hirdetés
hirdetés

Hogy az erdőjárás mindenkinek élmény lehessen

Ellenőrzi a jelzett turistautakon a kerékpárok használatát a Pilisi Parkerdő. Az ország leglátogatottabb erdeinek számító pilisi hegyekben az őszi időszakban több útvonal gyalogosan is nehezen járható, ezért a biztonságos erdőlátogatás érdekében különösen fontos, hogy az erdőlátogatók betartsák az együttes úthasználat szabályait - tájékoztatott közleményben a Parkerdő Zrt.

hirdetés

A Pilisi Parkerdő területén a legfrissebb felmérések szerint évente mintegy 25 millió látogatói nappal számolnak a szakemberek. A legtöbben gyalogosan túráznak a mintegy 1000 kilométernyi turistaúton. A második legnépesebb látogatói csoport a kerékpárosoké.

A gyalogos turisták biztonsága érdekében azonban nem megengedett a kerékpározás azokon a jelzett turistautakon, melyeken ez a lehetőség nincs feltüntetve, mert itt a kerékpározás balesetveszélyes helyzeteket eredményezhet, illetve erodálhatja a keskeny gyalogos ösvényeket. Erről rendelkezik az erdőtörvény is. A Pilisi Parkerdő területén kijelölt utak a Pilis Bike kerékpáros úthálózat egyes részei. Az együttes használatra kijelölt útszakaszok többnyire szélesebbek, jobban beláthatók vagy éppen aszfalt burkolatúak, ezért biztonságosabb rajtuk a közlekedés, de a legtöbb jelzett turistaút alkalmatlan a biztonságos közös igénybevételre.

Az ősz hagyományos kirándulószezon rosszabb közlekedési viszonyokkal: csúszósak az utak, korlátozottak a látási viszonyok. Ezért a Pilisi Parkerdő szakemberei november 16-ától kiemelten ellenőrzik a nehezen járható pilisi turistaút szakaszokat – mint például a Spartacus-ösvényt vagy a pilisszentkereszti szurdokot – és a szabályokat figyelmen kívül hagyó kerékpározókat a jelzett turistautak elhagyására szólítják fel. Az ellenőrzések célja az esetleges balesetek elkerülése, a biztonságos erdőlátogatás lehetőségének megteremtése, felhívás a szabályok betartásának fontosságára, a felelős kerékpáros magatartás kialakítására.

A kerékpárosok is biztonsággal igénybe vehetik azonban a Pilis Bike hálózat útvonalait, ahol előfordulnak közös használatú szakaszok is, de ezek minden esetben egyértelműen jelzettek. Ezeken az utakon a gyalogosoknak is számítania kell a kerékpárosok felbukkanására. A Pilisi Parkerdő szakemberei kéri a kerékpárosokat és a gyalogosokat, hogy ezeken az útszakaszokon fokozottan figyeljenek egymásra, hogy az erdőjárás mindenkinek élmény lehessen.

Erőt, egészséget kívánunk a quadosok, krosszmotorosok és off road autósok fokozottabb ellenőrzéséhez is!

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai