„Káprázatos rendezvénytér nyílik Budapesten”

Fővárosi Turisztikai Kerekasztal ülésén Dr. Gyorgyevics Benedek a Városliget Zrt. vezérigazgatója számolt be a fejlesztések idei állapotáról. A prezentáció szerint minden idők legnagyobb kulturális, turisztikai és tájépítészeti fejlesztésének lehetünk tanúi. Ezek nyomán a park jelenlegi 4-4,5 milliós látogatószáma akár 2 millióval növekedhet. A szakma végig hallgatta, de amikor megtudta, hogy hol kellene a turistabuszoknak parkolni...

A látogatók jelentős részét viszi el ma az Állatkert, a Széchenyi fürdő és a Szépművészeti Múzeum. Idén első ütemben azok a fejlesztések valósulnak meg, amelyek a látássérültek, valamint a Városligetet sportolási céllal, illetve kutyával felkeresők igényeit szolgálják. Már látogatható Pavilonkert, ahol a pavilonokat Feszl Frigyes eredeti, orientális stílusú tervei alapján építették meg, a kutyás élménypark és nyáron több új attrakció, köztük hamarosan a Vakok kertje valamint a gyermek sportpályák átadása is várható.

Július végén kerül átadásra a Vakok Kertje, október 10-én nyitnak a gyermek sportpályák, az év végén pedig a Zsolnay porcelán díszítésű Olof Pálme Ház, a Millennium házaként lesz ismét látogatható egy, a századforduló időszakát megelevenítő interaktív kiállítással.

A Szabolcs utcai kórház területén épül az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ, ahova 350 ezer darab műtárgy kerül majd, melyek egy része látható is lesz, ugyanis a XXI századi modern raktár és restaurátor központ egy látogatóközponttal is bővül.

Még idén, október 30-án megnyit a Szépművészeti Múzeum, ahol a felújított és április óta népszerű Román csarnokkal egyúttal egy óriási, káprázatos rendezvénytér is nyílik Budapesten. Gyorgyevics elmondta: hazaköltözik az eredetileg a Városligetbe tervezett Néprajzi Múzeum is, melynek a nemrégiben a bombától hatástalanított, korábban parkolónak használt ötvenhatosok tere ad majd otthont.

A Közlekedési Múzeum két helyszínen mutatja majd be gyűjteményét. Az eredeti épületben a Magyar Innováció Háza, a magyar műszaki találmányokat és innovációt, azok hatásait, míg a közel 120 éves közlekedési múzeum egy barnamezős beruházás során felépülő, több tízezer négyzetméteres épületben kap új otthont az egykori Északi Járműjavító területén, ahol a múzeum nagy járműveit helyezik majd el.

A japán Sou Fujimoto által tervezett, szinte teljesen áttetsző Magyar Zene Háza zenepedagógiai foglalkozásokkal, hangversenyekkel, tárlatokkal várja a közönséget.

„A cél nem csupán az új létesítmények felépítése, de folyamatos és hosszú távú működtetése is” – emelte ki Gyorgyevics Benedek előadásában.

Sok kérdést vet fel

a Liget újjáépítése, hiszen sok változást is eredményez majd a közlekedésben, turizmusban, de a káros környezeti hatások kiküszöbölésében is. A vezérigazgató szerint a 100 hektáros park az évek során elkopott, növényzete lepusztult, levegőjét naponta gépjárművek tízezrei szennyezték. Vélhetően ezt orvosolnák egyebek mellett a tervezett mélygarázsok. Az utazási szakma szerint azonban a valóságtól meglehetősen elrugaszkodott elképzelés, hogy a turistabuszok a Verseny utcában parkoljanak, Ezt a szakmából többen — a Magyar Idegenvezetők Egyesülete (MIE), a MABEUSZ, Magyar Beutaztatók Szövetsége, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) — is kifogásolta, hiszen ez egyrészt nem ad lehetőséget majd a Városliget buszos városnézés keretében történő bemutatására (a védett városnéző útvonalon keresztül), másrészt a közlekedésszervezést is ellehetetleníti. Itt a felszólalók utaltak a főszezonban érkező napi 300-400 buszra, mely mintegy 15 ezer turista mozgatását jelenti naponta. Gyorgyevics Benedek kifejtette, hogy a tervezéskor az autó és buszmentesség, a Kós Károly sétány, az Állatkerti körút lezárása volt a cél, de mindenképpen nyitottak a szakmai egyeztetésre.

Egy Budapest van!

Bán Teodóra BFTK-ügyvezető előterjesztette a Fővárosi Turisztikai Kerekasztal, mint szakérzői testület Stratégiái Nyilatkozatát „EGY BUDAPEST VAN!” „A fizikailag és morálisan tiszta Budapestért”, melyet a Kerekasztal a tagok véleményezése után előterjeszt a megfelelő döntéshozóknak; Tarlós Istvánnak, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetője, Fürjes Balázs államtitkár és fővárosi kormánybiztos, valamint Guller Zoltán MTÜ-vezérigazgató számára. A nyilatkozat stratégiai együttműködésre hívja a döntéshozókat és kulcsfontosságú területeket nevez meg, köztük a Várnegyed, a Városliget, a Bulinegyed, a Budapesti Kongresszusi Központ, a rakpartok és a hajókikötők fejlesztését, de kiemelt célnak tekinti a hajléktalan kérdést, a köztisztaság rendezését, a idegenforgalmi rendőrség létrehozását vagy az IFA visszaterelését a budapesti turisztikai marketingbe.


Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.
Érseki birodalom, pusztatízes és a kihagyhatatlan Paprikamúzeum

Érseki birodalom, pusztatízes és a kihagyhatatlan Paprikamúzeum 

Élményekben gazdag látnivalók, jó hangulat és kellemes tavaszi idő jellemezte a MUISZ kalocsai szakmai programját.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.