hirdetés
hirdetés

Magyarország világörökségi nevezést nyújtott be

Magyarország 2018. január 31-én benyújtotta az UNESCO Világörökségi Központjához a Frontiers of the Roman Empire – The Danube Limes / A Római Birodalom határai - A Dunai Limes helyszín világörökségi nevezését - adta hírül a Magyar Limes Szövetség.

hirdetés

A magyar szakasz – Frontiers of the Roman Empire – Ripa Pannonica in Hungary – elnevezéssel 2009-ben került UNESCO Világörökségi várományos listájára. Több magyar és nemzetközi szabály módosítására reagálva 2017 elejére a nevezésben érintett európai országok szakemberei elkészítették a Római Birodalom teljes határvonalára kiterjedő világörökségi Tematikus tanulmányt (The Frontiers of the Roman Empire: A thematic study), amit a Világörökségi Bizottság 2017 júliusában tartott ülésén elfogadott. Emellett a négy Duna-menti ország szakemberei az elmúlt másfél évben átvizsgálták a nevezésre javasolt helyszíneiket, lépéseket tettek a kiemelkedő egyetemes érték és a hosszú távú kezelés és fenntartás szempontjainak összehangolására, ami számos esetben a helyszínek számának csökkentéséhez vezetett. A szakértők a hazai és nemzetközi kiértékelés eredményeként állították össze a tudományos, igazgatási és kezelési szempontnak megfelelő anyagokat, majd a négy ország képviselői egyesítették a nevezési dokumentáció különböző elemeit a Frontiers of the Roman Empire – The Danube Limes című közös világörökségi pályázatban.

A három kötetes, mintegy 2300 oldalas nevezési anyag a Dunai limes 1500 km hosszú szakaszát foglalja magában, a négy ország területén 98 helyszínt és 164 részhelyszínt tartalmaz (ld. melléklet). A több mint 400 km-es magyar szakaszon 65 helyszín került nevezésre (a magyar helyszínek a melléklet 33-98. sorszámai alatt olvashatók), ezek egy része önálló helyszín, amelyeket egymáshoz szorosan kapcsolódó helyszíncsoportok, un. klaszterek egészítenek ki. A világörökségi nevezés remélhető elfogadásáról a mintegy másfél évet igénybe vevő elbírálási folyamat végén, a Világörökségi Bizottság 2019 közepén sorra kerülő 43. ülésén születik meg a döntés.

A Magyar Limes Szövetség közel egy évtizedes gazdasági-turisztikai előkészítő munkája alapján azt gondolja, hogy ez a rendkívül nagy területet érintő UNESCO világörökség, rendkívül nagy világpiaci érdeklődést indít a területek felé. Ezen érdeklődés nem fog korlátozódni kizárólag a közvetlen világörökségi területekre, hiszen a látogató szállást keres, fogyasztani is kíván, sőt megfelelő minőségű más típusú látnivalók is fel fogják kelteni az érdeklődését.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai