Őszi gyümölcsöskertek és megannyi csoda az Észak-Alföldön

Az ősz jegyében két napos tanulmányutat szervezett a Magyar Turizmus Zrt. Észak-alföldi Regionális Marketing Igazgatósága az Észak-Alföld Turisztikai Régióban. Az őszi szüreti és betakarítási időszakban mi más állhatott volna a study tour fókuszában, mint az alma, ez a zamatos gyümölcs pedig nagy számban terem Szabolcs-Szatmárban.

A résztvevők a reggeli órákban Budapesten, a Hősök terén gyülekeztek. Csakhamar nekivágtunk a hosszú utazásnak első programhelyszínünk, Derecske irányába. A fővárost elhagyva az egyre szomorkásabbá váló idő sem szegte kedvét a csapatnak. Mikor átléptük a Tiszát, már éreztük, valóban a mindig új színeit mutató Alföldön vagyunk. Derecskére a cívisvároson, Debrecenen át visz az út, mely az elmúlt években igen sokat fejlődött, ott jártunkkor is zajlott a belváros infrastrukturális rehabilitációja. Debrecenben ötvöződik a gondos módon megóvott hagyomány és a formálódó modernitás.

Kisvonatozás és almás finomságok Derecskén

Derecskén már várt bennünket Marsi Gabriella, a Magyar Turizmus Zrt. Észak-alföldi Regionális Marketing Igazgatóságának menedzsere. Szabó Imre, a Derecskei Gyümölcsös vezérigazgatója pedig almapálinka-kóstolóra invitált. A 25 éve sikeresen működő cég hatalmas területen főként almatermesztéssel foglakozik, de szántóterülettel és állattenyésztéssel is szélesítik tevékenységi körüket, emellett közkedvelt turisztikai szolgáltatásokat is nyújtanak. Például a gyerekek és felnőttek körében is igen kedvelt traktorvontatású kisvonatozást, mely során lehetőség van megtekinteni a termőterületet, az újszerű művelési technológiákat és nem utolsósorban egészséges környezetben, jó levegőn magunk is szedhetünk gyümölcsöt. Az utóbbi évek fejlődésének egyik kézzel fogható eredménye a saját készítésű, természetes, adalékanyagoktól mentes gyümölcslé előállítása és forgalmazása. A családi vállalkozás stratégiaváltást hajt végre. Manapság a nagyüzemi termesztésből származó hasznok mellett egyre inkább a fogyasztói igényeket kell szem előtt tartaniuk, a természet értékeit vigyázva kiváló minőséget kínálni fogyasztóik, vásárlóik számára. A vállalat integrált termelési módot folytat, az intenzív munkának köszönhetően már külföldre is szállítják termékeiket.

Az almáskertbe évente 10 ezren látogatnak el, folyamatosan zajlanak az óvodásoknak és kisiskolásoknak szervezett programok, a kicsiket élményszerűen kívánják oktatni, a kreatív kezdeményezésekkel és programokkal egészen november végéig állnak rendelkezésre. A Gyümölcsös Kalandok elnevezésű programot október első két hétvégéjén rendezik meg.

Összefogva a helyi kisvállalkozókkal, manufaktúrákkal céljuk egy brand felépítése, mely segítségével a csatlakozott cégek könnyebben, hitelesebben léphetnek piacra, együtt fokozott marketingtevékenységet folytatnak. A programokra nemcsak Debrecenből, de távolabbi településekről is érkeznek már családok, a gyerekprogramok mellett a nagyok is megtalálhatják számításukat, finom ételek és italok várják őket. A kínált gyümölcslevek felelős kertművelés program keretében kerülnek az újrahasznosítható dobozokba, olyan finomságok közül választhatunk, mint a natúr almalé, céklás almalé, meggylé, ezen kívül pálinkák is kikerülnek a cég munkatársainak keze alól. Kis árusító helyiségben volt alkalmunk megkóstolni a különböző almafajtákat, és közben vendéglátónk arról is beszámolt, milyen távlati terveik vannak a jövőre nézve, mely már konkrét turisztikai fejlesztéseket tartalmaz. A látványtervek csodásak, szeretnének egy komplex, egységes arculatú multifunkciós létesítményt megvalósítani a mostani telephely területén, itt szálloda, fogadóhelyiségek, gyerekek számára igazán érdekes építmények kapnának helyet, továbbá a jelenleg is sikeresen működő Csárda is felújításra vár, cél a modernizálás, a mai turisztikai igényekhez való alkalmazkodás.

A beszámoló után a csapat felpattant a traktorvontatású kisvonatra, és a szép napos időben kezdetét vette egy kellemes körút almafák között kanyarogva. A szépen sorakozó fák mellett megtekintettük a mindig forgalmas területet, melyen a Szedd magad akció zajlik. Aztán a hatalmas befogadóképességű hűtőházat jártuk be, majd a feldolgozóüzemet tekintettük meg.

A Rózsakert Csárdához visszaérve elfogyasztottuk közös ebédünket. A cég tulajdonában lévő étterem rendkívül forgalmas, folyamatosan zajlanak a csoportos magánrendezvények, de a terveknek megfelelően új arculatot szeretnének kölcsönözni az épületnek, az ételkínálatot megújítva még népszerűbbé kívánnak válni. Az ételek alapanyaga pedig főként a gazdaságból származik, az alacsonyabb zsírtartalmú és magasabb tápértékű sertéshús egyik fő termékük. Menünk részét képezte az almalé, almapálinka, meggypálinka, de almabort is kóstolhattunk. A fagyalalttal gazdagított almakrémleves után sertéshúsból készült finomság következett. A vidéken termő meggyből készült pálinka karakteres, ugyanakkor harmonikus ízvilágú.

Látványos turisztikai fejlesztések Nyíregyháza-Sóstón

Derecskéről Nyíregyháza-Sóstóra indult a csapat. Sóstógyógyfürdőn a Hotel Fürdőház szolgált szálláshelyünkként. A hagyományosan elegáns külső nagy meglepetést rejtő belsőt takart, ugyanis a szállodát 2013-ban uniós forrásból és önerővel 155 millió forintból sikerült felújítani. A patinás házat körülölelő tölgyfák a falburkolattal és színvilággal bekerültek a házba, a megjelenést pedig sikerült harmonizálni a kor igényeinek megfelelően,16 szoba és 2 apartman várja a vendégeket.

A szálloda értékesítési és marketingvezetője, Podlovics Lajos elmondta, Sóstó a nyíregyházi fürdőkultúra bölcsője, a természetes tó önmagában nagy vonzerővel bír, mely igen közel van a hotelhez. A mai hotel alapjaként 1911-ben épült a Fürdőház, mely akkoriban közfürdőként is szolgált. Nyíregyháza fürdőivel jelenleg a második legnagyobb fürdőváros az országban. Az egykoron feltárt termálkút nátrium-kloridos, brómos vízzel ajándékozta meg a helyieket. Ez a víz gyógyírként szolgálhat ízületi megbetegedésekben szenvedőknek, jól kiegészítheti a műtétek utáni rehabilitációt, bőrproblémákra is kiválóan hat, valamint nyugtatja az idegrendszert.

2014-ben kezdődött a hotel szomszédságában lévő Sóstó Gyógyfürdők Zrt. kezelésébe tartozó Aquarius Élményfürdő gyógyászati szolgáltatásainak fejlesztése, bővítése, modern gyógyászati szárnnyal bővült az épületkomplexum. Minden igényt kielégítő, a legkorszerűbb gyógyászati eszközöket és gyógymódokat felsorakoztató új szolgáltatatási kör jött létre a fürdővendégek nagy örömére. Sóstó már hivatalosan is gyógyhely minősítésű.

Nyugtató hatású gyógyvíz és almás relaxálás az Aquariusban

A tájékoztató után, a hotelbe való bejelentkezést követően fürdőruhát öltött a csapat és átsiettünk a fürdőbe, hogy a hallott dolgokat magunk is megtekintsük, megtapasztaljuk. A benti és kinti termálmedencén túl többek közt gyermekmedence, trópusi medence, csúszdák, új gyógyászati részleg, wellness szolgáltatások, a szaunák, masszázsok és egyéb kényeztető újdonságok fogadtak bennünket. A modernitás és a nyugalmat árasztó hangulat az egész komplexumban végigkísért bennünket. Alkalmunk nyílt „almás relaxáláson”, masszázson és szaunaszeánszon részt venni, egészen a vacsora időpontjáig élvezhettük a kikapcsolódást. A kinti termálvizes medencéből napnyugtakor csodás kilátás nyílt a közeli természetes tóra.

Vacsoránkat a gyógyfürdő egyik emeleti különtermében költöttük el. A társasághoz csatlakozott Furkóné Szabó Marianna, a helyi TDM szervezet vezetője, akit az elért eredményekről, a térség turizmusának problémáiról és égető kérdéseiről faggathattak az újságírók. A 320 hektárnyi tölgyerdő, a természetes tó, az egyik legpáradúsabb levegőjű mikroklíma teszi igazán egyedivé Nyíregyháza-Sóstó térségét, a belvároshoz oly közel mégis nyugalomban, kissé elszeparáltan élvezheti a látogató a környék kínálta kikapcsolódási és szórakozási lehetőségeket. A szálláshelyek, a fürdő, az éttermek közelében máris a tóparti sétányon találhatja magát az ember, még néhány percnyi sétára pedig ott a híres Állatpark.

Számos látványos fejlesztés valósult meg a közlemúltban, megújult és megszépült a tó környezete, a Múzeumfaluban is körvonalazódnak a fejlesztési tervek, az Állatpark pedig évről évre újdonságokkal robban be a köztudatba. Nyíregyháza főként családok üdülőhelye, tavaly Legópalota épült a belvárosban, melyet később átneveztek Kockapalotává.

Rekordok dőltek meg idén nyáron a térség turizmusában

A Nyíregyházi TDM 2009 végén jött létre azzal a szándékkal, hogy a helyi szolgáltatók összefogásával fellendítsék és megszervezzék a térség turizmusát, segítsék fejlődését. Úgy tűnik, a célkitűzés megvalósult, ugyanis idén nyáron Sóstón számos rekord megdőlt, ami az idegenforgalmat illeti. Külföldi látogatók körében a legnagyobb látogatószám-növekedés Lengyelországból realizálódott, de a környező országokból hagyományosan sokan érkeznek. A vendégkört 60%-ban a belföldi turisták teszik ki. Főként az Állatpark miatt leginkább családok érkeznek, a főszezonban olyan nagy az érdeklődés, hogy nem elég a szállodai kapacitás, ezért is lenne nagyon fontos egy új, magas színvonalú hotel létrehozása. A nyári időszakon kívül azonban már visszafogottabb Sóstó látogatottsága, ezért is igyekeznek sokféle programot szervezni, melyek révén ősszel és tavasszal is szállóvendégeket fogadhatnak a szolgáltatók. Az Állatpark bejárására talán egy egész nap sem elég, de jelentős vonzerővel bírnak a kisrégió más települései is, mint Nyírbátor, Máriapócs, Újfehértó vagy éppen a 30 km-re fekvő Tokaj. Elsősorban a fürdővendégeket kívánják szezonális ajánlatokkal megcélozni, konkrét családoknak szóló csomagajánlatok – például Hozd magaddal a nagyit is! – kerülnek ki. Igyekeznek minden fontos turisztikai nagyrendezvényen, kiállításon és külföldi szakvásáron részt venni, legutóbb például nagy sikerrel működött a standjuk egy kolozsvári rendezvényen.

Az eszmecsere közben azért módunk volt a fürdő étterme által kreált finomságokat is élvezni, az étvágyat a gránátalmás prosecco hozta meg, majd ismét kóstolhattunk tejszínes almakrémlevest, vagy éppen almás vöröskáposztával tálalt omlós kacsacombot. Az i-re a pontot a könnyű, almás panna cotta tette fel.

A szállodába visszaérve a napi programfolyam véget ért, volt alkalmunk jobban szemügyre venni a hotelt. A visszafogott elegancia, letisztultság, földszínek érvényesülnek a házban. Minden helyiség barátságos, kis recepció, kávézó, apró reggelizőhelyiség áll rendelkezésre. Helyet kapott egy wellness részleg, illetve jelenleg használaton kívüli gyógyászati részleg. A szálloda külső környezete is megér egy misét, a közeli Svájci Lak gyönyörű, de a fák közt magasodó víztorony is látványos, melyben a Tourinform iroda működik.

Másnap reggel a szállodában kezdtük a falatozást, sokféle egészséges péksütemény, gabonapehely, friss gyümölcs és zöldségek, sajtok, felvágottak közül válogathattunk. A reggeli fényekben még szebbnek tűnt a megújult parkosított sétány a tóparton, szép fahíd ível át a tavon, mely bevezet a kis szigetre. A tó mentén új térbútorok láthatók, valamint egy kis tornára is van lehetőség a játszótérnél. A park területén QR-kódok segítenek a tájékozódásban, szintén mai igényekhez alkalmazkodva. Az aktív turisztikai elemeket tartalmazó fejlesztés keretében a tó körül futósáv lett kiépítve.

Dzsungel Hotel és fókashow Európa legjobb állatparkjában

A délelőttöt a Nyíregyházi Állatparkban töltöttük, mely valóban az ország egyik legizgalmasabb állatparkja. Látogatásunkat megelőző napon az állatpark elnyerte az évi 500 ezer alatti látogatószámmal működő európai állatkertek közül a legjobbnak járó címet. A versenyben elért magas pontszámot többek közt az adta, hogy a park teljesen önfenntartó, nagyon sokat tesznek a fajfenntartásért, hiszen igen ritka, veszélyeztetett állatfajokat tudnak szaporítani, és emeli a park rangját, hogy évek óta nagy hangsúlyt fektetnek a gyermekprogramokra, táboroztatást és zoo sulit működtetnek, mellyel a szemléletet igyekeznek formálni. Az állatkert egész évben nyitva tart, és ma már akár a park területén folyamatos telítettséggel üzemelő, 60 fős Dzsungel Hotelben is megszállhatnak kicsik és nagyok.

Az Állatpark bejáratánál Révészné Petró Zsuzsa, az Állatpark szóvivője várt bennünket. A csendes őszi időben jól esett a séta az egyre látványosabb és korszerűbb parkban. Egy-két kiemelten népszerű ponton Zsuzsa színes beszámolóit hallhattuk, közben egészen nagyszerű, érdekes kialakítású létesítményekben sétálhattunk. Megcsodálhattuk a rájákat és cápákat az ócenáriumban, a Zöld Piramisban, a trópusi esőerdőt idéző házban pedig gazdag vegetációt sikerült kialakítani a park dolgozóinak fáradságos munkájával. A komodói varánusztól a különleges madarakig, a nyáron született bébifókától a kis elefántig számtalan csodálatos állatot láthattunk. Nagy élmény volt mindannyiunk számára, hogy a tiszteletet parancsoló elefántokat kézből etethettünk egy kis nyírségi almával. Aztán a kocsikázoo elnevezésű szolgáltatás keretében egy 16 férőhelyes, nyitott autóval bejártuk a park nagy részét, ez a szolgáltatás igen népszerű a látogatók között, így még élménydúsabb a kirándulás. A körút végén siettünk a következő helyszínre, a fókashow-ról nem maradhattunk le. A bemutató naponta többször látható, az állatokat a pozitív megerősítéssel bírják együttműködésre. Az ott dolgozó 100 munkatárs összehangolt munkájával a vezetőség célja a további sikeres fejlődés, az 5000 bemutatott állat számára a lehető legtermészetesebb életkörülmények kialakítása, a látogatókat pedig ősszel is nagy szeretettel várják.



A park megtekintése után visszasétáltunk a megújult Aquarius fürdőhöz, ahol már várt bennünket dr. Podlovics Roland, a Sóstó Gyógyfürdők Zrt. vezérigazgatója, aki beszámolt arról, milyen nagy jelentőséggel bír az országban Nyíregyháza, annak fürdőkultúrája, valamint felvázolta, milyen további elképzeléseik vannak, a fejlődés ugyanis nem állhat meg. Eszerint a Fürdőház Hotel, a fürdő és az uszoda közötti közlekedést komfortosabbá kívánják tenni, egy folyosót terveznek kiépíteni, mely összeköti a legfőbb létesítményeket. A főszezonban koncentrálódik a vendégforgalom nagy hányada, éppen ezért égető szükség van több őszi, illetve tavaszi eseményre, erőteljes marketingtevékenységre, hogy egész évben kiegyenlített legyen látogatottságuk. Nagyobb szállodai kapacitásra van szükség, a közelben akad is erre alkalmas terület. Az Állatparkkal együttesen Sóstón évi egymillió vendég is megfordul. Továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy annak ellenére, hogy Sóstó a város közvetlen közelében van, a jellemző széljárásnak köszönhetően a város szennyezett levegője elkerüli a tó térségét. A felvezetőt követően ismét megtekinthettük az új gyógyászati szárnyat, részletes tájékoztatást hallhattunk az igénybe vehető kezelésekről. Fizikoterápia, masszázsok, testkezelések, torna, súlyfürdő, Hévízről származó gyógyiszap, szén-dioxid-fürdő, lágylézer-terápia az ízületi megbetegedések kezelésére mind kipróbálható, kúraszerűen élvezhető, a termálvíz pedig bizonyítottan jótékony hatással bír.



Gourmet konyha Baktalórántházán

A programok után elbúcsúztunk Nyíregyházától, és Baktalórántháza felé vettük az irányt, kis idő múlva utolsó úti célunkhoz, a Fenyves Szálloda és Konferencia Központhoz érkeztünk. Az épület az egykori csárda újjászületése, a fenyőerdő szélén helyezkedik el. A nagy múltú ingatlan ma már modern, korszerű szolgáltatásokat nyújt, az ételek már-már a gourmet konyha trendjeihez igazodnak. Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómia Szövetség elnöke vezényletével működik a konyha.

A szemet gyönyörködtető fogásokat háromféle pálinkakülönlegességgel szolgálták fel. Panyolai birsalma pálinka, majd Aranyalma pálinka, végül fahéjas pálinkakoktél varázsolta el a társaságot. Előételként ehető virágokkal tálalt libamáj zserbót fogyaszthattunk Waldorf salátával, mind az ehető árvácskák, mind az alapanyagként szolgáló alma saját termesztésű. Levesként hagyományos ízvilágú tanyasi tyúkhúsleves következett újszerű tálalásban. Majd a főétel előtt megtekintettük a 21 szobás, négycsillagos szállodát. A vendégszobákban csillogó parketta és sok fabútor növeli az otthonosság érzetét. Majd megnéztük a különtermeket: a konferenciák és rendezvények lebonyolítása sem ütközik itt akadályba, a hátsó részben wellness szolgáltatások és mediterrán hangulatú kert, kültéri medence látható. Visszatérve az asztalhoz ismét egy élményszámba menő étel következett, a göngyölt sült hús mellé rókagombás rizottó és apró burgonyafelfújt is felkerült a tányérra, az ebéd pedig házi almás pitével és pálinkakoktéllal ért véget.


Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?