a magyar turisták Németországban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Czeiszing Miklóssal -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Német Turisztikai Hivatal magyarországi képviseletének vezetőjétől!

2024. március 21. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az időközben nemzeti emlékhellyé avatott várban a Modern Városok Program keretében folytatódik a fejlesztő munka. A kormány és Eger Megyei Jogú Város Önkormányzata közötti együttműködési megállapodás végrehajtásával összefüggő feladatokról kormányhatározat rendelkezik.

Mint Zentai Lászlótól, az egri polgármesteri hivatal médiafelelősétől megtudtuk, a projekt jelenleg tervezett rövid tartalma a kormányhatározat szerint a következőkből áll; sor kerül a vár középkori főterének és az úgynevezett Provizori palotának a rekonstrukciójára.

Részleges felújításra kerül a középkori székesegyház és megújul a környezete. Helyreállítják a vár északi bástyarendszerét, továbbá a Gótikus palotát és annak a környezetét. Ezek mellett az egykori városfal jelenleg is meglevő, de leromlott állapotban levő része, valamint a várhoz tartozó Zárkándy bástya is helyreállításra kerül.

A nemzeti emlékhely emblematikus épülete

Egyébként a gótikus palota, amely a vár középpontjában áll, jelenleg különböző rendezvények és kiállítások helyszíne. Úgy is mondják, hogy a nemzeti emlékhely egyik emblematikus épülete, amelynek a teljes homlokzatát és a könyékét megújítják.

Az emeleti részén kínálkozó új lehetőségek, az egri hagyományőrzők bemutatói és az épület jól segíti majd a látogatókat abban, hogy úgy érezzék magukat, mintha az egri vár fénykorában lennének.

A projektelem az emeleti gótikus loggia a rekonstrukcióját, a palota újkorban lebontott keleti részének, illetve a késő gótikus udvari homlokzatának helyreállítását is tartalmazza.

A tetőteret előadó- kiállító- és rendezvénytérként hasznosítják majd, a meglevő földszinti árkádsort pedig restaurálják. 

A Modern Városok Programban tervezett projekt összköltsége 4,8 milliárd forint. Az önkormányzat eddig két támogató okirattal rendelkezik, amely 250 millió forint támogatási összegre és a Zárkándy bástyára vonatkozó 309 millió forint támogatásra vonatkozik. Jelenleg az előkészítési munkákat végzik. Például a területet készítik elő, illetve a tervezési program összeállításán dolgoznak a szakemberek. De elkezdődik az egri városfal felújítása is. 

Jelenből a múltba

A Modern Városok Programon túl, a Nemzeti Kastély- és Várprogram turisztikai célú fejlesztéseinek támogatása - a GINOP pályázat - keretében 1,5 milliárd forint támogatást ítéltek meg az egri vár turisztikai fejlesztésére. A projekt a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ, majd jogutódja, a Budavári Ingatlanfejlesztő és Üzemeltető Nonprofit Kft. - által vezetett konzorciumban valósul meg.

Jelenleg a projektfejlesztésen dolgoznak, az engedélyezés és a kiviteli tervek már elkészültek, valamint az engedélyezési eljárás is tart.

A fejlesztés több épületet érint az egri várban. Így a déli-, illetve a Hippolyt kaput, a Varkoch kapubástyát, a várfalat, a zászlódombot, az ispotály-pincét, a Cipóosztó-házat és a börtönkiállítást. A Varkoch kapubástyát például a XVI. századi állapotának megfelelően teljesen rekonstruálják.

Visszaállítják és bemutatják a korabeli felvonószerkezetes tömör fakaput, az emeleten pedig korabeli őrszobát alakítanak ki, a tetején pedig kilátót létesítenek. Ez a kapu lesz a jelenből a múltba lépés szimbolikus határa. 

A korabeli felvonóhidat is visszaállítják

Így a látogatók a déli fogadóépülettől felvezető úton érkezve és a bástya földszintjén áthaladva léphetnek majd be az alsó várudvarba. Eközben korhű viseletbe öltözött, felfegyverzett kapuőrséggel találkoznak majd. A földszinten pedig a lőrések felé irányított korabeli ágyúkat helyeznek el.

A kapubástya teljes rekonstrukciója városképi szempontból is fontos. Ez magában foglalja az eredeti helyén visszaállításra kerülő, működőképes, korhű felvonóhidat a farkasveremmel, ahol a kapu felvonószerkezete is látható lesz. A rendezvényekhez kapcsolódva ezt a kaput látványosan nyitják és zárják majd.

Az emeleten pedig korabeli őrszobát rendeznek be bútorokkal és fegyverekkel. Itt tekinthetik meg a látogatók az ellensúlyos felvonóhíd rekonstruált szerkezetét. A legfelső szinten pedig kilátó várja majd a vendégeket.

Az említett projektek tehát az egri vár - mint nemzeti emlékhely - turisztikai fejlesztéseinek megvalósítást szolgálják. Megteremtik a vendégek fogadásának kellő feltételeit.

Ugyanakkor megóvják a híres műemlék egyes helyszíneinek állagát, hogy az épületegyüttes a jelentőségéhez méltó állapotba kerülhessen.


Sziget - világhírű brandek az idei fesztiválon

Sziget - világhírű brandek az idei fesztiválon 

A világ legismertebb party brandjei váltják egymást a Sziget fesztivál legnagyobb elektronikus party helyszínén.
Virágos Magyarország: fókuszban a zöld innovációk

Virágos Magyarország: fókuszban a zöld innovációk 

2024-ben ismét öt települési kategóriában hirdetik meg a versenyt, mellettük az idén is gazdára találnak tematikus díjak is.
Plakátokon a szabadságharc

Plakátokon a szabadságharc 

Bem József életéről és a magyar szabadságharcban is részt vevő önkéntes lengyel katonákról nyílik plakátkiállítás a Városháza Parkban.
Kastélyfeszt és tacskótalálkozó Gyulán

Kastélyfeszt és tacskótalálkozó Gyulán 

Fesztivállal ünnepli nyolcadik születésnapját a hosszú hétvégén a gyulai Almásy-kastély.
Élményközpont a Dunakanyar ékkövéből

Élményközpont a Dunakanyar ékkövéből 

Több ütemben felújítják a Visegrádi várat, valamint egy eddig ismeretlen ferences kolostort is feltárnak a vár közelében.
Pénteken teljesen felborul a közlekedés Budapesten

Pénteken teljesen felborul a közlekedés Budapesten 

A március 15-i rendezvények és gyűlések miatt jelentős forgalomkorlátozás lesz szombatig a főváros több pontján.
Travel Agency Day a BGE-n

Travel Agency Day a BGE-n 

BGE KVIK Turizmus Tanszéke és a MUISZ újra várja az utazási irodákat március 20-án a BGE Markó utcai épületének aulájában.
Újra megnyílik a pesti alsó rakpart

Újra megnyílik a pesti alsó rakpart 

A március 15-17-i hosszú hétvégén, péntektől vasárnapig a mozogni és kikapcsolódni vágyók pihenhetnek a Duna partján.
Húsvét hétfőn a gyerekeké a pécsi kultnegyed

Húsvét hétfőn a gyerekeké a pécsi kultnegyed 

Lesz tojáskereső detektívjáték, kézműves húsvéti játszóház és Gryllus Vilmos koncert is.
Nálunk forgat Hollywood - Budapest szerepel a filmekben

Nálunk forgat Hollywood - Budapest szerepel a filmekben 

Melyik népszerű fürdőben lazult Will Smith? Hol akcióztak a Mission: Impossible szereplői? Miért a Budai Várnegyedben alakított szovjet rendőrt Arnold Schwarzenegger?

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.