hirdetés

Nőttek a bérek a vendéglátásban és a szállodaiparban is

A vendéglátóiparban és a szállodaiparban is több mint tíz százalékkal növekedtek a bérek egy év alatt a Workania felmérése szerint.

hirdetés

Magyarország nagy munkaerőhiánnyal küzd, több ágazatból is sorban érkeznek a hírek arról, hogy ezernyi alkalmazottat akár azonnal felvennének. Néhány iparágon belül évek óta gyarapodik a betöltetlen állások száma, miközben óriási kereslet és verseny alakult ki a munkavállalók iránt.

A Fizetesek.hu utána járt, hogy milyen hatással volt mindez a dolgozók bérére. A Workania állásportál által működtetett Fizetesek.hu bérfelmérés legújabb kutatásából kiderült, hogy a legnagyobb hiánnyal küzdő területeken - bár az elmúlt évekhez képest növekedtek az átlagbérek - még mindig messze elmaradnak a húzóágazatoktól.

A legjobban továbbra is a legnépszerűbb kategóriákban, tehát az IT, a telekommunikáció és a pénzügy területén fizetnek, miközben a vendéglátóipar, az egészségügy vagy éppen az oktatás a legrosszabbul fizetettek közé tartozik.

A legrosszabbul fizetett területek között pedig éppen azok vannak, ahol a legnagyobb a munkaerőhiány. A vendéglátóiparon belül például havi bruttó 200 ezer forint az átlagbér, a szociális ellátásban 216 ezer, a szállodaiparban valamint a postai és futárszolgálatok terültén 240 ezer forint.

forrás: 123rf.com
forrás: 123rf.com

Az iskolákban átlagosan 245 ezer forintot fizetnek, a kórházakban 250 ezret, a kiskereskedelemben pedig 280 ezret.

A szintén munkaerőhiánnyal küzdő feldolgozóipar (340 ezer forint), az építőipar (315 ezer forint) és a logisztika (312 ezer forint) a középmezőnyben helyezkedik el.

A Fizetesek.hu arra is kiváncsi volt, hogy mely ágazatokban növekedtek egy év alatt a legjobban a bérek. A felmérésből kiderült, hogy a fent leírtak ellenére éppen a legrosszabbul fizetett és a legnagyobb hiánnyal küzdő területeken történt a legmagasabb bérnövekedés: a szociális ellátás például területén 25%-os növekedés történt, hiszen 1 évvel ezelőtt még 175 ezer forint volt ott az átlag.

A vendéglátóiparban 18%, a szálláshelyeken és az építőiparban pedig 16% volt a növekedés. A postai és futárszolgáltatóknál valamint a kiskereskedelemben átlagosan 15%-kal lehet idén többet keresni. Nagy ugrás történt még a fafeldozás és bútorgyártás (19%) valamint a közlekedés és logisztika (16%) területén is. Az egyébként is jól fizetett ágazatok közül a biztosítócégeknél valamint a kutatás-fejlesztésen belül volt jelentős növekedés.

 

 

(forrás: Workania)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Az új szabályokat figyelembe véve változnak-e Önöknél az árak?

Kiadónk társoldalai