Másfél millió kalória Észak-Magyarországon

Magyarország legmagasabb hegyvidékét a vidéki vendégszeretet, a mátrai hangulatok, a kiváló borok és ételek jellemzik. Ezt fedeztük fel a Magyar Turizmus Zrt. Észak-Magyarországi Regionális Marketing Igazgatósága és a Gyöngyös-Mátra TDM Szervezet közös szervezésű útjában.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A program rendezőinek az volt a célja, hogy a résztvevők megismerjék az északi régió egyik újrapozicionált és népszerű térségét, a Mátrát. Ez hazánknak olyan tájegysége, ahol a természetjárás és a hegyi wellness-szállodák kínálatát kiváló gasztronómiai élményekkel tetőzik. Magyarország legmagasabb hegyvidékét ugyanis a vidéki vendégszeretet, a mátrai hangulatok, a kiváló borok és ételek jellemzik.

Üvegliftet terveznek a nagytemplom tornyába

Az újságírókat a Mátra fővárosában, a Tourinform Irodában fogadták, majd Benkő Bélának, a Gyöngyös-Mátra TDM Szervezet menedzserének kalauzolásával rövid városnéző sétára indultak. Először a közel egymilliárd forintos költséggel teljes felújításra váró zsinagógát Weisz Péter, a helyi zsidó hitközség vezetője mutatta be. A bazilikaszerű épület az eredetinek megfelelő porcelánkupolát kap, visszaállítják a régi ablakokat, illetve régi pompájában díszlenek majd a kupolán a Róth Miksa (1865-1944) által egykor festett színes üvegek is. A tervek szerint a zsinagógában egy kis éttermet is nyitnak majd, ahol kóser ételeket kínálnak.

Még több turistára számítanak az északi régióban

A rövid sétát követően a program a gyöngyösi Kékes Étteremben folytatódott, ahol az újságírók a város Borostyán Néptánc Együttesének produkcióját csodálhatták meg. A vendégeknek Molnár Anita, a Magyar Turizmus Zrt. Észak-magyarországi Regionális Marketing Igazgatóságának vezetője tartott prezentációt. Kiemelte, hogy ez a régió hazánk harmadik legkedveltebb része, ahol több mint kétmillió vendégéjszakát töltöttek el a vendégek. Ez a szám tavaly tovább növekedett, és ez az irány az idei első két hónapban tovább is folytatódott. Céljuk, hogy a jövőben még több turista látogassa meg a régiót, és így bevétel is tovább nőhet.

Az igazgató arra is emlékeztetett, hogy a Magyar Turizmus Zrt. 2016-ra a Gasztroélmények évét hirdette meg. Ehhez az észak-magyarországi régió is csatlakozott, és megfogalmazta a tematikus ajánlatait. A TDM-ek bevonásával kampányt szerveznek, ezzel is szeretnék népszerűsíteni az éttermeket, a helyi termékeket és ízeket. Régiós gasztrokampányuk jelképes címe: Másfél millió kalória Észak-Magyarországon. Ezzel párhuzamosan elkészítik a térség gasztronómiai térképét is, valamint programokat szerveznek az érdeklődő nagyközönségnek. Így például nosztalgiavonatot indítanak Budapestről a régióba, továbbá együttműködéssel mutatkozik be az egri és a tokaji borvidék, hogy a legjobb termékeit népszerűsítse.

Ezt követően a Gyöngyös-Mátra TDM elnöke, Nagy Róbert arról beszélt, hogy hazánk legmagasabb hegyvidékén jelenleg is több ezren pihennek és túráznak. A Mátra egyre előkelőbb helyet tölt be a hazai turisztikai térképen, elsősorban a belföldiek körében vált kedvelt úti céllá. A vendégéjszakák száma alapján Gyöngyös a legnépszerűbb magyar településekből összeállított toplistán a 24. helyet foglalja el. Ezzel megelőzte Tihanyt, Székesfehérvárt és Velencét. Tavaly jelentősen nőtt a kereskedelmi szálláshelyek forgalma, összesen bruttó 1,4 milliárd forintot könyvelhettek el a szállásdíjbevételekből.

Tájjelegű sajtok, lekvárok és borok

Az elnök azt is kiemelte, hogy attrakciókban sincs hiány, mert a Kékestető - mint az ország legmagasabb pontja - önmagában is vonzerő. A megújult Sástó - amely hazánk legmagasabban fekvő tava -, az ott található kemping és az Oxigén Adrenalin Park, vagy a mátrafüredi Hegyi Sportok Bázisa bővülő kínálattal szolgálja a térség turizmusát. A galyatetői kilátó pedig nemrég rangos nemzetközi díjat nyert, amely világviszonylatban is különlegességnek számít. Mindezek mellett a gyógyulásért, a különleges helyi ételekért, illetve borokért is érdemes felkeresni a Mátrát. A Gyöngyös-Mátra TDM a Mátra Jövője TDM-mel közösen a jövőben is igyekszik segíteni a turisztikai fejlesztéseket. A tájjellegű sajtok, lekvárok, borok mellett egy mátrai fűszerkeverék létrehozását is tervezik, emellett gasztronómiai tanösvény kialakítása is várható.

A tájékoztatók után Nagy Zoltán mesterszakács, királyi főszakács, a Fehér Asztal Lovagrend tagja mátrai gasztronómiai túrára invitálta az újságírókat. Hangsúlyozta, hogy a Kékes Étterem konyháján kiváló ételeket készítenek, melyekhez a mátrai történelmi borvidék ismert borászainak termékeit szolgálják fel.

Mikszáth Kálmán egyik ínyencsége volt

Arra hívta fel a figyelmet, hogy a Mátra különleges helyzetben van, hiszen tavasztól télig folyamatosan kínálnak programokat. Idén is tartanak például bornapokat, konferenciákat, ősszel pedig szüreti napokat rendeznek. Arra is kitért, hogy ezen a vidéken élnek a palócok, akik speciális ételeket készítenek, így a vendégek figyelmébe ajánlotta a palóclevest, amelyet Mikszáth Kálmán egyik kedvencének tartottak.

Ezután ismertette a menüsort. Előételként medvehagymás kecskesajtot ajánlott, majd palócleves következett, főételként pedig a mátrai betyárról elnevezett Vidróczki pecsenyét kóstoltuk meg. A desszertnek epervelővel kínált túrógombócot szolgáltak fel, mindezekhez pedig kiváló mátrai szőlőből érlelt borokat töltöttek a poharakba.


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.