Hamarosan télen is nyitva áll a bogácsi kemping a turisták előtt

Kiemelkedő turisztikai évet zártak tavaly a gyógyfürdőjéről országos hírű Bogácson. A dél-borsodi kis faluban 290 ezer látogatót fogadtak, a vendégéjszakák száma pedig elérte a 65 ezret. A turisták között sok olyan volt, aki pihenésre tért vissza erre a településre, de szép számmal akadtak olyanok is, akik 2015-ben jártak először a Bükkalja egyik legszebb településén.

Bogácson sok a vendégház és a magánszálláshely. Ennek ellenére a turisztikai főszezonban – a nagy érdeklődés miatt – gyorsan meg is telnek ezek. Azt, hogy az utóbbi években jelentősen nőtt az érdeklődés Bogács iránt, a helyiek az összefogásnak, a közös munkának köszönhetik. Azt sem titkolják, hogy igyekeznek minél több szakmai kiállításon részt venni annak érdekében, hogy bemutassák és felhívják a figyelmet a település értékeire, látnivalóira.

Panorámás kilátó, régiségekkel teli tájház

Bogácson ugyanis nem csak a fürdőzés jelent élményt, hanem sok látnivalóval is találkozhatnak a turisták. Így – többek között – a Szent Márton műemlék katolikus templommal, amely a Mária-út része. Emellett a millenniumi kilátóval, amely a falu fölötti dombon emelkedik, onnan pedig pompás panoráma tárul a látogatók elé a falura, a környékére és a Bükkre. Emellett ott a tájház is, amely 1990-ig lakásként szolgált, majd az önkormányzat megvásárolta, és összefogással a bogácsi lakók által összegyűjtött, egykor helyben használt kisebb gépekkel, eszközökkel, kézi szerszámokkal és a helyi népviselettel rendezték be. Élményt kínál a Cserépi úti pincesor is, ahol kiváló minőségű fehér- és vörösborokat kóstolhatnak a vendégek. De különlegesség az az emlékkő is, amelyet a falu alapításának 750. évfordulójára avattak.

Az utóbbi két esztendőben közel egymilliárd forintot költöttek különböző fejlesztésekre, ezekkel az egyre növekvő idegenforgalmat is elősegítették – tudtuk meg Marczis Zsófiától, a Bogácsi Turisztikai és Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől. Még 2014-ben a strand területén csúszdaparkot létesítettek. Ezt főleg a fiatalok kedvelték meg, mert egy fürdőbelépővel használhatják a két létesítményt. Emellett a fedett medencét is felújították, amely új burkolatot kapott, valamint különböző élményelemekkel is gazdagították.

A településen tavaly is folytatták a fejlesztéseket. Elkezdték a kemping felújítását, összesen 14 faházat bontottak le és ezek helyén nyolc ikerházat építenek, így 16 apartman áll majd a vendégek rendelkezésére. Téliesítik is a kempinget, amit várhatóan az idei turisztikai főszezonban már birtokba is vehetnek a turisták. Engedélyeztetési kérelmet nyújtottak be egy előreláthatólag félmilliárd forintos fejlesztés megvalósítására is. A tervek alapján újjáépítik a fürdő bejáratát, valamint új öltözőket alakítanak ki. Ezek mellett új gyermekmedencét, illetve szaunát is építenek.

A gasztronómiától a nemzetközi borversenyig

2015-ben tovább fejlődött Bogács. A nemrég újjáépített egészségház mellett felújították a Fiatalok terét, amelyet térkővel burkoltak le, parkosították és padokkal rendezték be. A helyi önkormányzat a Magyar Labdarúgó Szövetséggel közösen műfüves, kispályás focipályát épített. Mindezt a termálfürdő és a pincesor közelében alakították ki.

Marczis Zsófia arról is tájékoztatott, hogy az idén is folyamatosan, többféle rendezvénnyel és programmal várják a vendégeket. A falu életének megismerését szolgálja weboldaluk, amelyet folyamatosan frissítenek és új tartalommal bővítenek. Februárban jelenik meg az idei programajánló füzetük, amelyben tematikusan tájékoztatják a turistákat a programokról. A gasztronómiától kezdve a kulturális és szórakoztató programokon át az egészségmegőrző eseményekig sok mindenre készülnek.

Így például a ma már országosan híres és egyedülálló Színész-ligetre hívják fel a figyelmet, ahol a Nemzet színészei ültettek piramistölgyeket. Június utolsó hétvégéjén pedig – immár 24. alkalommal – tartják Bogácson a Bükkaljai Borfesztivált és nemzetközi borversenyt. Ezt új köntösben, szakmai és kulturális programokkal szeretnék megrendezni. Arra törekszenek, hogy hazánk több borvidékéről érkezzenek szakemberek, különböző bormintákkal. Idén is invitálják majd a vendégeket a Fürdőfesztiválra, ahol megválasztják a Fürdő szépét, valamint szórakoztató programokkal is várják az érdeklődőket.

Színes kiadvány négy nyelven

A Bogácsi Turisztikai és Szolgáltató Nonprofit Kft. információs irodaként is működik. Ennek részeként kerékpárkölcsönzőt is működtetnek. Jelenleg 26 kétkerekű járművel rendelkeznek, amelyeket bérbe vehetnek a látogatók egyénileg és csoportosan is. Nekik igény szerint kerékpártúrákat is szerveznek, hogy Bogácson kívül a környező településeket is megismerhessék. A társaság dolgozói az önkormányzattal és a fürdővel szorosan együttműködve abban bíznak, hogy 2016-ban is legalább annyi elégedett vendéget fogadhatnak majd, mint az elmúlt évben. A település népszerűsítésére idén is megjelentetik a Bogácsot bemutató színes kiadványukat magyar, lengyel, angol és német nyelven.


Hamarosan Európa Fesztivál - a 20 éves EU-s csatlakozás ünnepe

Hamarosan Európa Fesztivál - a 20 éves EU-s csatlakozás ünnepe 

A Helló Európa! Fesztivál programjai a szabadság, az európaiság és a sokszínűség jegyében keltik életre Budapest ikonikus helyszíneit, köztereit és épületeit.
Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?