Hasznos mobilapplikációk Budapestre

Még ha valaki jól is ismeri Budapestet, akkor is el tud veszni a forgalmat akadályozó felújítások, útlezárások, járatáthelyezések meg egyéb közlekedési anomáliák tengerében, arról nem is beszélve, hogy gyakorlatilag hetente nyit meg egy új kocsma a 7. kerületben és a nagykörúton, szóval még azt sem egyszerű eldönteni, hogy inni hova menjen az ember. Ilyenkor néha jogos segítségül hívni a mobiltelefont.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Most nem fogunk iparági trendek különösebben mély fejtegetésekbe belemenni, csak bemutatunk néhány mobilalkalmazást, amelyek megkönnyítik az életet Budapesten, viszont van egy jól látható trend, amelyről mindenképp érdemes néhány szót ejteni, ez pedig nem más, mint a sharing economy, azaz közösségi megosztás üzleti modellje. Ez az a kifejezés, amellyel az elmúlt időszakban leggyakrabban találkozni az utazással, nyaralással kapcsolatos tevékenységeket végző fiatal cégek (úgynevezett „startupok”) működési modelljét tekintve. A legjellemzőbb felállás a következő: van egy adott szolgáltatás – szállásadás, szállítás, étkeztetés, stb. –, amelynek van egy adott régóra kiépült szegmense, viszonylagosan ismert törvényei a kínálat-kereslet vonalon különféle szereplőkkel. Ekkor aztán érkezik egy új szereplő, aki a keresletet közvetlenül, köztes szereplők nélkül összeköti a kínálattal, a játékba egy bevonva egy új réteget, a lelkes amatőröket vagy félprofikat, akik az adott szolgáltatást képesek hasonló színvonalon biztosítani, mint az arra kialakult hivatalos iparág, csak épp olcsóbban, vagy egyszerűen személyesebb, barátságosabb közeget biztosítva. Az iparág ezután fél, tiltakozik, vagy csak egyszerűen megpróbál együtt élni az újonnan érkezett konkurenciával. Aki mindezekből a folyamatokból valószínűsíthetően jól jön ki, az az egyszeri felhasználó, az utazó. Az általunk említett alkalmazások közül közösségi információkon alapul a Waze navigációs rendszere, közösségi megosztáson az Uber, Wundercar, ahogyan a különféle telekocsi-szolgáltatások is.

A szállás, taxis és egyéb szolgáltatások közösségivé tétele után pedig megjelentek azok a szolgáltatások is, amelyek az éttermeknek kínálnak konkurenciát. A magyar, vagy még inkább magyaros vendéglátóhelyek népszerű szlogenje, hogy náluk olyat ehetünk, mintha a nagymamánk főzte volna. Márpedig ez a szemlélet – vagyis, hogy az igazán finom helyi étel az, amit a helyiek otthon, maguknak készítenek – másutt is működik, így jött létre a Meal Sharing – vagy épp távol keleti párja, a Plate Culture –, amelyek segítségével helyiek főznek saját otthonukban a vendégek számára. Budapesten még nem elterjedt, de szerintünk ez is csak idő kérdése.

Az is látható, hogy nagyon sok olyan alkalmazás van, amelyik hasznos, ha valaki Budapesten él, vagy csak átutazóban, turistaként fordul meg itt és a felsoroltakon kívül is akadnak egyes csoportok speciális igényeit kiszolgáló appok. A dohányosoknak van nemzeti dohánybolt kereső, az autósoknak a Mol fejlesztett benzinkútkeresőt, a Mol Bubinak is vannak alkalmazásai, az egyes taxitársaságok fejlesztettek saját appokat. Nincs – mi legalábbis nem tudunk róla – viszont egy átfogó, bicikliseknek szóló alkalmazás, amely tartalmazza térképen a városi kerékpárút-hálózatot, azokat az útszakaszokat, ahol leginkább biztonságos biciklivel közlekedni, a biztonságos kerékpártárolókat, bringaszervizeket és –boltokat – pedig biztosak vagyunk benne, hogy nagy igény lenne rá. Ugyancsak lehet oka panaszra az autósoknak, mert a budapesti parkolás örökös probléma, a város egyes részein még csak azt nehéz megtalálni, hogy hol lehet ingyen parkolni, másutt már az is komoly feladat, hogy egyáltalán parkolni hol lehet. A mobilparkolással kapcsolatos alkalmazásokat ugyan találni a neten, de olyat, amely erre a problémakörre átfogó megoldást kínálna, egyelőre ismét csak nem ismerünk.

 

 

 


BpMenetrend
Ios/Android
ingyenes

Offline menetrendalkalmazás, amely tartalmazza a BKV járatainak indulási időpontjait, végállomásait és megállóit. Egyszerű, könnyen kezelhető, főleg azoknak, akik kiismerik magukat a főváros tömegközlekedésében és csak az indulási időpontokra, átszállási lehetőségekre kíváncsiak.

 

 

 


Budapest City Guide
Ios/Android
ingyenes

A Tripadvisor Budapestre vonatkozó alkalmazása. A Tripadvisoron ugye minden egyes helyszínnek utána lehet nézni egy nógrádi falucskától kezdve New Yorkig. Jelenleg több mint 280 ezer értékelés található meg benne Budapest különböző helyszíneiről is, ami azért már elég jó támpont ahhoz, hogy egy adott étterem, látnivaló, szállás, vagy bármi, ahová igyekszünk, milyen színvonalat képvisel, milyen a kiszolgálás, mit lehet ott kapni, látni, csinálni, egyáltalán érdemes-e oda menni. Az alkalmazás térképpel, GPS-szel, túraútvonal-ajánlatokkal van felszerelve és láthatóan imádja a világ.

 

 

 


Budapesti Menetrend
Android
Ingyenes

Offline menetrend és útvonaltervező, amelynek az újabb verziója már tartalmaz térképes megjelenítést a Google Maps-t használva hozzá. Így már nem csak böngészhető a járatok listája, megtekinthető azok indulási- és menetideje, hanem térképes formában is áttekinthető azok útvonala, valamint a közelben található megállókról is információkat ad az alkalmazás.

 

 

 


FUNZINE Budapest
Ios/Android
Ingyenes

Az, ami a Funzine: programajánló, útikalauz. Az alkalmazás angol nyelven működik, van benne offline metrótérkép a külföldieknek és taxihíváshoz is segítséget nyújt.

 

 

 


BKK Futár
Ios/Android/Windows
ingyenes

A BKK saját útvonaltervező alkalmazása, amely az új Forgalomirányítási és Utastájékoztatási Rendszer (Futár) alapján működik. Térkép segítségével lehet útvonalakat tervezni valós idejű indulási információkkal, megjeleníthető az épp forgalomban lévő összes busz, villamos és trolibusz helyzete is. Beállíthatjuk, milyen járművel akarunk közlekedni és az útvonaltervezést akadálymentesre is lehet tervezni.

 

 

 


Kocsma.hu
Android
Ingyenes

A Kocsma.hu oldal mobilalkalmazása. Nem nehéz kitalálni, hogy mire való: megmutatja a város kocsmáit, címmel, felszereltséggel, képekkel és véleményekkel, ha vannak. GPS segítségével megmutatja, milyen helyek vannak a közelben és tájékoztat az aktuális eseményekről, italakciókról is.

 

 

 


My Budapest
Ios/Android
Ingyenes

Számos hasznos kategóriát felvonultató alkalmazás, amely segít megkeresni nem csak az éttermeket, kávézókat, bárokat és egyéb szórakoztató intézményeket, hanem fogorvosi, orvosi rendelők, bankok, nagykövetségek is megtalálhatók az adatbázisban, amely Google Maps segítségével mutatja meg, hogy mi hol van.

 

 

 


Nokia Here Transit
Windows
Ingyenes

Nem csak azért, hogy a nokiásoknak/Windows-felhasználóknak is jusson valami, hanem azért, mert a Nokia Here Transit tényleg egy jó útvonaltervező alkalmazás. Az app a BKK adatait használja és ugyanúgy, mint a többi hasonló alkalmazás, több alternatív tömegközlekedési útvonalat ajánl fel, azokat térképen is megjeleníti, és ha valakinek arra van igénye, a navigációs hang el is mondja, hogy miről mire szálljon át.

 

 

 


Pocketguide Budapest
Ios/Android
egyes termékek fizetősek

Az egyik legnépszerűbb idegenvezető-alkalmazás Budapestről szóló változata is elérhető és ténylegesen olyan, mint egy igazi idegenvezető: különböző témájú és hosszúságú útvonalak közül lehet választani, a nézelődést pedig audiokommentár segíti, amely minden fontosat elmesél a látnivalókról. Számos tematikus túra közül lehet választani, van közte gyógyfürdős túra, Duna parti sétálgatás, gasztro és biciklis tematikájú és több más kulturális városnézés. Budapesten kívül több magyar város is elérhető benne, így Debrecen, Sopron és Szentendre is.

 

 

 


SmartCity Budapest Transport
Ios/Android
Ingyenes

Útvonaltervező, amelynek az egyik nagy előnye, hogy offline is jól működik, nem csak azáltal, hogy a korábban letöltött menetrendadatokat felhasználva tervez útvonalat, hanem offline képes térképen is megjeleníteni azokat, természetesen GPS segítségével.

 

 

 


Sziget Fesztivál
Ios/Android
Ingyenes

Van egy alkalmazás, amely ugyan csak az év egyetlen hetében, de nélkülözhetetlenné válik Budapesten, magyaroknak és külföldieknek egyaránt. Több más mellett fellépők és részletes programtábla, térkép a hatalmas területen a színpadok és a helyszínek közötti eligazodáshoz található benne.

 

 

 


Uber
Ios/Android
Az app ingyenes, a szolgáltatás nem

Az Uber lényege, hogy alkalmi, félprofi, vagy akár profi, csak épp a taxitársaságnál szabadnapját töltő sofőrök járják a várost és az alkalmazás segítségével lehet őket leszerződtetni egy-egy fuvarra, aminek egy részét az Uber teszi zsebre. Ezzel ugye kiiktatják a szolgáltatást közvetítő céget és közvetlenül kötik össze a feleket: a sofőrt az autózni vágyóval. A szolgáltatás ezért a taxitársaságok rémálmaként került a köztudatba, azokban a városokban, ahol régebb óta működik, tüntetések, útlezárások is kialakultak miatta. Azon lehet morfondírozni, hogy ez jó vagy rossz, szabadabb vagy koncentráltabb lesz ettől a személyfuvarozás piaca, de egy dolog valószínű: hogy olcsóbbnak olcsóbb. Friss dolog ez itthon, nemrég indult el, mi még nem próbáltuk.

 

 

 


Waze
Ios/Android/Windows
ingyenes

Közösségi autós közlekedési- és navigációs alkalmazás, információs adatbázis, mely igyekszik a legjobb útvonalakat kiszámítani a felhasználók számára valós idejű forgalmi- és útinformációkkal. Hol van baleset, merre érdemes kerülni, mindez az egyre gyarapodó felhasználói adatbázistól származó adatok segítségével. Már teljesen magyar nyelvű navigációval rendelkezik és a legolcsóbb benzinkutakat is meg lehet keresni vele.

 

 

 


Wundercar
Ios/Android
ingyenes

Lényegében nagyon hasonló, mint az Uber, tulajdonképp annak a német konkurenciája, amely egy hangyányival korábban indult el itthon, mint az amerikai óriás.

 

Smart city-összeállításunkat a JCDecaux támogatta.

(A nyitókép forrása a Wikipedia.)


Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.
Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont

Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont 

Esztergom minden korábbinál színesebb rendezvényszezont nyit az idei évben.
Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón

Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón 

A fesztivál során immár negyedszerre osztották ki a rangos NEB díjakat, amelyek innovatív és fenntartható európai projekteket díjaznak

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.