Jakabffy fekete dossziéja

A hóna alatt mindig mindenhová magával vitte, ebben volt összes munkája, feladata, az élete. A dosszié ma is meg van, csak Jakabffy László élete tűnt el mögüle 2017. december 22-én. Barátai, kollégái, tanítványai most rá emlékeznek: egy ízléses, mértéktartó és mértékadó könyv formájában.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

"Jó, hogy nem emlékkönyv, hanem egy mértéktartó szép kiadvány készült, ami akár kötelező olvasmány is lehetne a szakma számára", e szavakkal nyitotta meg március 6-án, a rendezvénynek helyet adó Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (MKVM) igazgatója, Kiss Imre a könyv bemutatóját.

Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) elnöke hozzátette, Az Ízvezető című kiadvány gondolata tulajdonképpen Jakabffy temetését követően fogalmazódott meg mindannyiukban, azaz a kötet készítőiben, hiszen tudták, valamilyen emléket mindenképpen kellene állítani egy ilyen nagy tudású, a gasztronómiáért, a hazai minőségi vendéglátásért élő-haló, és utolsó pillanatáig dolgozó szakember emlékének megőrzése érdekében. Alapítványt indítsanak el? Emléktáblát avassanak? Végül megszületett a döntés: inkább egy olyan könyv szülessen, amelyben kollégái, barátai, pályatársai, tanítványai és a családja mesélnek róla, amelyből mindenki megismerheti és tanulhat abból, hogyan kell egész életen át alázattal egy imádott, gyönyörű pályát szolgálni.

A könyv készítői közül - aki egyben az alapgondolat kitalálója - Gyimesi Zsuzsanna újságíró-főszerkesztő bevallotta, sokszor gondolt a kiadvány készítése, szerkesztése közben arra, Jakabffy László tulajdonképpen halálával készítette elő ezt a munkát, mert arra ösztönözte a készítőket, hogy személyes és szakmai élete, munkássága bemutatásával példát mutasson az eljövendő nemzedéknek is - nemcsak azoknak, akik személyesen ismerték. Neki adta át különben az özvegy, Jakabffy Glória, azt a fekete dossziét, amelyben minden aktuális munkáját, feladatát tartotta, amelyekhez feljegyzéseket tűzött, amelyben adatokat, időpontokat, névjegyeket tárolt, és amelyből látszott, utolsó pillanatáig a munkáira koncentrált.

Csiki Sándor, az ismert gasztroblogger és szakértő, aki a könyv interjúinak jelentős részét írta, szintén felszólalt a könyv bemutatóján, ő azt mondta, Jakabffy az ércnél maradandóbb művet alkotott. 

xxx

Ehhez csak azt tehetjük hozzá, alakja, az utána maradt űr pont ezért pótolhatatlan. Bár ilyen szép és tartalmas kiadványok megjelenésével kis ideig legalább azt érezhetjük, hogy továbbra is itt van velünk, csak épp kiszaladt a kocsijához, mert ott felejtette az anyósülésen a munkákkal tele, tömött fekete dossziéját.

 

Forrás: turizmusonline.hu / fotók: Bakcsy Árpád


Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.
Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen

Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen 

Érkezett párlat Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is.
Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég

Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég 

A két hónapja feladott hirdetésben a Mere beszerzési menedzser pozícióra keres munkatársakat.
Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön

Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön 

Április 11-én nyitotta meg kávépörkölő üzemét és oktatóstúdióját Budaörsön a teljes egészében hazai tulajdonú Roastar Zrt.
A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának

A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának 

A limitált kiadású dobozok Nagy-Britanniában már megvásárolhatók.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.